Nejaugi nepasimokėme? | Diena.lt

NEJAUGI NEPASIMOKĖME?

Pokario Vokietijos arba Veimaro respublikos pavyzdys parodo, kokia pavojinga gali būti gili ekonomikos ir socialinė krizė valstybėje.

Taip jau yra, kad blogėjant ekonominei ir socialinei padėčiai žmonės linksta į kraštutinumus: ne tik pradedama galvoti apie (kairiąją) revoliuciją, bet ir egzistuoja pavojus, kad krizėms neatspari liberalizmo ideologija gali virsti kraštutine dešiniąja.

Tarpukariu fašistinės tapo Italija ir Vokietija: ekonomikos krizės metu reikėjo užkirsti kelią kairiosioms idėjoms plisti, taip pat ir mobilizuoti visuomenę. Tam buvo pasitelktas priešo, išdaviko įvaizdis. Kuo tai baigėsi, visi žinome.

JAV į valdžią atėjus aršia nacionalistine retorika garsėjančiam Donaldui Trumpui, galvas kelia "baltųjų viršenybės" kuopelės.

Deja, stebime šį pavojingą procesą ir šių dienų pasaulyje: nuo Rusijos ir kitų Vidurio bei Rytų Europos valstybių, kur visuomenės dėmesiui nukreiptii nuo skurdo, turtinės nelygybės ir kitų socialinių-ekonominių problemų naudojamas seniai išbandytas bei patikrintas metodas – "priešo" paieška ir nuolatinis bauginimas juo – iki Jungtinių Valstijų, Prancūzijos ar Ispanijos, kur taip pat matome liberalios politikos krizę. JAV į valdžią atėjus aršia nacionalistine retorika garsėjančiam Donaldui Trumpui, galvas kelia "baltųjų viršenybės" kuopelės. Matome ir kruvinus padarinius: žudynes, riaušes ir t.t. Prancūzijoje, išgyvenančioje ekonomikos sąstingį, į valdžią atkakliai veržiasi islamofobiškos bei antiimigracinės jėgos. Ekonominės ir politinės krizės ištiktoje Ispanijoje reiškiasi diktatoriaus Francisko Franko laikų besiilgintys "falangistai". Pagaliau ir Vokietijos – stipriausios Europos ekonomikos – parlamente dirbs kraštutinės dešinės atstovai.

Sveikas nacionalizmas (patriotizmas, pagarba savo šaliai, tautai) yra puiku! Tačiau atsigręžkime į Antrojo pasaulinio karo istoriją ir prisiminkime, koks yra pavojingas iškrypęs (kraštutinis) nacionalizmas. Ir kokių skaudžių padarinių tai gali turėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

To komentatorius “Valentin beriozkin”

Negadink oro!

Valentin beriozkin

30 rub.

Beržiūnai, tu tai tikrai nepasimokei

Kaip buvai niekingas okupantų padlaižys, tokiu ir likai. Įtikinėji, kad Putino Rusija, kaip ir kitos, yra kultūringa Vidurio Europos valstybė? Drįsti apie ją kvailai rašyti: “…nuo Rusijos ir kitų Vidurio bei Rytų Europos valstybių,”
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS