Nevilties sausra | Diena.lt

NEVILTIES SAUSRA

Vilniuje itin šventiškai pristatyta naujoji, devintoji, "Renkuosi mokyti!" mokytojų karta. Liejosi džiugesys: norinčiųjų tapti mokytojais – rekordiškai daug! Nuo rugsėjo į 21 mokyklą įsilies 25 pokyčio komandos dalyviai, atrinkti iš beveik 500 kandidatų. Galėtume teigti, kad sėkmingai skinasi kelią viena iš svarbiausių Lietuvos šimtmečiui pristatytų idėjų: iki 2025-ųjų paversti mokytojo profesiją prestižine.

Tačiau projekto, kurį įgyvendina Mokyklų tobulinimo centras drauge su Vilniaus prekybos paramos fondu "Dabar", dalyviai neužkamšys žiojėjančių spragų: valstybėje nebeužtikrinama nei tinkama mokytojo kvalifikacija, nei jaunosios pedagogų kartos rengimas, šiandien kvalifikuotų mokytojų trūksta beveik visose mokomose disciplinose. Tie entuziastingai nusiteikę programos "Renkuosi mokyti!" dalyviai it kosmoso kapsulėje gali jaustis saugūs, nes programai skiriamas solidus finansavimas. O daugiau nei 30 tūkst. švietimo bendruomenės narių vasaros atostogų skirstosi kaip niekada sunerimę.

Damoklo kardu virš pedagogų pakibusi mokytojų etatinio darbo užmokesčio sistema – kaip kūno kultūros pamokoje laukiama švilpuko pradėti tą reformą. Kol Vyriausybė bando įtikinti, kad toks apmokėjimas išspręs visas susikaupusias problemas, pedagogai atvirai vardija skaudulius: švietimo sistema vegetuoja, mokymo(si) rezultatai menksta, neaiškios vizijos apie mokyklos ateitį ne tik neįkvepia rinktis mokytojo profesijos, bet ir gena iš mokyklų bent kiek pajėgius pradėti kitą gyvenimo kelią žmones.

Tikinčiųjų, kad etatinis apmokėjimas gali atnešti apčiuopiamos naudos – kaip lietaus debesėlių šiame vasariškame danguje. Prašantieji stabdyti šį dar vienos reformos buldozerį baiminasi, kad bus dar labiau sujauktas ir taip destabilizuotas mokyklų darbas: mokytojai, verčiami kurti papildomas veiklas, bus nukreipti nuo esminio savo darbo – mokymo. Nors mokytojų bendruomenė prašo neskubėti diegti abejotinos sistemos, kurios funkcionavimas nebuvo išbandytas praktiškai, kas gi girdės tuos virksmus, – eksperimentavimo virusas mūsų valdančiuosius užkrėtęs jau mirtinai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS