Niu niu niu, vaikučiai | Diena.lt

NIU NIU NIU, VAIKUČIAI

Bepigu buvo prieš dešimt metų, kai mūsų mokyklose „nebuvo“ narkotikų, kaip sovietinėje visuomenėje – sekso. Dabar problema jau tokia, kad nei užmaskuosi, nei apsimesi, kad nėra. Nori nenori tenka imtis darbo.

Ir imamasi. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas parengė metodines rekomendacijas – „Psichoaktyviosios medžiagos ir mokykla: prevencijos ir intervencijos gairės“. Mokytojams – nei bėgti, nei rėkti. „35 lapai apie nieką arba, tiksliau, apie tai, ką patys žinome ir darome, bet tai prilygsta pagrūmojimui piršteliu: niu niu niu“, – pakalbinta „Gimtojo Rokiškio“, sakė Juodupės gimnazijos direktorė Dainora Mineikienė.

Tokios prevencijos rezultatus jau turime: mokyklose ne tik masiškai vartojami kvaišalai, bet ir veikia platinimo tinklai. Svaigalai rūkalų pavidalu patenka praktiškai be kliūčių, jais svaiginasi net pradinukai! Teisėsaugos darbuotojai konstatuoja naują tendenciją – gausėja ikiteisminių tyrimų dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, kai jomis buvo apsinuodiję nepilnamečiai.

Tačiau ir čia – tik žiedeliai. Šaknelės – giliai, stiprios ir karčios. Su niu niu niu neišrausi. Tačiau vos tik pradedama imtis realesnių ir adekvatesnių žingsnių, sukyla „gerųjų tėvelių“ ego. Dėl narkotikų paplitimo siekiama leisti mokykloms ir policijai tikrinti moksleivių daiktus – iki lapkričio 6-osios galima pareikšti nuomonę šiuo klausimu. Tačiau jau dabar šie tėveliai išdraskytų akis bet kam, kas tik pasikėsintų į jų vaikelių neribojamas laisves. „Mokyklose prasidės kratos!“, „Rausimasis po daiktus pažeidžia asmens teises“, „Ko pasieksim mokyklas pavertę kalėjimais?!“ – piktinasi socialiniuose tinkluose. Tik kažkodėl pamirštama, kaip dar iki šių mokslo metų nevaržomai pamokų metu tampėsi vaikus po užsienius: tuomet kaip savaime suprantamą dalyką oro uostuose priėmė daiktų patikrą ir atsitiktinį narkotikų testą.

Gal jau laikas suprasti, kad pamokslaujančiomis kalbomis ar užimtumu būreliuose šios grėsmės įveikti nebeįmanoma. Kontrolės priemonės – kuprinių tikrinimas, stebėjimo kameros, apribota galimybė palikti mokyklos teritoriją pamokų metu – tik pradžia, į kurią esame pavėlavę.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Žiūrėkite ir šitas „>>>ką...“

Pedofilų partijos narys pragydo :)))

>>>ką...

šūdo tapšnotoją ir kažkokio pamaskvinio Borisovo by....čiunkį statote pavyzdžiu?

Kiekviena mokykla

turi nustatyti taisykles-dėl elgesio kultūros,priekabiavimo, taipogi dėl narkotikų ir rūkalų prevencijos- daiktų patikros.Nepatinka?Te mokosi krūmuose arba tegul moko tėvai.Taškas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS