Paminklas bukumui | Diena.lt

PAMINKLAS BUKUMUI

Nukirtus ant Gedimino kalvos daugiau nei šimtmetį augusius medžius, ši ėmė slinkti. Sutapimas? Vargu. Procesai, bjaurojantys sakralinę reikšmę daugeliui lietuvių turintį gamtos ir istorijos paminklą, nėra tik natūralūs. Jie vyksta ir dėl šiurkštaus žmogaus įsikišimo.

Šių dienų Lietuvoje kai tik kas nors nutinka, niekas neprisiima atsakomybės. Sistema yra išplauta, kaip lietus neva plauna Gedimino kalvą. Susidaro toks įspūdis, kad šimtmečius skaičiuojančioje Lietuvoje tik šiemet palijo. Ir būtent ties Gedimino kalva. Ar teko kam nors girdėti, kad mūsų šalyje kas nors būtų iš savo kišenės padengęs nuostolius, kuriuos padarė valstybei, jos žmonėms? Pradedant, švelniai tariant, nesėkmingomis ekonominėmis reformomis praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, baigiant kai kuriais šių dienų viešaisiais projektais, kurie ne tik kad naudos neduoda, o neretai ir padaro žalos.

Kodėl mes, mokesčių mokėtojai, turėtume iš savo kišenės padengti Gedimino kalvos gelbėjimą? Tegul susimoka tie, kas kalvą subjaurojo. Įvardykite, kas yra tie žmonės, vadinamieji specialistai, dėl kurių kaltės tuoj ir Gedimino bokštas nuslinks. Sumąstė, matai, kad piliakalniai turi būti pliki. Kad be medžių Gedimino kalva esą gražesnė. Iškirto. Ne tik iškirto. Tikėtina, kad suardė gamtos sukurtą natūralią drenažo sistemą kalvoje, paliko pūti medžių kelmus šlaituose, ėmėsi netgi istoriškai nepagrįstų statybų kalvos viršuje. Rezultatas – nuošliaužos visu perimetru. Analogiška padėtis su Baltijos jūros kasmet nuskalaujamais Palangos paplūdimiais. Vėlgi aiškinama, esą ne žmogus, o klimato šiltėjimas ir jo lemtos audros bei vandens lygio jūroje kilimas lemia šiuos procesus. Nejaugi?

Žmogus tegali sugyventi su gamta, tačiau negali gamtos pakeisti. Tik kvailys gali galvoti, kad jis gali valdyti gamtą ar perrašyti jos dėsnius. Gedimino kalva – paminklas žmogaus bukumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

taigi,

dėl tamstos garbinamo Brazausko valdovų rūmų statymo ir buvo iškirsti tie medeliai. Straipsnio pavadinimas ir atspindi autoriaus protą.

Saulius

Valstybių naikinimas prasideda nuo jos pagrindinių simbolių naikinimo, ypatingai įvairiose sąjungose (tai ne mano, o istorijos pastabos)...

Tiktai asmeninė atsakomybė!

PADĖJAI SAVO PARAŠĄ? ATSAKAI ASMENIŠKAI!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS