Pašaukimo DNR | Diena.lt

PAŠAUKIMO DNR

Jau buvau prisirankiojusi juodulių iš pedagogų padangės ir pasirengusi šliūkštelėti alyvos į kaitriai liepsnojantį jų nepasitenkinimo laužą. Kaip kitaip?!

Juk mokytojai vienu balsu tvirtina, kad tokios suirutės, kokią "padovanojo" dabartinė valdžia, nėra buvę, niekada nėra pradėję mokslo metų taip supriešinti. Perėjus prie etatinio apmokėjimo, vieni piktinasi sumažėjusiu atlygiu, kiti įtariai dairosi, kodėl tokį pat krūvį, stažą ir kvalifikacijos laipsnį turintys kolegos gauna 100 eurų daugiau? Dar vakar atrodė, kad Mokytojo dienos proga gražiais žodžiais apkaišyti tokias smegduobes tiesiog nepadoru.

O šįryt sutikau bičiulę mokytoją. Paprastas "Kaip gyveni?" apvertė aukštyn kojomis išankstinę nuostatą. Aukščiausios kvalifikacijos lituanistė neneigė, kad išties sunkus šiųmetis rugsėjis. Ir dėl atlyginimo yra nerimo, ir dėl kolegų nusiteikimo – sujauktose daugelio galvose mažai vietos telikę mokiniams… Pasidalijo, kad pavargo nuo tos įtampos, bet tiesiog dirba. "Pamokose viskas kitaip, mokiniai dabar tokie šaunūs", – atskleidė savo ramybės uostą. Ir tada tapo labai paprasta ir aišku: išties nėra gerų arba blogų laikų, yra geri arba blogi mokytojai. Yra mokytojai samdiniai, tiesiog taip uždirbantys pinigų, ir yra tikri pedagogai.

Žinoma, jų nedaug. Ir vis mažėja. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro analitikų duomenys – tarsi raudona vėliava prie audringos jūros: ne tik gerų, bet išvis mokytojų stygius jau tampa nacionalinės reikšmės iššūkiu. Po trejų metų beveik 7 tūkst. mokytojų bus pensinio amžiaus, o jaunimui ši profesija nepatraukli. Šiemet pedagogikos krypties bakalauro studijas baigė tik 900 absolventų, vos 1 proc. šimtukininkų renkasi ugdymo mokslų studijas. Ties šia profesija dedamų minusų eilutė ilga: atlygis – menkas, darbas – atsakingas, sudėtingas, visuomenėje negerbiamas.

Todėl šiandien, profesinės šventės proga, reikia ne gruzdinti kirvius įkaitusiame žaizdre, o tiesiog nusilenkti mokytojui. Ne samdiniui, o pasirinkusiam šią profesiją iš meilės vaikams ir noro matyti Lietuvą šviesesnę, aukštesnę. Be Mokytojo mes tokios neturėsime.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aja

Čia Petrauskienės komentaras?Stilius labai panašus...

Edis

Gerai parašyta , Nėra jau viskas taip blogai. Vyksta politiniai žaidimai . O kad juos užbaigti . Reikėtų viena kartą viešai spausdinti internete VISŲ pedagogų atlyginimus , jų krūvius ir palyginimus kiek uždirbdavo pernai. Oi kaip greitai spekuliacijos pasibaigtų .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS