Politiniai chameleonai | Diena.lt

POLITINIAI CHAMELEONAI

Kiek Lietuvos rinkėjai politiškai subrendo nuo 1990-ųjų vasario 24-osios, kai išsirinkome nepriklausomybę atkūrusį parlamentą, paaiškės jau po septynių su trupučiu mėnesio. Tačiau ligšioliniai rinkimai rodo, kad politiškai įžvalgesni buvome prieš tris dešimtmečius.

Kiek kartų rinkėjai patikėjo pramogose ar dramose besispecializuojančių personų vieniems rinkimams suburtomis žmonių grupėmis, tiek kartų jomis ir nusivylė. Bet vėl pasimaudavo ant naujų pranašų ar politinių chameleonų vilionių.

Tokių vora jau rikiuojasi ir prieš šių metų rinkimus. Štai Rimantas Jonas Dagys, prieš porą savaičių įsteigęs Krikščionių sąjungą, dešimt metų buvo Socialdemokratų partijos narys, ir ne koks eilinis – net vicepirmininkas, paskui pirmininkavo "Socialdemokratijai 2000", o netrukus jau buvo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų nariu, tapo net vicepirmininku. Bet ir su šia partija keliai pernai išsiskyrė, nes, pasak R.J.Dagio, ji neturi aiškios ideologijos. O, suprask, ilgametis socialdemokratų ideologijos propaguotojas – tai jau tikras krikdemų ideologijos grynuolis.

Kiek kartų rinkėjai patikėjo pramogose ar dramose besispecializuojančių personų vieniems rinkimams suburtomis žmonių grupėmis, tiek kartų jomis ir nusivylė.

Beje, R.J.Dagys partiją tarėsi steigti drauge su buvusiu Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariu Arvydu Juozaičiu ir "Pro Patria" aktyvistu Vytautu Sinica, bet galiausiai visi sutvers po atskirą. A.Juozaitis ieškojo sąsajų ir su buvusiais "Tvarkos ir teisingumo" nariais, nors, atrodytų, kas gali būti bendra tarp Sąjūdžio pirmeivių ir "Tvarkos ir teisingumo", kurių steigėjas Rolandas Paksas buvo keistai susisiejęs su Rusijos piliečiais, ideologijos. Galiausiai A.Juozaitis su Pensininkų partija įsteigė Kartų solidarumo sąjungą-Santalką Lietuvai.

O štai Pagėgių "Tvarka ir teisingumas" masiškai virsta liberalais, pareiškę, kad grįžta prie šaknų, mat daugelis yra buvę liberaldemokratais. Politinės selekcijos stebuklai: šaknys vienokios – viršūnėlės kitokios.

Beje, prieš porą savaičių pasirodė pikantiškas darbo pasiūlymas: steigiama dar viena nauja partija "Laisvė ir teisingumas" ieško pirmininko-vadybininko. Bent nesidangsto, kad jiems dar kažką reiškia politinės pažiūros.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

otilija

Lietuvoj jau ne pirmi metai klesti politinis turizmas, čia niekuo detos paziuros, svarbu daugiau partiju aplankyt

Nuomonė

Pasisekimo rinkimuose turėtų Alaus mėgėjų partija. Tradicijos gilios, jokių programų nereikia

Nezabitauskai,

pataikei.Tikrai Dagys kaip koks šikpopierius ne vienai partijai buvo-nusišluostė juo ir išmetė.Taip ir eina per partijas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS