Politinių barščių žydėjimas | Diena.lt

POLITINIŲ BARŠČIŲ ŽYDĖJIMAS

Šalis pavojuje. Šįkart dėl invazinių Sosnovskio barščių. Sako, liepą šis botaninis monstras pasiekia intensyviausią vegetacinę būklę – jis žydi, o stiebai yra ypač aukšti. Tad dabar jis labai pavojingas, todėl žmonės raginami nesiliesti prie augalo lapų, žiedų ar kitų dalių, nes jos gali nudeginti.

Be to, Sosnovskio barščių kvapas, žiedadulkės ir sultys kai kuriems sukelia alergiją. Kitaip tariant, tai tikrai grėsmingas žolynas.

O juk dar ne taip seniai įspūdingos išvaizdos bei didelio žiedyno barščius žmonės sodino savo soduose ir darželiuose. Ir džiaugėsi, didžiavosi jų didybe, tarsi tarybinio piliečio pasu.

Be to, ilgą laiką ir bitininkai tikėjo, kad iš barščio bitės renka nektarą.

Visa tai buvo sovietmečiu. Nenuostabu, kad šituo siaubūnu Lietuvą užkrėtė okupantai apie 1950-uosius. Ilgainiui išaiškėjo, kad tai – žmonėms mirtinai pavojingas sodinys, kaip ir visa sovietinė sistema ar net šiandien vis dar regima anų laikų nostalgija.

Tačiau Sosnovskio barščių naikinimo valstybiniu mastu imtasi ne dėl siekio sutrypti kai kurių nesusipratusių asmenų vis dar idealizuojamus tarybinius rūtų darželius. Tai – nuodas tikrąja ta žodžio, kuris jau tampa alegorija, prasme.

Štai ir "valstiečių" partijos lyderio melas plinta it Sosnovskio barštis vidurvasarį. Jis auga, klesti, didėja, plečiasi ir jau pavojingai ima kenkti valstybininko reputacijai, šalies įvaizdžiui, jau nekalbant apie politiko gerą vardą. Ar verta priminti pagarbą rinkėjams?

Jau net R.Karbauskio bendražygiai suvokia, kad jų vedlio slėpynės pakerta pasitikėjimą valdančiaisiais, tai liudija pastaraisiais mėnesiais smunkantys jų reitingai.

Kyla klasikiniai klausimai: kas kaltas ir ką daryti? Kaltasis lyg ir akivaizdus, tačiau kas toliau? Toliau – nežinomybė, nes apsimelavusiam politikui siūlymai trauktis – tik retoriniai.

Lietuvoje dar retas suvokia, kad sėdi ne savo vietoje ir tuo kenkia valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kembrikas

Kaip sako skarbonkius ,as skaiciau as zinau ,matyt skaite tik sovietine.

cha cha cha

Pas mus dar daug Stalino pasekėjų kurie įsitikinę: “ aš tai – Valstybė, o Valstybė tai – aš”. Toks negalvoja, kad sėdi ne savo vietoje ir yra tikras, kad “vietai” yra didelė garbė aptarnauti jo nusipelniusią sėdynę. Iš čia ir kyla nesusipratimai, bei kuriozai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS