Sienelių žaizdras | Diena.lt

SIENELIŲ ŽAIZDRAS

Belgų filme „Įsimylėję gyvenimą“ apie demencijos kamuojamą menininkę yra subtili scena: herojė pas besisvečiuojančius giminaičius išeina nuoga krūtine, o šie nekreipia dėmesio, tik sūnus tarsteli: „Pas mus šiandien nudistų popietė.“ Sunku įsivaizduoti tokią reakciją net ne ligos kontekste – pas mus kūnas yra pagrindinis (ap)kalbų objektas. O jei dar neatitinkantis tariamų etalonų ar įsivaizdavimų! Mes juk geriausiai žinome, kuriai „storai karvei“ reikia numesti svorio, o kuriai „lyginimo lentai“ – pasididinti krūtis.

Aiškiname vaikams patyčių prevencijos abėcėlę, kad niekas neturi teisės kritikuoti kūną, šaipytis iš jo, o interneto erdvėse pateikiame tokius „universitetus“, kad ausys gali nukristi. „Nukarusi krūtinė, baisi, papai pažastyse, – į tokią apkalbų centrifugą patekusi Ieva Zasimauskaitė ją užgauliojusioms komentatorėms atrėžė: „Moterys, tikrai norėčiau palinkėti jums laimės, bet tiesiog palinkėsiu, kad jus kas nors apkabintų ir mylėtų, vertintų ne už papus.“ Garsi atlikėja sumokėjo kainą už akimirką prie fotosienelės, kurią viena garsenybė praminė kankinimų siena. Nei užuojautos, nei supratimo čia negali tikėtis – į interneto platybes ištransliuojamus atvaizdus kaip grifai puola mėsinėti komentatoriai.

Mes juk geriausiai žinome, kuriai „storai karvei“ reikia numesti svorio, o kuriai „lyginimo lentai“ – pasididinti krūtis.

Anonimiškumas ir nebaudžiamumas peržengė bet kokias protu suvokiamas ribas – interneto neapykantos kalba (angl. hate speech) tapo epidemija. Vis plačiau ir garsiau prabylama, kad anoniminis kito žmogaus žeminimas, tyčiojimasis viešojoje erdvėje turi būti traktuojamas ne kaip nuomonės išreiškimas, bet kaip nusikaltimas. Vis mažėja palaikančiųjų poziciją „duok durniui kelią“. Visuomenės apklausos džiugina pokyčiais: daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų neapykantos kalbos internete jau nebelaiko saviraiškos laisve, daugėja pasiryžusių imtis teisinių veiksmų, jei asmeniškai susidurtų su neigiamais komentarais internete.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kas tokie

Tie komentatoriai? Kas nors pažįsta? Gal čia dirbtinis intelektas, kuriam nepatinka natūralus dalykas?

Ar tai tikrosios problemos?

Gal tai teisiog būdas nukreipti dėmesį nuo tikrųjų problemų- neteisingos mokesčių sistemos, kai labiausiai apmokestinami gaunantys vidutines pajamas,o ne šimtatūkstantines ar net milijonines metines pajamas? Arba nuo to fakto,kad inovatyūs vaistai nekompensuojami visų siunkių ligonių gydymui ir Lietuvos piliečiai miršta net nuo plaučių fibrozės, jei neturi pinigų nusipirkti inovatyvių vaistų,kurių pagalba galėtų gyventi ir būti darbingi ( beveik visose ES šalyse inovatyvūs vaistai berods kompensuojami visiems ligoniams)?

Jie sekėjų turi daug

Kai kuriems žurnalistams rašyti – tolygu užgaulioti: jie dygūs ir kandūs, jų kalba – tulžies ir pelynų antpilo mišinys, pašaipa, patyčios, įžeidimai trykšta iš jų lūpų kaip seilės. Šlykštu, bet tokia jų kultūra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS