Šimtagalvis slibinas | Diena.lt

ŠIMTAGALVIS SLIBINAS

Nors Tarptautinė mokytojų diena minima spalio 5-ąją, visa ši savaitė praėjo su šventine žyme. Minėjimai, apdovanojimai, koncertai vilnijo per visą Lietuvą. Net ir į sostinę iš pajūrio pėsčiomis keliaujantys pedagogai pažymėjo profesinę šventę – Mokytojų dieną įsipareigojo nueiti daugiau kilometrų nei įprastai.

Daugiau nei prieš 200 metų, 1814-iaisiais, pėsčiomis į Vilnių išėjo Simonas Daukantas. Į ilgą kelią iš Žemaitijos išsiruošė vedamas didžiulio ryžto siekti mokslo – stoti į universitetą. Šiandien pėsčiomis į Vilnių keliauja tie, kurie patys neša mokslo šviesą, – mokytojai. Tik suka jie link Vyriausybės. Ir ryžtas kitas – paskleisti žinią, kad švietimo situacija bloga ir kad mokytojams labai reikia visuomenės pagalbos.

Iš aukščiausių politikos tribūnų pasigirdo: mokytojai siekia pagerinti sau sąlygas kitų žmonių sąskaita. Kiršink ir valdyk – nuo neatmenamų laikų veiksmingas būdas.

Visuomenė visuomenei nelygu. Viena – kai visi sotūs ir laimingi, kita – kai biudžetas draskomas it vienas ėriukas visos alkanų vilkų gaujos. Tuokart empatijos su žiburiu nerasi. Juolab kai iš aukščiausių politikos tribūnų pasigirdo: mokytojai siekia pagerinti sau sąlygas kitų žmonių sąskaita. Kiršink ir valdyk – nuo neatmenamų laikų veiksmingas būdas.

Tik atlyginimas – ne pati svarbiausia šios problemos dedamoji. Mokytojai palikti vieni kapoti vis ataugančias slibino galvas. Ne devynias – šimtus. Dėl amžinų reformų prasti mokymosi ir egzaminų rezultatai – kas kaltas? Mokytojas! Neišmokė, neparuošė egzaminams. Vaikams suteikus neribojamas teises ir laisves, pamokoje siautėja nevaldomas paauglys, o klasė skanduoja „išjungti mokytoją“, – kas kaltas? Mokytojas! Jis juk turi būti žemesnis už žolę ir surasti kalbą su bet kuriuo net pačių tėvų nesuvaldomu vaiku. Dar ir su visa žinančiomis supermamytėmis. Mokyklose sparčiau už kovidą plinta svaiginimosi epidemija – kas kaltas? Mokytojas! Jis turi krūtine prieš tanką atlaikyti visas iš visuomenės į mokyklą ateinančias problemas.

O mes juk niekuo dėti... Pagimdome vaikus, aprengiame ir pamaitiname, o žmogų iš jo tegul padaro mokytojas!

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

blogiausia

yra tai, kad nera teisybes, kaip ir rasoma vieni yra sotus ir laimingi,o kiti...

anais blogais laikais

baigiau mokyklą l. gerai. Bet ne apie tai- labai nesinorėjo į chorą,tai dainavau ne į natą. Supykęs moktojas užplėšė į ausį. Chro neišvengiau. O dabar tą mokytoją gabalais sudraskytų.

Meras

Streikuodami kenkia Lietuvai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS