Šventės – ne mums | Diena.lt

ŠVENTĖS – NE MUMS

Štai ir baigėsi visą mėnesį Rusijoje trukęs pasaulio futbolo čempionatas. Dar viena futbolo šventė be mūsų – lietuvių. Vis dėlto 21-osios planetos pirmenybės nenuvylė. Vieniems dovanojo triumfo džiugesį, kitiems – ašarų upelius, tačiau abejingų nepaliko.

Kol sausakimši Eliziejaus laukai Paryžiuje šėlo iki ryto čempionų puotoje, Prancūzijos ir kitų futbolo federacijų vadovai skubėjo apibendrinti pirmenybių rezultatus. Ne tik sportinius, bet ir finansinius.

Triumfas čempionate ištaigingų madų ir maisto gurmanų šalies tautai padovanojo nepamirštamų akimirkų, o pačiai rinktinei – ir nemenkas pajamas. Naujiesiems pasaulio čempionams vien Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) atseikės 38 mln. JAV dolerių (32,5 mln. eurų).

Nenuskriausta liks ir lemiamą mūšį pralaimėjusi Kroatija. Vos 20-ąją vietą FIFA reitinge užimanti 4 mln. gyventojų šalies rinktinė tapo žemiausią reitingą turinčia komanda, kada nors žaidusia pasaulio čempionato finale. Kroatų futbolininkai išsidalys ne tik sidabro medalius, bet ir uždirbtus 23,9 mln. eurų.

Iki kito pasaulio čempionato – ilgi ketveri metai. Laiko tiek, kad pakaktų ir Lietuvos dirvonuose užauginti ne vieną futbolo žvaigždę.

Skaičiai įspūdingi, ypač žinant, kad iš viso FIFA 32-iems turnyro dalyvėms atseikės 341,9 mln. eurų. Prieš ketverius metus Brazilijoje ši suma buvo 36 mln. eurų kuklesnė.

Netgi pačioms prasčiausioms pasaulio čempionato dalyvėms, neįveikusioms net grupių etapo, atiteks po 6,83 mln. eurų. Beveik tiek pat, kiek iš visų tarptautinių ir vietinių šaltinių kasmet susirankioja Lietuvos futbolo federacija. Jei prie lietuvių visoms reikmėms 2018-aisiais disponuojamų 9 mln. eurų pridėtume, kad ir mažiausią FIFA išmoką, turbūt galima būtų pasvajoti ir apie keletą pajėgių legionierių rinktinėje, drauge ir apie kelialapį į planetos pirmenybes.

Iki kito pasaulio čempionato – ilgi ketveri metai. Laiko tiek, kad pakaktų ir Lietuvos dirvonuose užauginti ne vieną futbolo žvaigždę. Tačiau, žinant visus lietuviško futbolo ypatumus, jau dabar galima drąsiai prognozuoti – 2022-ųjų fiestą Katare matysime tik kaip žiūrovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS