Taika nė nekvepia | Diena.lt

TAIKA NĖ NEKVEPIA

2018-ųjų žiemos žaidynių ugnis jau pradėjo savo kelionę iš olimpiadų tėvonijos – Atėnų į Pjongčangą, o jų rengėjams lieka dar daug neatsakytų klausimų. Šįsyk problemos – ne visai tradicinės.

Pirmą sykį istorijoje Pietų Korėjoje vyksianti olimpiada turėtų tapti taikos ir geriausių pasaulio atletų triumfu. Tačiau ar taps? Žaidynėse susirinks tūkstančiai dalyvių iš beveik šimto šalių. Žinoma, jų geografija bus kur kas siauresnė nei vasaros olimpiadų, tačiau tai visiškai suprantama – visa Afrika, pusė Azijos ir kitų žemynų valstybės gyvena išvis be sniego. Natūralu, kad ir aukščiausio lygio atletų žiemos sporto šakose jos neišugdo.

Agresyvus režimo elgesys vieną kitą šalį, ypač būrius turistų, nuo apsilankymo žiemos olimpiadoje atbaidys.

Vis dėlto 23-ioji olimpiada gali tapti išskirtinė. Viena vertus, politinė įtampa, tvyranti regione, neatslūgsta. Grėsminga ir neprognozuojama Pietų Korėjos šiaurinė kaimynė vis įžūliau mėtosi grasinimais pasaulinei bendrijai. Komunistinė Šiaurės Korėjos diktatūra savo galią įrodinėja greta vykstančiais branduoliniais bandymais, o pastarosiomis dienomis pasirodė pranešimų ir apie jos biologinių ginklų programą. Labai gali būti, kad pasaulį šiurpinančios žinios didžiąja dalimi tėra propaganda, bandant išsikovoti sau geresnes derybines pozicijas dėl humanitarinės paramos pusbadžiu gyvenančiai tautai. Vis dėlto agresyvus režimo elgesys vieną kitą šalį, ypač būrius turistų, nuo apsilankymo olimpiadoje atbaidys. Kaip kad nutiko šiemet vasarį, kai dėl įtemptos padėties Turkijoje būrys valstybių atsisakė dalyvauti Europos jaunimo žiemos žaidynėse.

Ne ką menkesnis iššūkis Tarptautiniam olimpiniam komitetui – auganti pasipriešinimo dopingu susitepusiems Rusijos sporto atstovams banga. Jau per 40 valstybių pasirašė peticiją, kad Rusijai, nesilaikančiai antidopingo kodekso, būtų uždrausta dalyvauti olimpiadoje. Jei dėl ciniškos Kremliaus politikos, uždraustų preparatų vartojimą sporte pavertusios masiniu reiškiniu, būtų diskvalifikuota visa Rusijos delegacija, Pjongčango žaidynių veidas pasikeistų radikaliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS