Tarp tiesos ir ideologijos | Diena.lt

TARP TIESOS IR IDEOLOGIJOS

Lietuviams tiesiog būtina kasdien praustis po šaltu dušu. Nuo bolševikinių laikų kalkėję mąstymo stereotipai vis dar neleidžia tapti autentiška Vakarų dalimi. Būtina gerinti smegenų kraujotaką, gal tada pavyks į realybę pažvelgti taip, kaip į ją žiūri ne bolševikiniai atliekos, o civilizuoti europiečiai.

Seimo nariai turėtų ne tąsyti tautinius rūbus ir bliauti etnografines vienbalses, o kasdien kaip himną išklausyti Ozzy Osbourne'o "Crazy Train" arba kurią nors Jimmy Page'o muzikinę variaciją. Ir vakarais skaityti ne S.Nėries "Nepraeis fašistų tankai", P.Cvirkos "Žemę maitintoją", o Paul'ą Verlaine'ą, Marcelį Proustą arba bent jau Knutą Hamsuną. Kam grožėtis Žaliojo tilto "balvonais" arba runkelių portretais, jei yra Edvardo Erikseno "Undinėlė", Eugène Delacroix ir Hieronymus'as Boschas?

Paskaitėte tas pavardes, pakraipėte galvą ir nei klausysite tą J.Page'ą, nei skaitysite P.Verlaine'ą. Gi yra "Kopų balsai" ir kitos venerinės ligos, nuo kurių neišgydys jokie antibiotikai. Juk mes ir šiandien reiškinių neišmokome vertinti be ideologinių figūrų, kuriomis visą XX amžių manipuliavo Kominterno įkvėpti meno, kultūros ir istorijos protezuotojai. Be ideologinio užtaiso pas mus negali gyvuoti vien faktais turintis misti istorijos mokslas. Istorija juk turi būti tautinė! Per 50 sovietinio "durninimo" metų mes taip pripratome prie ideologijos, kad nebepajėgiame jos atskirti nuo tiesos. O tiesa pas mus tegali būti tik patriotiškai angažuota, kompiliuota ideologiniu pagrindu ir apsėklinta politine mitologija. Tik jei pagaliau atskirtume ideologiją ir tiesą, šiandien nereikėtų taip įkyriai stebėtis, kodėl Vakarų kultūros atstovas T.Venclova gina R.Vanagaitę. Nereikėtų ir paskubomis 2019-ųjų skelbti Žydų metais, kad Vakarai nesupyktų. Jie nepyks, nes kas gi pyksta ant tų, kurie dar nesuvokia, ką daro?

Gairės: venclova, vanagaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Užuojauta

Juk šitas,atseit žurnalistas,kitaip nei mąstyti,nei rašyti ir nesugebės.Jį sutraumavo,matyt,ir ,,vienbalsės''lietuviškos dainos,ir ,,Kopų balsai''.O tą straipsnį parašė tikriausiai dar ir kažkuo apsirūkęs.

AK

Įsijungiau tą Osborną pasižiūrėti - bepigu šiais laikais. Stebina kaip kažkas užstrigęs paauglystėje gali žavėtis, bet tebūnie. Griežčiau bus štai apie šitą: "Kopų balsai" ir kitos venerinės ligos. Durnas tu, sakyčiau. Per mažai supranti, ir džiaugiesi per mažai, vargšas tarybini žmogeli. Toliau neskaičiau, nors pavadinimas pusė bėdos.

kvarajiekas

Knutas Hamsunas, garsusis norvegų rašytojas, Nobelio premijos laureatas, Hitlerio ir Gebelso idėjų propaguotojas, po Antrojo pasaulinio karo nuteistas, gyvenimą pabaigęs beprotnamyje...Ačiū,nereikia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS