Turtuoliai vargšai | Diena.lt

TURTUOLIAI VARGŠAI

Posakį "Maži vaikai – maži vargai" galima paversti finansine paralele: maži vaikai – maži pinigai, dideli vargai – dideli pinigai. Tam pritartų šiemet bendrojo lavinimo mokyklas baigsiančių abiturientų tėvai.

Rinkliavos, artėjant mokslo metų pabaigai, jau sunkiai suvokiamos sveiku protu. Vienoje sostinės prestižinių mokyklų pasiūlyta dėtis nuo vaiko po 200 eurų – išleistuvėms, po 50 eurų – dovanai auklėtojai. Pastarąją planuojama pirkti 800 eurų vertės!.. Tik tėvai maldauja šiukštu to neviešinti: neišgalintys susimokėti gėdijami, kad negerbia mokyklos ir mokytojų, griauna ilgametes tradicijas, o jų vaikai tampa patyčių objektu.

Progų apdovanoti mokytojus – daug daugiau nei mokslų metų pabaiga. Rugsėjo 1-oji, Mokytojo diena, Kalėdos, Naujieji, šimtadienis, Kovo 8-oji (jei vaikus moko moteris)… Gerai, jei dovanos – su meile pačių rankomis pagamintos, stebinančios išradingumu ir turinčios išliekamąją vertę dėl meninių gebėjimų. Daugelyje mokyklų yra tokių: mokinių tapytų darbų, sukurtų rankdarbių, originalių dekoracijų ir pan. Tačiau praktiška vartotojiška visuomenė, gyvenanti ekonominio pakilimo laikais, ir čia įgijo polėkio… Mokykloms dovanojami baldai, net stadionų įranga, o mokytojams teikiami didelių sumų čekiai apsipirkti, kelialapiai į užsienio šalis, spa centrus ir t.t. Prekybininkai aptiko nišą ir padeda tiems mokytojus lepinantiems "turtuoliams-vargšams": siūlo akcijas "Dovanos mokytojams", o jų išpardavimų (!) metu tikina, "kad kainos tikrai nenuvils".

"Mergelės gražumą pinigai padidina", – sako lietuvių patarlė. Mokytojų – irgi? Tik va bėda: tos "mergelės" įstatymų kalba dirba viešajame juridiniame asmenyje, mokykloje, tad yra prilyginamos valstybės tarnautojams. Ir tos brangios dovanėlės – anaiptol ne vien "tėvų reikalas", tai – kyšininkavimas.

Jaunoji medikų karta pasiūlė vis labiau prigyjančią iniciatyvą "Geriausia padėka gydytojui – jūsų šypsena". Ligoninėse, poliklinikose jau nebestebina lipdukai su šiuo priminimu. O gal ir mokyklose atsirastų mokytojų, kurie įsitikinę, kad geriausia mokinių ir jų tėvelių padėka – šypsena ir gėlės žiedas?

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS