Tvarkytis – madinga? | Diena.lt

TVARKYTIS – MADINGA?

Atsimenate, kaip socialinių tinklų vartotojai buvo išsikraustę iš proto dėl ledinio iššūkio? Stingdančio vandens kibirus ant savęs vertėsi ir pramogų pasaulio žmonės, ir garsiausi politikai. Tarkime, kad tai padėjo grūdintis. Tačiau sunku suvokti, kam pasitarnavo vėliau pasaulį apskriejęs krūtinės iššūkis, kai tarp krūtų reikėjo išlaikyti kolos skardinę arba butelį. Buvo damų, pakėlusių pusės l

Smagu, kad Lietuvoje milžiniško populiarumo sulaukia prasmingesni iššūkiai. Skaitymo iššūkis daugelį paskatino atrasti neskaitytų knygų ir naujų literatūros žanrų. Iššūkis surinkti Lietuvą iš 60 magnetukų padėjo pažinti savo gimtąjį kraštą. Nemažai tautiečių priėmė ir tolimos kelionės – 800 km iššūkį: per kelerius metus pasiryžo pėsčiomis įveikti "Camino de Santiago", arba Šv.Jokūbo kelią.

Norisi tikėti, išgirsime ir Sveikuolių sąjungos bei susivienijimo žali.lt raginimą prisijungti prie 30 dienų iššūkio švaresnei planetai. Balandžio mėnesį rengiamos akcijos "Darom" tikrai pagražino ir pašvarino Lietuvą, tačiau švarinimosi kultūros kasdien, o ne priešokiais per talkas, mums dar labai trūksta. 30 dienų iššūkis kviečia kasdien išeinant iš namų pasiimti maišelį ir skirti bent 10 minučių besimėtančioms šiukšlėms surinkti. Ar sutikote tokių? Net šunis vedžiojančiųjų rankose dar retai pamatysi maišelį, ką jau kalbėti apie pasilenkiantį prie kito žmogaus numestos šiukšlės. Vienas mūsų laikraščio herojus prisipažino: kai sustoja pakelti vidur kelio besivoliojančios šiukšlės, kiti vairuotojai pirštu prie smilkinio sukioja…

Akcijos "Darom" tikrai pagražino ir pašvarino Lietuvą, tačiau švarinimosi kultūros kasdien, o ne priešokiais per talkas, mums dar labai trūksta.

Sakote, tvarkymasis gali būti madingas (#trashtag, #10minutesaday ir kt.)? Mums dar tiek Šv.Jokūbo kelių nužingsniuoti iki suvokimo, kad pokyčius reikia pradėti nuo savęs. Nes šiukšlė už kiemo tvoros – ne mano. Ir tirpstantys ledynai, žūstantys paukščiai, vandenynuose plūduriuojančios plastiko salos – ne mūsų.

Velykas pasitinkame išsivalę kampus, išblizginę langus – tai įprasta. Gal gali būti taip pat įprasta pakelti tai, kas voliojasi po kojomis. O geriausia – nenumesti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kurgi ne

Jei na mano šiukšlė už tvoros būtu tik viena arba dvi, pakelti ir į savo konteinerį įmesti būtų nesunku. Bet kai pulkais suvažiuojantys ratuoti benamiai kasdien primėto kancarų, skardinių, butelių, pakuočių ir dar visokiausio šlamšto, visa tai rankioti problematiška: ir konteineris per savaitę persipildytų, ir saviems darbams laiko neliktų. Gal prieš gėdinant nenorinčius svetimo brudo kuopti vertėtų patarti, ką su pačiais šiukšlintojais daryti? Geriausia, aišku, būtų į maišus ir į sąvartyną, betgi draudžiama poilsiaujančius vaikelius skriausti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS