Virtualus linčo teismas | Diena.lt

VIRTUALUS LINČO TEISMAS

Dar nespėjęs apšilti kojų naujasis švietimo ministras susidūrė su nepagražinta švietimo bendruomenės realybe. Vos švenčių proga ir taktiniais sumetimais ministerijos apsiaustį nutraukė oresnių darbo sąlygų reikalaujantys pedagogai, ministro dėmesio pareikalauta iš kito mūšio lauko, kur mokytojai ietis kryžiuoja su mokiniais.

Savaitgalį socialiniuose tinkluose paviešintas įrašas atskleidė vienos Žiežmarių gimnazijos lituanistės vedamos pamokos užkulisius. Sudėtingą temą mokytoja aiškino pakeltu tonu, akivaizdžiai demonstruodama padėties viršenybę. Paskui viešumą pasiekė ir informacija apie įvykio kontekstą, seną mokyklos bendruomenės konfliktą dėl šios pedagogės.

Tarytum siekdami gero – apginti savo atžalas – tėvai galiausiai pasielgė kaip jų kritikuojama mokytoja: žemindami kitą asmenį.

Ugnį ministras suskubo prigesinti: skandalo centre atsidūrusi mokytoja nebedirbsianti su filmavusia klase; bus daromos išvados, kaip elgtis, kad panašios situacijos nepasikartotų kitose mokyklose. Sykį švietimo ministerijai jau vadovavęs Algirdas Monkevičius, tikėtina, ras tinkamiausią problemos sprendimo algoritmą. Tačiau Žiežmarių skandale esama dar vieno neigiamo reiškinio užuomazgų. Nederamą mokytojos elgesį užfiksavę, mūšį prieš vieną mokytoją laimėję, moksleiviai šioje istorijoje pateikiami kaip herojai, o jų (ar jų tėvų) pasirinktas elgesio modelis – kaip geriausias problemos sprendimo būdas. Tie, kas vaikų elgesį vadina pilietiškumo apraiška, palaimina cinišką principą, jog tikslas pateisina visas priemones. Tarytum ir siekdami gero – apginti savo atžalas – tėvai galiausiai pasielgė kaip ta jų kritikuojama mokytoja: žemindami kitą asmenį. Ar šiandien slaptą įrašą padarę, pedagogės virtualų linčo teismą inicijavę vaikai vėliau pripažins nekaltumo prezumpcijos principą? Supras viešumo privalumus bei pavojus, ir bausmių adekvatumo esmę? Konfliktines situacijas spręs naudodamiesi teisinėmis priemonėmis? Ar tiesiog per gyvenimą keliaus apsiginklavę vaizdo registratoriais ir spardydami kitų orumą.

Naujausias tarptautinis mokinių gyvensenos ir sveikatos tyrimas džiugina: pagaliau Lietuvoje pastebėta patyčių tarp mokinių mažėjimo tendencija. Tačiau kuo greičiau netoleruosime bet kokio asmens žeminimo bet kokiomis aplinkybėmis, tuo greičiau galėsime paskelbti laimėję karą, o ne mūšį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

cirkas ......

....tokius žvėriukus ZOO sode už grotų laiko .........

antanas

mokytoja islieti blogos nuotaikos ar susierzinimo ant mokinių neturi teisės - toks jos darbas - ne rėkti ant mokinio, o ramiai paaiškinti gana sudėtingus kirčiavimo dalykus. Tai paskelbti gal ir reikėjo, nes mokyklos dažnai slepia tokius dalykus ir taip gilina problemas. Tačiau tai nereiškia, kad reikalingas susidorojimas - reikia aiškintis priežastis ir ieškoti sprendimų ateičiai, kas atrodo ir vyksta, todėl prieš laiką išvadų daryti nereikia

Rasa

Mazamoksliai tėvai, chamai, tokie patys ir jų vaikai. Visi kalti, tik ne jie ir ne jų vaikai. Tegul pirmiausia išauklėjo savo vaikus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS