Antrą dieną streikuojantys Lenkijos mokytojai nori derybų su vyriausybe | Diena.lt

ANTRĄ DIENĄ STREIKUOJANTYS LENKIJOS MOKYTOJAI NORI DERYBŲ SU VYRIAUSYBE

  • 0

Lenkijos pagrindinės mokytojų profesinės sąjungos lyderis antradienį paprašė skubaus tarpininkavimo kalbantis su vyriausybe, kad būtų nutrauktas visoje šalyje jau antrą dieną vykstantis pedagogų streikas, keliantis pavojų artėjantiems baigiamiesiems egzaminams.

Neterminuotas streikas buvo pradėtas deryboms su vyriausybe dėl mokytojų atlyginimų žlugus dėl dviejų didelių profesinių sąjungų sprendimo nesitenkinti vyriausybės pasiūlymu. Lenkijoje mokytojų mėnesio alga, atskaičiavus mokesčius, svyruoja nuo 1,8 tūkst. iki 3 tūkst. zlotų (420–700 eurų).

Mokytojai nori, kad atlyginimai skubiai būtų padidinti 30 proc., ir atkreipia dėmesį, kad vyriausybė surado reikšmingų naujų lėšų šeimoms, pensininkams ir verslininkams. Vyriausybė siūlo spartinti planuojamą didinimą maždaug 15 proc. ir naują apmokėjimo sistemą.

Pagrindinės mokytojų profesinės sąjungos ZNP lyderis Slawomiras Broniarzas (Slavomiras Broniažas) sakė laukiantis skubaus derybų atnaujinimo per kokį nors tarpininką, kad būtų rastas sprendimas ir „užgesintas šis gaisras“.

Pasak jo, pirmadienį streikavo daugiau kaip 74 proc. šalies mokyklų. Švietimo ministerijos duomenimis, streikavo kiek daugiau nei 48 proc. mokyklų ir ugdymo centrų.

Jei tęsis, streikas galėtų sutrukdyti moksleiviams laikyti trečiadienį prasidėsiančius gimnazijų baigiamuosius egzaminus ir kitą savaitę vyksiančius pradinių mokyklų egzaminus.

Mokyklų direktoriai prašo jau į pensiją išėjusių mokytojų, tikybos mokytojų ir nestreikuojančių pedagogų pagalbos per būsimus egzaminus.

Daugelis tėvų reiškė paramą streikui ir siūlėsi padėti parengiant klases egzaminams.

GALERIJA

  • Antrą dieną streikuojantys Lenkijos mokytojai nori derybų su vyriausybe
  • Antrą dieną streikuojantys Lenkijos mokytojai nori derybų su vyriausybe
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS