Arabai ir žydai – ginklo broliai? | Diena.lt

ARABAI IR ŽYDAI – GINKLO BROLIAI?

Mahmudas Kashua – arabas, tarnaujantis Izraelio kariuomenėje, sako, kad tiek žydai, tiek ir arabai gyvena Izraelyje ir yra vienodai atsakingi už šalies apsaugą. Tiesa, pasak vyro, smerkiančių komentarų jam tenka išgirsti.

Mažumų dalinys

Pastaruoju metu Izraelio etninių ir konfesinių mažumų atstovų skaičius žydų valstybės armijoje auga. Bet visi jie yra savanoriai.

"Be abejo, esu arabas ir musulmonas. Bet drauge esu ir Izraelio pilietis, – pažymėjo Mahmudas. – Kad ir kaip būtų, Izraelis – ir mūsų valstybė. Turime ją ginti."

"Gadsar" – Izraelio kariuomenės dalinys, kuriame iš viso tarnauja 500 karių. Visi jie ne žydai. Palyginti su laikotarpiu prieš trejus metus, Izraelio kariuomenėje musulmonų ir krikščionių karių skaičius išaugo net dešimt kartų. Tikėtina, kad šis augimas – ne pabaiga.

"Mūsų misija – padaryti tai, ką sugebame geriausiai. Dabar turime kelis šimtus karių, ketiname kitais metais padidinti dalinį dar bent dvigubai", – sakė Izraelio kariuomenės pulkininkas Wajdis Sarhanas, vadovaujantis daliniui.

Daugėja arabų

Šiuo metu apie 20 proc. Izraelio populiacijos sudaro arabai. Vis dėlto ilgainiui arabų žydų valstybėje gali būti net daugiau nei žydų. Tokias demografines tendencijas įžvelgia Izraelio statistikos pareigūnai.

Problema, kad tik 1 proc. arabų atlieka tarnybą Izraelio karinėse pajėgose.

Tarp daugumos arabų tarnyba Izraelio karinėse pajėgose vertinama itin skeptiškai. Tiesa, atsižvelgus į istorines aplinkybes ir šių dienų realijas, tai neturėtų stebinti.

Hanin Zoabi, Izraelio arabė ir žydų valstybės parlamento narė, kritikuoja arabų įtraukimą į Izraelio karines pajėgas.

"Ši maža ir marginalizuota grupė, tarnaujanti Izraelio kariuomenėje ir vykdanti veiksmus prieš savo žmones, puikiai suvokia, kad peržengia patriotinę raudonąją liniją. 90 proc. arabų, tarnaujančių Izraelio ginkluotosiose pajėgose, neturi tokių pat teisių kaip žydai. Akivaizdu, kad Izraeliui nereikia šių žmonių, kad jie saugotų šalį. Tai tėra politinis klausimas – skaldyk ir valdyk", – piktinosi Izraelio parlamentarė.

Skirtingi vertinimai

"Gadsar" dalinys atlieka misiją Izraelio okupuotame Vakarų Krante. Tai yra teritorija, kurią Palestina laiko savo nepriklausomos valstybės dalimi ir kurioje daugiausia gyvena palestiniečiai.

Situacija Vakarų Krante – įtempta: pastaruoju metu Vakarų krante buvo nužudyti 37 Izraelio piliečiai. Išpuolius įvykdė ginkluoti užpuolikai, dažniausiai priklausantys Palestinos arba Izraelio arabų bendruomenėms.

Atsakydamos į išpuolius, Izraelio saugumo pajėgos nukovė daugiau kaip 200 palestiniečių.

Mohammedas Ayashi, kuris taip pat pasirinko tarnybą žydų valstybės kariuomenėje, dirba viename saugumo patikros poste. Jis stabdo ir tikrina palestiniečių automobilius.

"Būna sunkių akimirkų. Juk esu arabas. Ir mano broliai į mane žiūri kaip į išdaviką. Vis dėlto turiu dirbti savo darbą", – sakė Mohammedas. Anot jo, būna, kad kiti arabai jį įžeidinėja arba žvelgia su panieka.

Tiesa, vienas palestinietis, sustabdytas patikrinimo punkte, sakė, kad nereikėtų pykti ant arabų, kurie pasirinko tarnybą Izraelio kariuomenėje. Taip, pasak jo, visiems bus saugiau.

Kitas keliauninkas rėžė piktai: "Norėtume, kad arabai nedarytų to, turiu galvoje, tarnybą žydų kariuomenėje – juk mes arabai, visi esame arabai. Laikome jį palestiniečiu, o jis tarnauja okupacinėse pajėgose. Nepalaikau to."

Šeima laiminga

Kiekvienas "Gadsar" dalinio karys – nesvarbu, musulmonas ar krikščionis, turi prisiekti ištikimybę Izraeliui. Tiesa, priesaiką Mahmudas ir kiti jo ginklo broliai arabai davė padėję ranką ant Korano.

Priesaikos ceremoniją stebėjo ir Mahmudo tėvas bei sužadėtinė.

"Aš didžiuojuosi savo berniuku. Tai buvo jo pasirinkimas ir mes jį palaikome. Esame laimingi, nes ir jis jaučiasi laimingas", – pripažino Mahmudo tėvas Jamilas Kashua.

Šiauriniame Izraelyje, kur yra Mahmudo namai, po ceremonijos jo garbei buvo surengtas vakarėlis. Tiesa, Mahmudas pripažino, kad arabų dominuojamame mieste jis nevilki uniformos – tik namie.

"Keli vyrukai sykį pamatė mane su Izraelio kariuomenės uniforma ir išvadino mane išdaviku. Atrėžiau jiems, kad tai  mano reikalas ir man nesvarbu, kas ką sako ar galvoja", –  pasakojo Mahmudas.

Jis pridūrė: "Jeigu aš esu išdavikas, tai kodėl tie vyrukai tuomet gyvena Izraelyje?"

Kitaip nei kiti jo draugai, Mahmudas kas mėnesį gauna solidų kario atlyginimą. Be kita ko, jam priklauso teisė į žemės lopinėlį, kur jis gali pasistatyti namą.

"Vyrukai, kurie pasirinko tarnybą Izraelio armijoje, gyvena gerai, nes yra aprūpinti. Armija juos remia finansiškai, jų gyvenimas juda į priekį", – džiaugėsi Mahmudo tėvas Jamilas.

Integracija ar skaldymas?

Izraelio vyriausybei svarbu integruoti gausią arabų bendruomenę. Ir, anot žydų valstybės pareigūnų, tik tokiomis priemonėmis įmanoma nutiesti tiltus tarp dviejų nesutariančių bendruomenių.

"Stengiamės integruoti bendruomenes, išlaikyti demografinį status quo. Manau, kad tarnyba kariuomenėje – puiki platforma, leidžianti integruoti musulmonų bendruomenę į mūsų valstybę", –  pastebėjo pulkininkas W.Sarhanas.

Vis dėlto Izraelio parlamento narė H.Zoabi pabrėžė, kad vyriausybė tiesiog skaldo arabų bendruomenę papirkinėdama pavienius jos narius.

"Izraelis naudojasi tuo, kad žmonės Palestinos teritorijoje  skursta ir neturi darbo. Taigi ji arabus įtraukia į kariuomenę, siūlydama meduolį. Nuo 52 iki 54 proc. palestiniečių Izraelyje gyvena žemiau skurdo ribos. Tokios sąlygos verčia žmones rinktis vienintelę jiems įmanomą kelią – eiti į kariuomenę", – piktinosi palestinietė.

Mahmudas sako, kad kitų priemonių suvienyti skirtingas Izraelio bendruomenes nėra.

"Taikos procesas nejuda iš vietos. Dviejų valstybių sprendinys  nejuda. O vis daugiau jaunų arabų nori judėti į priekį, jie nenori kovoti. Šiuo metu dešimt žmonių iš mano gimtojo miesto tarnauja Izraelio kariuomenėje. Turiu draugų, kurie taip pat norėtų prisijungti. Drąsinu juos. Kad ir kaip būtų, tai žingsnis į priekį, o ne atgal", – pažymėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS