Atstovų Rūmų pirmininkas derasi su Baltaisiais rūmais dėl pagalbos Ukrainai | Diena.lt

ATSTOVŲ RŪMŲ PIRMININKAS DERASI SU BALTAISIAIS RŪMAIS DĖL PAGALBOS UKRAINAI

  • 0

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) veda derybas su Baltaisiais rūmais, ruošdamasis kebliai užduočiai, susijusiai su karo reikmėms skirto finansavimo Ukrainai ir Izraeliui patvirtinimu žemuosiuose Kongreso rūmuose, ketvirtadienį pareiškė vienas aukšto rango respublikonų kongresmenas.

Atstovų Rūmų respublikonų daugumos lyderis Steve'as Scalise'as (Stivas Skalisas) žurnalistams sakė, kad M. Johnsonas su Baltųjų rūmų pareigūnais kalbėjosi apie kiek pakoreguotą Senato pasiūlyto 95 mlrd. dolerių (88,7 mlrd. eurų) vertės saugumo paketo versiją, kuri apimtų kelis respublikonų reikalavimus.

M. Johnsonas kelis mėnesius atidėliojo pagalbos, kuri suteiktų Kyjivui gyvybiškai reikalingos amunicijos ir ginkluotės, patvirtinimą, bandydamas rasti tinkamą laiką. Dėl stipriai išsiskiriančių pozicijų JAV Kongreso žemuosiuose rūmuose paketo pateikimas jam tapo didelę kainą turinčiu politiniu iššūkiu.

„Nebuvo pasiektas joks susitarimas, – sakė S. Scalise'as. – Akivaizdu, kad susitarimas turėtų būti pasiektas ne tik su Baltaisiais rūmais, bet ir su mūsų pačių nariais.“

Paramos Ukrainai klausimu M. Johnsonas mėgina atsižvelgti tiek į dvi susiskaldžiusios respublikonų partijos puses, tiek į dviejų tikėtiniausių kandidatų į prezidento postą 2024-ųjų rinkimuose, nesutariančių dėl JAV laikysenos likusio pasaulio atžvilgiu, nuomones.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ne kartą peikė respublikonus už tai, kad jie nepadeda Ukrainai, sakydamas, kad jie pataikauja Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir kenkia JAV saugumui.

Tuo metu potencialus respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), norintis pastūmėti JAV į labiau atsiribojančią poziciją užsienio politikoje, yra sakęs, kad derėtųsi dėl karo užbaigimo.

Konsultuojasi su D. Trumpu

Penktadienį Atstovų Rūmų pirmininkas ketina vykti į buvusio prezidento rezidenciją Floridoje „Mar-a-Lago“ susitikti su D. Trumpu. Pastarosiomis savaitėmis M. Johnsonas su juo aptarinėjo finansavimo Ukrainai klausimą, kad gautų verslo magnato paramą arba bent jau neleistų jam atvirai prieštarauti paketo patvirtinimui.

Respublikonų senatorius Markwayne'as Mullinas (Markveinas Malinas), dažnai glaudžiai bendradarbiaujantis su Atstovų Rūmų įstatymų leidėjais, šią savaitę sakė, kad jis ir D. Trumpas išsamiai kalbėjosi su M. Johnsonu apie tai, kaip toliau teikti pagalbą Ukrainai.

Akivaizdu, kad susitarimas turėtų būti pasiektas ne tik su Baltaisiais rūmais, bet ir su mūsų pačių nariais.

Neaišku, ar D. Trumpas suteiks kokią nors politinę paramą, tačiau M. Mullinas sakė, kad tikisi, jog buvęs prezidentas palaikys šį paketą, ypač dabar, kai ant kortos pastatyta M. Johnsono darbo vieta.

Džordžijos valstijos respublikonė Marjorie Taylor Greene (Mardžori Teilor Grin) yra pagrasinusi, kad bandys išstumti M. Johnsoną iš dabartinio posto, ir perspėjo, kad atnaujintas finansavimas Ukrainai padės jai įrodyti, jog respublikonų įstatymų leidėjai turėtų išrinkti naują pirmininką.

Tuo metu M. Johnsonas su Baltaisiais rūmais derasi dėl teisės aktų, pagal kuriuos dalis Kyjivui skirto finansavimo būtų suformuota kaip paskolos, būtų sudarytos sąlygos JAV pasinaudoti įšaldytomis Rusijos centrinio banko lėšomis ir būtų numatyti kiti politikos pakeitimai.

„Su Rusija Kyjive pasaulis tampa pavojingesnis, – sakė respublikonas Donas Baconas (Donas Beikonas), kuris remia pagalbą Ukrainai. – Taigi mes tiesiog turime rasti protingą būdą, kaip priimti įstatymo projektą, kurį galėtume pateikti Senatui.“

Atviras maištas

Vis dėlto M. Johnsonas susiduria su praktiškai atviru maištu, kurį kelia grupė griežtosios linijos konservatorių, nepatenkintų tuo, kaip jis vadovauja Atstovų Rūmams. Turėdamas nedidelę ir susiskaldžiusią daugumą, jis yra priverstas bendradarbiauti su demokratais, kad galėtų priimti iš esmės bet kokį svarbesnį teisės aktą.

Atstovų Rūmų demokratų lyderis Hakeemas Jeffriesas (Hakimas Džefrisas) ketvirtadienį pareiškė, kad vienintelis kelias į priekį Atstovų Rūmams yra balsavimas dėl Senato pasiūlyto nacionalinio saugumo paketo. Jis taip pat užsiminė, kad jei M. Johnsonas tai įgyvendins, demokratai padės jam išlaikyti pirmininko postą.

Nors demokratai spaudžia M. Johnsoną sušaukti balsavimą dėl Senato patvirtinto paketo, jų nuomonės gali išsiskirti, nes vis daugiau jų nepritaria tam, kad Izraeliui būtų siunčiama puolamoji ginkluotė, kai žydų valstybė keršydama už spalio 7-osios „Hamas“ išpuolį, vykdo puolimo kampaniją Gazos Ruože, per kurią, „Hamas“ valdomos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo dešimtys tūkstančių civilių gyventojų.

J. Bideno administracija, kuri administruos bet kokį karinį finansavimą, griežtai įspėjo Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), kad būsima JAV parama priklausys nuo to, ar greitai bus imtasi naujų priemonių civiliams gyventojams ir pagalbos darbuotojams palestiniečių anklave apsaugoti.

„Jei norime užkirsti kelią Putino pergalei Europoje, Atstovų Rūmai turėtų pasielgti teisingai demokratijos labui ir dabar priimti Senato pagalbos paketą“, – ketvirtadienį savo kalboje sakė Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris).

Gairės: JAV Atstovų Rūmų pirmininkas, Mikeas Johnsonas, Baltieji rūmai, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS