B. Obama sakys paskutinę metinę kalbą | Diena.lt

B. OBAMA SAKYS PASKUTINĘ METINĘ KALBĄ

  • 0

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį paskelbs savo paskutinį metinį pranešimą „Apie padėtį Sąjungoje“, kuris tikriausiai bus paskutinė galimybė per jo kadenciją paveikti visuomenės nuomonę ir užduoti toną 2016 metų rinkimams.

Baltieji rūmai pažadėjo, kad prezidento kalba bus netradicinė ir kad B.Obama nepaskelbs tradicinio prioritetų įstatymų leidyboje sąrašo.

Padėjėjai sakė, kad pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas pasinaudos šiuo „ypatingu momentu“, kad apibrėžtų savo vietą istorijos vadovėliuose ir paskatintų optimizmą dėl ateities.

Šioje kalboje, kuri buvo rengiama nuo rudens, B.Obama paragins amerikiečius imtis svarbių problemų, kurių jam pačiam nepavyko išspręsti – pradedant rasių priešprieša, baigiant ginkluotu smurtu ir narkotikų vartojimo rykšte.

Nebe pirmą kartą per savo septynerius metus Baltuosiuose rūmuose B.Obama pasinaudos savo neginčijama iškalba, kad atkreiptų dėmesį į jam labiausiai rūpimus klausimus.

Mažai tikėtina, kad B.Obama ilgam susitelks į 2016-ųjų rinkimų vajų, bet siųsdami optimistinę žinią Baltieji rūmai tikisi paryškinti kontrastą su respublikonais.

Prognozuojama, kad tiesioginę prezidento pranešimo transliaciją stebės apie 30 mln. televizijos žiūrovų. Demokratams kita panaši galimybė būti išgirstiems nacionaliniu lygmeniu tikriausiai atsivers tik per vėliau šiais metais vyksiantį partijos suvažiavimą, kuriame bus įvardytas jos kandidatas į šalies vadovo postą.

B.Obamos padėjėjai stengiasi visokeriopai išnaudoti šį politiškai svarbų momentą, skleisdami savo žinią socialiniuose tinkluose ir internetinėje žiniasklaidoje.

Bendrovė „Amazon“ planuoja pateikti šios kalbos vaizdo įrašą; Baltieji rūmai šia proga atsidarė paskyrą socialiniame tinkle „Snapchat“ ir naudos programą „Genius“, iš pradžių sumanytą kaip papildomos informacijos šaltinis repo dainų tekstams, pateikdami kontekstą B.Obamos pareiškimams.

Vėliau B.Obama išvyks į Nebraską ir Luizianą, kur stengsis įtvirtinti savo žinią, ir duos interviu trims portalo „YouTube“ garsenybėms.

Didelė rizika – didelis atlygis

Tokia strategija labai rizikinga B.Obamai, kuriam beliko metai dirbti prezidento poste: jis gali pasirodyti beviltiškai atitrūkęs nuo tikrovės, jeigu netinkamai įvertins visuomenės nuotaikas.

Tęsiantis tulžingam susipriešinimui politikoje, terorizmo grėsmei ir viduriniosios klasės nuosmukiui, apie 67 proc. amerikiečių įsitikinę, kad jų šalis eina klaidinga kryptimi, rodo neseniai atlikta agentūros „Rasmussen Reports“ apklausa.

Nors nedarbas šiuo metu yra mažas, ekonomika auga, o finansų krizės sumaištis baigėsi, atlyginimai menkai tepadidėjo, o atskirtis tarp turtingųjų ir nepasiturinčiųjų tebėra itin didelė.

„Darbininkai nepatiria statistikos – jie jaučia rinkos jėgas“, – buvęs prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) padėjėjas Mattas McDonaldas (Metas Makdonaldas) rašė straipsnyje, kurį neseniai paskelbė konsultacinė bendrovė „Hamilton Place Strategies“.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) pripažino ekonomikos ir saugumo iššūkius, bet pabrėžė, kad respublikonų ryžtas „išnaudoti žmonių nuogąstavimus, nesaugumą ir nerimą užkrėtė politikos debatus“.

„Tačiau prezidento reakcija į tai – jog jis niekada nebuvo labiau įsitikinęs mūsų gebėjimu sėkmingai atremti tuos iššūkius“, – pridūrė atstovas.

B.Obama jau seniai savo prezidentavimą vertina iš tokios istorinės perspektyvos, bet jo kalbos plati apimtis taip pat yra padiktuota būtinybės.

Jam tenka dirbti su respublikonų vadovaujamu Kongresu, kurį vienija tik nepakantumas šalies vadovui ir jo programai.

Respublikonų kritika veikiausiai bus sutelkta į B.Obamos užsienio politikos trūkumus, ypač dėl džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) iškilimo Sirijoje bei Irake.

„JAV angažavimasis pernelyg ilgai buvo apibrėžiamas tuo, kur yra dislokuoti (Amerikos) kariai“, – sakė vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas, kalbėdamas apie B.Obamos ketinimus ginti savo užsienio politiką.

Prezidento kalba prasidės trečiadienį 2 val. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS