Baigia galioti D. Trumpo kelionių draudimas: kas bus toliau? | Diena.lt

BAIGIA GALIOTI D. TRUMPO KELIONIŲ DRAUDIMAS: KAS BUS TOLIAU?

  • 0

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kaip tikimasi, paskelbs naujus kelionių į Jungtines Valstijas apribojimų, nes sekmadienį baigia galioti 90 dienų galiojęs draudimas į šalį atvykti šešių daugiausia musulmoniškų šalių piliečiams.

Krašto saugumo departamentas jau rekomendavo prezidentui pasirašyti naujus tikslesnius apribojimus piliečiams užsienio šalių, kurios atsisako dalinis informacija su JAV arba nesiėmė būtinų saugumo priemonių.

Pareigūnai kol kas neskelbia, kokiam skaičiui ar kurioms šalims bus taikomi nauji apribojimai, įsigaliosiantys šį sekmadienį.

„Laikinai pareigas einanti sekretorė rekomendavo imtis veiksmų, kurie yra griežti ir specialiai pritaikyti, tai ir apribojimai ir papildoma patikra tam tikroms šalims“, – sakė krašto saugumo sekretorės pareigas laikinai einančios Elaine Duke (Ilein Djuk) patarėjas Milesas Tayloras (Mailsas Teiloras).

Galioti bebaigiantis draudimas buvo taikomas Irano, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams, kurie neturi ryšių su asmenimis Jungtinėse Valstijose, kad galėtų atvykti į šalį.

Skirtingai nei pirmojo D. Trumpo draudimo, sukėlusio sumaištį šalies oro uostuose, atveju, šį kartą pareigūnai dirbo ne vieną mėnesį, kad parengtų naujas taisykles, ir bendradarbiavo su įvairiomis agentūromis ir užsienio vyriausybėmis.

Naujosios rekomendacijos yra parengtos remiantis tokiais reikalavimais, kaip tai, ar šalys išduoda elektroninius pasus su biometrine informacija, dalinasi informacija apie su terorizmu siejamais ar anksčiau teistais asmenimis. JAV tokius reikalavimus išsiuntinėjo visoms pasaulio šalims ir davė joms 50 dienų susitvarkyti.

Reikalavimų neatitinkančių šalių piliečiams bus taikomi keliavimo apribojimai ir griežtesnė patikra, ir tokios priemonės galios neribotą laiką, kol šalis neatitiks keliamų reikalavimų.

Tuo tarpu tokio draudimo kritikai sako, kad JAV prezidentas viršija savo galias ir pažeidžia JAV Konstitucijos nuostatas dėl religinio nešališkumo. Kaip žinoma, savo prezidentinės rinkimų kampanijos metu D. Trumpas ragino musulmonams uždrausti atvykti į JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS