Baltarusija alkoholizmo problemą spręs panašiai kaip Lietuva | Diena.lt

BALTARUSIJA ALKOHOLIZMO PROBLEMĄ SPRĘS PANAŠIAI KAIP LIETUVA

Baltarusija jau ne vienus metus pirmauja daugiausia alkoholio suvartojančių valstybių sąraše.

2016 m. šalies Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, beveik dviem procentams iš 9,5 mln. Baltarusijos piliečių arba diagnozuotas alkoholizmas, arba pasireiškia su alkoholio vartojimu siejama psichozė, „Laisvosios Europos radijo“ naujienų portale rašo žurnalistas Pete`as Baumgartneris.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija praneša, kad apie 25 proc. visų nusikaltimų šalyje įvykdo alkoholio paveikti asmenys. Kalbant apie sunkius nusikaltimus, kaip antai nužudymus ar plėšimus, šis rodiklis pašoka net iki 70–80 proc.

Piktnaudžiavimas alkoholiu labai prisidėjo ir prie to, kad neseniai atlikto ir jau nemažo dėmesio susilaukusio tyrimo suvestinėse Baltarusija būtų minima kaip viena iš keturių šalių, kurių gyventojai turi daugiausia sveikatos problemų.

Negalėdama susitaikyti su šitokia niūria statistika, Baltarusijos valdžia ėmėsi svarstyti įvairiausias priemones, kurios galėtų padėti apmalšinti žmonių norą gerti.

Tarp šiuo metu Minske aptariamų naujų kovos su alkoholizmu priemonių – amžiaus kartelės kilstelėjimas nuo 18 iki 20 arba 21 metų, alkoholio prekybos vietų skaičiaus mažinimas ir prekybos laiko ribojimas, siekiant, kad alkoholinių gėrimų būtų galima įsigyti tik tam tikromis valandomis.

„Labai sunki, sunki problema“

Net Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kuris save apibūdina kaip nedaug alkoholio suvartojantį žmogų, gruodžio 8 d. kalbėdamas profesinės sąjungos susitikime Minske pripažino, kad alkoholizmas Baltarusijoje – „labai sunki, sunki problema“.

Jis taip pat paragino savo tėvynainius, užuot gėrus, daugiau dėmesio skirti sveikai ir aktyviai gyvensenai, o alkoholinius gėrimus siūlė vartoti nebent per šventes ar ypatingomis progomis, pavyzdžiui, pažymint naujo verslo pradžią.

Problemos dėl alkoholio aktualios ne tik Baltarusijoje – kai kurios buvusios Sovietų Sąjungos šalys su šia bėda taip pat susiduria.

Antai Lietuva, rašo P. Baumgartneris, kuri kartu su Baltarusija ir Rusija niekaip nesitraukia iš pasaulinio alkoholio suvartojimo indekso viršutinio penketuko, praėjusiais metais apsisprendė didinti amžiaus, nuo kurio galima teisėtai įsigyti alkoholio, cenzą nuo 18 iki 20 metų ir dar labiau apribojo prekybos alkoholiu laiką, taip tikėdamasi sumažinti alkoholio suvartojimo rodiklį.

O štai Rusijai priklausančio Užbaikalės krašto sveikatos apsaugos ministerija praėjusių metų gruodžio pradžioje regione paskelbė alkoholio epidemiją. Apie 2 proc. iš kiek daugiau nei vieno milijono šio regiono gyventojų turi sveikatos sutrikimų, susijusių su alkoholio vartojimu.

Prieš dvejus metus Užbaikalės krašte buvo įvestas draudimas alkoholiu prekiauti po aštuntos valandos vakaro. Straipsnio autorius primena, kad ši priemonė yra viena iš tų, kurios dabar svarstomos Baltarusijoje. Vis dėlto panašu, rašo jis, kad Rusijoje prekybos alkoholiu laiko ribojimas didelės naudos nedavė.

Užbaikalės krašto sveikatos apsaugos ministro Sergejaus Davidovo teigimu, dėl alkoholizmo regione kyla daugybė skaudžių socialinių problemų, tarp kurių – reikšmingai mažėjančios vidutinės gyventojų pajamos ir blogėjanti gyvenimo kokybė.

Apklausiami gyventojai

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos interneto svetainėje šiuo metu vykdoma elektroninė apklausa, kurioje žmonės gali nurodyti, pasirinkdami vieną iš kelių variantų, ką jie mano apie įvairius vyriausybės siūlomus alkoholio vartojimui mažinti skirtus apribojimus. Teigiama, kad į šios apklausos rezultatus bus atsižvelgta rengiant kovos su alkoholizmu įstatymo projektą.

Apklausoje žmonių klausiama, kaip, jų nuomone, reikėtų riboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką – drausti prekiauti alkoholiu nuo 22 val. vakaro iki 9 val. ryto, nuo 11 val. vakaro iki 9 val. ryto ar apskritai jokių apribojimų šiuo atžvilgiu netaikyti. Dar klausiama, pavyzdžiui, ar degalinėse, gyventojų nuomone, turėtų būti draudžiama prekiauti visais, ar tik stipriaisiais alkoholiniais gėrimais.

Baltarusijos vidaus reikalų ministro teigimu, šalyje labai didelė alkoholio prekybos vietų koncentracija: viena parduotuvė – 600-ams gyventojų. Norvegijoje ir Švedijoje viena parduotuvė aptarnauja 4,5 tūkst. gyventojų.

Ministerijos surengtoje apklausoje gyventojų taip pat teiraujamasi, ar, jų manymu, reikėtų didinti amžiaus, nuo kurio alkoholį būtų galima vartoti teisėtai, cenzą nuo 18 iki 20 arba 21 metų. Amžiaus cenzą padidindama iki 21-erių, Baltarusija amžiaus atžvilgiu būtų griežčiausia iš visų Europos šalių. Ji stotų į vieną gretą su vos keliomis kitomis valstybėmis, iš kurių dauguma – musulmoniškos. Rašinio autorius P. Baumgartneris pastebi, kad ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, norint bare ar parduotuvėje nusipirkti alkoholinių gėrimų, reikia būti sulaukus 21-erių.

Vis dėlto nuogąstaujama, kad, sugriežtinus alkoholio įsigijimo taisykles, nuo alkoholio priklausomi žmonės gali pereiti prie kur kas stipresnio poveikio surogatinių medžiagų. 2016 m. gruodį, išgėrę didelę metilo alkoholio koncentraciją turinčios vonios esencijos, Rusijos Irkutsko srityje 76 asmenys mirė, dar 120 apsinuodijo.

GALERIJA

  • Baltarusija alkoholizmo problemą spręs panašiai kaip Lietuva
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

buves geriantis

Taip skatinamas bobuciu /mafijozu biznis,o ir policajai gaus pasiplesti,-ar seniai dar Papugaichikas -boba devynaukstyje turejo apie 30 metu taska, nieko nepadare nei komisarai,nei partija,nei prokurorai,visiems uzteko... eme ir praturtejo,(Juodi milijonai).Tada jau gali seime ar ministerijoj sedeti ir kvakseti,-kaip gera Lietuvoj,-ka ten emigracijoj skaiciuojate trupinius... tik daunai isvaziuoja,-protingi jau apsirupine/tevu ar dedziu/uosviu komunistu-vagiu ar banditu aprupinti lieka dainuoti himno,dalintis EuroSajungos milijonu,palaikyti leta bet garantuota valstieciu/runkeliu agonija...negi dar lieka kantrybes,nusizeminimo,-visi alkasai,debilai,daunai?????

Negras

Jei bate tai padarytu revoliucija garantuota

SUSIJUSIOS NAUJIENOS