Baltieji rūmai: J. Bidenas susitiko su A. Navalno našle ir dukra | Diena.lt

BALTIEJI RŪMAI: J. BIDENAS SUSITIKO SU A. NAVALNO NAŠLE IR DUKRA

  • 8

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį pranešė, kad Kalifornijoje privačiai susitiko su Kremliaus opozicionieriaus Aleksejaus Navalno, kuris praėjusią savaitę mirė atokiame Rusijos kalėjime, našle ir dukra.

Po susitikimo su Julija ir Daša Navalnaja San Franciske J. Bidenas žurnalistams sakė, kad velionis Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentas buvo neįtikėtinos drąsos žmogus.

Anot jo, J. Navalnaja ir jos dukra Daša, studijuojanti Stanfordo universitete Kalifornijoje, seka šiuo pavyzdžiu. J. Bidenas pridūrė, kad A. Navalno našlė nepasiduoda ir ketina tęsti kovą.

JAV lyderis taip pat dar kartą patvirtino planą penktadienį paskelbti sankcijas Rusijai, sakydamas, kad jos bus „nukreiptos prieš V. Putiną, kuris yra atsakingas už jo mirtį“.

Ankstesniame Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad prezidentas privataus susitikimo metu išreiškė „susižavėjimą nepaprasta Aleksejaus Navalno drąsa ir jo palikimu kovojant su korupcija bei už laisvą ir demokratinę Rusiją“.

„[J. Bidenas] pabrėžė, kad Aleksejaus palikimas išliks per žmones, visoje Rusijoje ir visame pasaulyje gedinčius jo netekties ir kovojančius už laisvę, demokratiją ir žmogaus teises“, – teigiama jame.

Vasario 16 dieną, penktadienį, Rusijos valdžios institucijos paskelbė apie netikėtą ir staigią 47 metų A. Navalno mirtį atokiame Rusijos kalėjime Arktyje.

Būdamas vienas iš paskutinių vis dar aktyvių V. Putino oponentų Rusijoje, A. Navalnas organizuodavo didžiulius protestus prieš Kremlių ir pelnė populiarumą atlikdamas daugybę tyrimų dėl korupcijos valstybėje.

2021 metais, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, buvo įkalintas. Dėl kaltinimų ekstremizmu jis buvo nuteistas kalėti 19 metų ir prieš mirtį perkeltas į IK-3 – atšiaurią koloniją už poliarinio rato, vadinamą „Poliariniu vilku“.

A. Navalno motina Liudmila ketvirtadienį pareiškė, kad rusų valdžios institucijos bando priversti ją slapta palaidoti A. Navalną.

Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby (Džonas Kerbis) žurnalistams sakė, kad Rusijos valdžios institucijos turėtų grąžinti aktyvisto kūną jo motinai, kad ji galėtų „tinkamai įamžinti (...) savo sūnaus drąsą, narsą ir tarnystę“.

Anksčiau JAV vyriausybė pateikė kaltinimus keliems turtingiems rusų oligarchams, kad padėtų nutraukti, kaip nurodė, neteisėtų lėšų srautą, kurstantį Maskvos karą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Nuomonė

Tikėsimės, Rusija jų atgal nebeįsileis. Tegul sėdi ten ir kiauksi....

KOEK RUSIJOJE PADAUGĖS TĖVYNĖS IŠDAVIKŲ!!!

Juk jų žmonas priima pats Baidenas...Tai ne koks Gabriukas , o pats Baidenas!!! Ot Svetočka dabar pavydi Navalno našlei...Ji būtų visai nieko tam seneliui, jeigu jis tik prisimintų ką su tokiomis daro tikri vyrai...

Mano manymu

pampersinė jankiu imperijalistų mumija bidonas greičiausiai įsivaizduoja kad susitiko su marsiečiais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS