Baltieji rūmai Šv. Patriko dieną paminės žalia spalva | Diena.lt

BALTIEJI RŪMAI ŠV. PATRIKO DIENĄ PAMINĖS ŽALIA SPALVA

  • 0

Baltuosiuose rūmuose ketvirtadienį bus žalių akcentų, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Šv. Patriko dienos proga priims Airijos premjerą Leo Varadkarą (Lio Varadkarą) ir gaus trilapių dobilų vazoną.

Tradicija, pagal kurią JAV prezidentai taip pat užsiriša žalius kaklaraiščius, siekia praėjusio amžiaus 6-ąjį dešimtmetį ir bent vienai dienai suteikia mažai valstybei ypatingas galimybes pasiekti Amerikos lyderį.

Maždaug šiuo metų laiku 1952-aisiais tuometinis Airijos ambasadorius Johnas Hearne'as (Džonas Hernas) pasirodė Baltuosiuose rūmuose, kad įteiktų prezidentui Harry Trumanui (Hariui Trumenui) dobilų. Trilapis dobilas yra Airijos simbolis.

Paaiškėjo, kad H. Trumanas tuo metu atostogavo Floridoje, tačiau kitais metais J. Hearne'ui pavyko pasimatyti su prezidentu Dwightu D. Eisenhoweriu (Dvaitu D. Eizenhaueriu). Šis 15 minučių su juo pasikalbėjo apie abiejų šalių santykius ir priėmė žaliąją dovanėlę.

Nuo to laiko tradicija tęsėsi beveik be pertrūkių, padedant faktui, kad daugelis JAV prezidentų turi protėvių airių.

Ritualas ypač patikdavo Ronaldui Reaganui (Ronaldui Reiganui).

„Jam tikrai buvo svarbi Šv. Patriko dienos šventė Baltuosiuose rūmuose“, – sakė Matthew Costello (Metjus Kostelas) iš Baltųjų rūmų istorikų asociacijos.

„Reaganui patikdavo pasakoti airiškus pokštus apie savo šeimą, savo senelį“, – sakė M. Costello.

„Yra vieni metai, kai jis Šv. Patiko dieną išsmuko ir nuvyko į Aleksandriją papietauti ir išgerti alaus su žmonėmis. Ir jie niekam to nepasakė. Baro savininkams maždaug prieš valandą buvo pasakyta, kad užsuks prezidentas“, – sakė istorikas.

Aleksandrija yra kitoje Potomako upės pusėje priešais Vašingtoną, Virdžinijos valstijoje.

Kai prezidentas buvo Barackas Obama (Barakas Obama), Šv. Patriko dienos proga žaliai buvo nudažytas fontano Baltųjų rūmų pievelėje vanduo.

Smaližius R. Reaganas

Airijos premjero vizitas yra proga pasidžiaugti ryšiais tarp abiejų šalių, kurias sujungė nuo bado XIX amžiuje bėgusių airių imigracijos bangos.

Tačiau tai taip pat yra ypatinga diplomatinė platforma vos 5 mln. gyventojų turinčiai valstybei, privilegija, kurios mažos šalys šioje pasaulio supergalybėje paprastai neturi.

10-ajame dešimtmetyje Airijos lyderiai pasinaudodami šia proga spausdavo tuometį prezidentą Billą Clintoną (Bilą Klintoną) padėti stumti taikos procesą Šiaurės Airijoje.

Tikimasi, kad L. Varadkaras savo pokalbiu su D. Trumpu pasinaudos tokiems diplomatiniams klausimams kaip chaotiškas Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos ir „Brexit“ poveikis Airijai aptarti. Airija priklauso ES, o Šiaurės Airija yra Jungtinės Karalystės provincija; siena tarp jų yra viena pagrindinių kliūčių šiam procesui.

Kalbant apie asmeninius dalykus, abu lyderiai yra labai skirtingi. D. Trumpui – 72 metai, daug kas jį vadina baltųjų nacionalistu, nusiteikusiu prieš imigrantus. Tuo tarpu 40 metų L. Varadkaras turi indiškų šaknų ir neslepia homoseksualumo.

Pernai tuo pačiu metu jiedu kalbėjosi apie Amerikoje gyvenančios didelės airių bendruomenės padėtį. Tai vyko perduodant dobilus.

Tačiau augalas saugumo sumetimais buvo sunaikintas, sakė M. Costello.

Vis dėlto prezidentas gali pasilaikyti daiktą, kuriame tie dobilai įteikiami.

Pasak M. Costello, R. Reaganas viename tokiame stikliniame vazone paskui laikydavo želė pupelėmis vadinamus saldainiukus, kuriuos prezidentas labai mėgo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS