Berlynas: ES viršūnių susitikimas migracijos problemos neišspręs | Diena.lt

BERLYNAS: ES VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS MIGRACIJOS PROBLEMOS NEIŠSPRĘS

  • 1

Vokietija penktadienį pareiškė, kad per kitos savaitės Europos Sąjungos viršūnių susitikimą nebus išspręsta Europos lygio migracijos problema, skaldanti Bendriją ir šalies viduje kelianti problemų kanclerei Angelai Merkel.

„Per ES viršūnių susitikimą kitos savaitės pabaigoje nebus rasta visos migracijos problemos sprendimo“, – pareiškė vokiečių vyriausybės atstovė Ulrike Demmer (Ulrikė Demer). Pasak jos, šią problemą išspręsti padės dvišaliai, trišaliai ir daugiašaliai susitarimai.

Jos komentaras pasirodė Italijos naujajai kraštutinių dešiniųjų ir prieš isteblišmentą nusistačiusių partijų koalicijai pareiškus, kad ji nenori priimti daugiau migrantų, o kelioms Rytų Europos valstybėms paskelbus, kad nedalyvaus preliminariose sekmadienio derybose šiuo klausimu.

A. Merkel, nuo 2015 metų įsileidusi į Vokietiją daugiau kaip milijoną prieglobsčio prašytojų, susidūrė su stipria priešiška reakcija šalies viduje, kuri dabar virto vyriausybės krize.

Jos vidaus reikalų ministras, griežtosios linijos šalininkas Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis) pirmadienį pareiškė jai ultimatumą per dvi savaites pasiekti ES susitarimus, kad Vokietija galėtų grąžinti prieglobsčio prašytojus, anksčiau užregistruotus kitose ES valstybėse narėse.

Jis pažadėjo, kad po šio termino, nepaisydamas kanclerės, įsakys Vokietijos pasienio policijai sugrąžinti migrantus. Taip jis sudarytų sąlygas priešpriešai, kuri galėtų sužlugdyti trapią A. Merkel koalicinę vyriausybę.

Tuomet Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) Berlyno raginimu sušaukė labiausiai migracijos veikiamų ES narių „mini susitikimą“, kuris sekmadienį įvyks Briuselyje.

Tačiau U. Demmer stengėsi mažinti lūkesčius ir dėl šių derybų, pabrėždama, kad tai bus tik „darbo susitikimas“.

Ji sakė, kad po susitikimo nebus paskelbta jokia galutinė deklaracija, nors keli vokiečių laikraščiai šią savaitę buvo pranešę apie „pareiškimo projektą“ su naujomis griežtomis priemonėmis.

„Sekmadienį pirmą kartą įvyks suinteresuotų ir veikiamų valstybių narių apsikeitimas nuomonėmis, ne daugiau ir ne mažiau“, – sakė ji per eilinę spaudos konferenciją Berlyne.

„Štai kodėl sekmadienis pirmiausia reiškia galimybę pasiekti dvišalius ir daugiašalius susitarimus dėl visų migracijos problemų, ar tai būtų antrinė, ar pirminė migracija, – sakė ji. – O tada pamatysime, ar dvišaliai, trišaliai ir daugiašaliai susitarimai pasiekiami, nes šiuo metu greito visos Europos sprendimo nebus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Su tais 'atbėgėliais' reikia kovot taip pat kaip ir vyšnias nuo špokų saugom.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS