Berlynas JAV ambasadoriaus laišką dėl „Nord Stream 2“ laiko provokacija | Diena.lt

BERLYNAS JAV AMBASADORIAUS LAIŠKĄ DĖL „NORD STREAM 2“ LAIKO PROVOKACIJA

  • 6

Vokietijos užsienio reikalų ministerija laiko provokacija JAV ambasadoriaus šalyje Richardo Grenello (Ričardo Grenelo) laišką vokiečių kompanijoms, dalyvaujančioms Baltijos jūrą kertančio Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projekte „Nord Stream 2“, pranešė verslo naujienų laikraštis „Handelsblatt“.

Dienraštis publikavo visą amerikiečių diplomato laiško tekstą, kuriame rašoma, kad dujotiekio statybos „gali sukelti rimtų geostrateginių pasekmių mūsų sąjungininkams ir partneriams Europoje“.

„Jei „Nord Stream 2“ ir antroji „TurkStream“ gija bus pastatytos, tai prisidės prie Rusijos pastangų apeiti Ukrainą kaip dujų tranzito į Europą valstybę“, – rašoma laiške.

„Jei tai nutiks, tai gali reikšti esminio strateginio veiksnio stengiantis sulaikyti agresyvų Rusijos elgesį Ukrainos atžvilgiu praradimą.  Dėl to įmonės, palaikančios šių vamzdynų tiekimą, aktyviai kenkia Ukrainos ir Europos saugumui“, – rašo R. Grenellas savo laiške.

Kaip informuoja „Handelsblatt“, diplomato laišką gavusios kompanijos kreipėsi į URM rekomendacijų. Ši rekomendavo neatsakyti į laišką ir pavadino jį provokacija.  

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. 55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą ir leistų eliminuoti Ukrainą kaip jų tranzito valstybę.

„Nord Stream 2“ projektas kelia nuogąstavimus, kad Rusija įgis pernelyg didelę kontrolę Europoje. Jam aktyviai priešinasi kai kurios Europos Sąjungą narės, tarp jų – Lietuva ir Lenkija, kurios jį laiko ne ekonominiu, o politiniu projektu.

JAV valdžios institucijos, „Nord Stream 2“ projektą vertinančios itin neigiamai, svarsto įvairias atoveikio jo įgyvendinimui priemones.

JAV Atstovų Rūmai gruodį priėmė rezoliuciją, kuria reiškiamas nepritarimas „Nord Stream 2“, nes jis padidintų Maskvos įtaką aprūpinant Europą energijos ištekliais. Netrukus po to pranešta, kad apie 40 JAV senatorių teiks svarstyti panašaus turinio rezoliuciją. Be to, JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tiesiogiai raginamas bendradarbiauti su Kongresu ir Amerikos sąjungininkais, „kad Rusijos Federacija būtų atgrasyta nuo tolesnės agresijos“.

Vienintelis šį projektą vystančios, Šveicarijoje registruotos bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas yra Rusijos koncernas „Gazprom“, o jo partneriai jame – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkai ir būsimos naudos gavėjai.

Be to, kelios Vokietijos bendrovės įgyvendina „Nord Stream 2“ prijungimo prie Vokietijos dujotiekių tinklo projektus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Ach, tai juk ŠANTAŽAS: "Dienraštis publikavo visą amerikiečių diplomato laiško tekstą, kuriame rašoma, kad dujotiekio statybos „gali sukelti rimtų geostrateginių pasekmių mūsų sąjungininkams ir partneriams Europoje“...", tai juk ekonominio karo ES paskelbimas. Ir visa esmė - būtent čia: "JAV Atstovų Rūmai gruodį priėmė rezoliuciją, kuria reiškiamas nepritarimas „Nord Stream 2“, nes jis padidintų Maskvos įtaką aprūpinant Europą energijos ištekliais" - nusispjaut Vašingtonui į tą įtaką, Vašingtonas negali sutikt su rinkos praradimu. Nes jei bus tas dujotiekis, tai JOKIA galvot sugebanti ES šalis NEPIRKS iš JAV brangių ir nekokybiškų skalūninių dujų, o tai jau MIRTINA grėsmė visai JAV ekonomikai, JAV skalūninių dujų pramonės žlugimas būtų baisiau nei Brother Lehman žlugimas. Taip kad - JAV ekonominis karas prieš ES vyksta pilna jėga, nelaimė tiems kurie to dar nesupranta,Lietuva šiame kare - į ES JAV inkorporuotas Trojos arklys.

praeivis

tuoj pati JAV sukiršins eurokolchozo nares tarpusavy , bus kaip su SSSR , subyrės. link to ir einama , gal ir gerai. Jie ir eurozoną savo šantažais sudraskys. Jei pigios dujos , šiltas būstas tautai blogai ir tai įvardijama kaip grėsme saugumui ,tai politikam kažkas su galva negerai.

???

Na o kaip pav mūsų vyriausybė reaguotų į panašų Rusijos laišką Lietuvai dėl jos suskystintų dujų terminalo Klaipėdoje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS