Brazilijoje – aistros dėl prezidento rinkimų: paaiškėjo pirmojo rato laimėtojas | Diena.lt

BRAZILIJOJE – AISTROS DĖL PREZIDENTO RINKIMŲ: PAAIŠKĖJO PIRMOJO RATO LAIMĖTOJAS

  • 0

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) lengvai laimėjo sekmadienį vykusį Brazilijos prezidento rinkimų pirmąjį ratą, bet pareiškė, kad „balsavimo problemos“ atėmė iš jo galimybę iškart tapti valstybės vadovu.

Dabar jam po trijų savaičių reikės susigrumti su kairiųjų pažiūrų varžovu.

63 metų buvęs oro desantininkas J. Bolsonaro, žadantis didžiausioje Lotynų Amerikos šalyje sutriuškinti nusikalstamumą, gavo 46 proc. balsų, rodo oficialūs negalutiniai duomenys, paskelbti suskaičiavus beveik visus balsus. Kadangi nė vienas kandidatas nesurinko daugiau kaip 50 proc. balsų, bus rengiamas antrasis turas.

Taigi, spalio 28-ąją J. Bolsonaro varžysis su 29 proc. balsų gavusiu ir antru likusiu kairiojo sparno kandidatu Fernando Haddadu (Fernandu Adadu).

Buvęs San Paulo meras F. Haddadas, tapęs kairiosios Darbo partijos kandidatu, nes dėl prezidento posto nebuvo leista kovoti už korupciją kalėti nuteistam buvusiam šalies lyderiui Luizui Inacio Lulai da Silvai (Luisui Inasiju Lulai da Silvai), antrajame rate bus lygiavertis varžovas J. Bolsonaro, rodo apklausos.

J. Bolsonaro šalininkai dėl rinkimų rezultatų protestavo prie Aukščiausiojo rinkimų tribunolo būstinės sostinėje Brazilijoje, skanduodami „Apgavystė!“

Kiti J. Bolsonaro rinkėjai irgi liejo kartėlį, nors balsavimo rezultatai daugmaž atitiko visuomenės apklausų duomenis.

„Tikėjomės laimėti per pirmąjį ratą“, – Rio de Žaneire sakė 77 metų pensininkė Lourdes Azevedo (Lurdes Azevadu).

„Dabar padėtis keblesnė: antrasis turas yra rizika“, – pridūrė ji.

F. Haddadas, kreipdamasis į savo šalininkus, pareiškė, kad artėjantis antrasis rinkimų turas yra „auksinė galimybė“ ir paragino J. Bolsonaro susitikti su juo debatuose.

Pasidalijęs elektoratas

Nors J. Bolsonaro skundėsi dėl sekmadienį vykusio balsavimo, oficialiai jo rezultatų neužginčijo. Kandidatas pažymėjo, kad jo rinkėjai „išlieka mobilizuoti“ prie antrąjį rinkimų turą.

Tačiau jam teks susidurti su įnirtingu pasipriešinimu iš nemažos dalies Brazilijos elektorato, kurį sudaro iš viso 147 mln. rinkėjų. Daugelį brazilų atbaidė jo dažni niekinantys komentarai, nukreipti prieš moteris, homoseksualius asmenis ir skurdžiai gyvenančius žmones, taip pat neslepiama nostalgija brutaliai karinei diktatūrai, kurios sąlygomis Brazilija gyveno 1964–1985 metais,

F. Haddadas turi savų iššūkių. 

Kaip  Darbo partijos kandidatas jis tapatinamas su šia politine jėga, kuri daugeliui rinkėjų kelia nusivylimą ir pyktį, nes yra kaltinama dėl didžiausios šalies istorijoje recesijos ir ilgos virtinės korupcijos skandalų.  

L. I. Lulai da Silvai buvo uždrausta kandidatuoti rinkimuose, nes jis yra nuteistas už korupciją.

Sekmadienį vykę rinkimai, per kuriuos taip pat buvo išrinkti federalinis parlamentas ir valstijų įstatymų leidžiamosios institucijos, išryškino griežtą elektorato pasidalijimą į dvi stovyklas.  

Kai kurie rinkėjai, daugiausia moterys, ėjo balsuoti nešdamiesi plakatus su užrašu „Tik ne jis“, taip reikšdami protestą prieš J. Bolsonaro.

Tačiau jo šalininkai, tokie, kaip sostinėje gyvenanti 53 metų teisininkė Roseli Milhomem (Rozeli Miljomem), sakė palaikantys įstatymų leidėją veteraną, nes „Brazilija nori permainų“.  

„Persisotinome korupcija. Mūsų šalis turtinga, ji negali pakliūti į netinkamas rankas“, – kalbėjo moteris.

Politologas Fernando Meirelesas (Fernandu Meirelišas) sakė, kad dabartinė situacija, regis, palankesnė J. Bolsonaro.

„Tikimybė, kad J. Bolsonaro iškovos pergalę, dabar atrodo gana didelė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„F. Haddadui bus sunku laimėti antrajame rinkimų ture, tačiau tai nėra neįmanoma“, – pridūrė politologas.

F. Haddado šalininkas Jose Diasas (Žozė Diazas) sakė, jog būtų „katastrofa“, jei J. Bolsonaro iškovotų teisę prezidento poste pakeisti nepopuliarų centristą Michelį Temerą (Mišelį Temerą).

„Už jį balsuoja daug jaunų žmonių. Jie nežino, ką reiškia gyventi diktatūros sąlygomis“, – kalbėjo jis.

GALERIJA

  • Brazilijoje – aistros dėl prezidento rinkimų: paaiškėjo pirmojo rato laimėtojas
  • Brazilijoje – aistros dėl prezidento rinkimų: paaiškėjo pirmojo rato laimėtojas
  • Brazilijoje – aistros dėl prezidento rinkimų: paaiškėjo pirmojo rato laimėtojas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS