Brazilijos eksprezidentas kalėjime praleido pirmąją 12 metų bausmės dieną | Diena.lt

BRAZILIJOS EKSPREZIDENTAS KALĖJIME PRALEIDO PIRMĄJĄ 12 METŲ BAUSMĖS DIENĄ

  • 1

Kairiųjų garbinamas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) sekmadienį tapo pirmuoju buvusiu Brazilijos vadovu, kalinčiu už nusikaltimą. Jo kalėjimo kamera yra jį nuvertusio didžiulio antikorupcijos tyrimo institucijos būstinėje.

Pirmoji L. I. Lula da Silvos 12 metų įkalinimo bausmės diena žymi kadaise vieno populiariausių pasaulio politikų nuopolį.

Nors pastarojo meto Brazilijos prezidentai nuolat pakliūdavo į bėdą – sulaukė apkaltos, buvo nuversti per perversmą ar net nusižudė – L. I. Lula da Silva yra pirmasis prezidentas, nuteistas ir įkalintas už korupciją.

Naujieji jo namai – apytiksliai 15 kvadratinių metrų kamera federalinės policijos būstinėje Kuritiboje, Pietų Brazilijos mieste, kur įsikūrusi vadinamosios operacijos „Plovykla“ (Lava Jato) būstinė.

„Plovykla“, taip pavadinta pagal degalinę, kur agentai iš pradžių atskleidė santykinai nedidelę pinigų plovimo operaciją, tapo vienu didžiausių tokio pobūdžio tyrimų visame pasaulyje. Jo metu sulaikyta ne viena dešimtis aukščiausio rango pareigūnų ir kai kurie turtingiausi Brazilijos verslininkai; tyrimo atgarsiai nusirito per visą Lotynų Ameriką.

Dvi prezidento kadencijas dirbęs L. I. Lula da Silva pernai buvo pripažintas kaltu kaip kyšį priėmęs prabangų butą iš vienos statybų bendrovės. Jis yra didžiausias tyrimo "skalpas", bet pats tvirtina, kad nuosprendis buvo suklastotas.

Dramatiška pabaiga

L. I. Lula da Silva, vienas svarbiausių Brazilijos politinių veikėjų ir, kaip rodo apklausos, populiariausias pretendentas į prezidento postą prieš spalį įvyksiančius rinkimus, į Kuritibą vėlyvą šeštadienio vakarą buvo atgabentas policijos sraigtasparniu.

Sraigtasparniui nusileidus, demonstrantai paleido virtinę fejerverkų, o policija juos apšaudė ašarinėmis dujomis. Aštuoni žmonės patyrė nesunkių sužeidimų, tarp jų yra asmuo, kuriam pataikė guminė kulka, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Taip chaotiškai baigėsi keturias dienas trukusi įtampa, kuomet Brazilija spėliojo, ar Darbininkų partijos įkūrėjas galiausiai atsidurs už grotų.

L. I. Lula da Silva Brazilijos Aukščiausiajame Teisme siekė, kad nuosprendis būtų atidėtas. Po trečiadienį priimto jam nepalankaus sprendimo jis gimtajame mieste San Bernardo do Kampe netoli San Paulo atsitvėrė nuo policijos.

Apsuptas tūkstančių rėmėjų priemiestyje esančiame metalo darbininkų sąjungos pastate, jis nepaisė nurodymo iki penktadienio prisistatyti į policiją.

Šeštadienį jis sutiko būti sulaikytas, tačiau jį užbarikadavo jo paties rėmėjai, jo automobilį apsupo minia, skandavusi „Nepasiduok, lik čia, Lula!“

Galiausiai apsaugininkų apsuptas L. I. Lula da Silva šeštadienio vakarą pėsčias prasibrovė pro šalininkų būrį, įsėdo į policijos automobilį ir buvo nuvežtas į San Paulo oro uostą, iš kur išskrido į Kuritibą.

Jo laukė kalėjimo kamera, pagal Brazilijos standartus pasižyminti ypač geromis sąlygomis, įskaitant privatų dušą su karštu vandeniu ir tualetą.

Fejerverkai ir ašaros

Po L. I. Lula da Silvos sulaikymo Brazilijos, Rio de Žaneiro, San Paulo ir kituose miestuose žmonės, laikantys jį kaltu dėl Brazilijos politiką apėmusios korupcijos bangos, ėmė šaudyti fejerverkus ir džiūgauti.

Tačiau šalininkai nesislėpdami verkė dėl vyro, kurį atsimena kaip padėjusį dešimtims milijonų žmonių išbristi iš skurdo ir sugebėjusį rinkėjus pasiekti taip, kaip tai pavyko labai nedaugeliui šiuolaikinių Brazilijos politikų.

Kadangi L. I. Lula da Silva tikriausiai nebedalyvaus prezidento rinkimuose, kova lieka atvira. Nuomonių apklausos šiuo metu rodo, kad jis dvigubai lenkia artimiausius varžovus.

Tačiau analitikų teigimu, nestabilumas Brazilijoje gali atnešti staigmenų.

Kitas galimai svarbus teisinis žingsnis gali būti žengtas jau kitą trečiadienį, kai, vietos žiniasklaidos pranešimais, Aukščiausiasis Teismas ims iš naujo svarstyti dabartinį įstatymą dėl sulaikymo apeliacijos proceso metu.

Šiuo metu visi nuteistieji, kurie pralaimėjo pirmąją apeliaciją, kaip ir L. I. Lula da Silvos atveju, kitų apeliacijų turi laukti kalėjime. Tačiau esama spaudimo šią nuostatą pakeisti, kad kitas apeliacijas būtų galima teikti laisvėje. Tai taip pat reikštų laisvę L. I. Lula da Silvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

duokim

brazilam masiuli-tegu pasako kas yra kas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS