Britanija pasiųs į Estiją tankų, šarvuočių ir bepiločių skraidyklių | Diena.lt

BRITANIJA PASIŲS Į ESTIJĄ TANKŲ, ŠARVUOČIŲ IR BEPILOČIŲ SKRAIDYKLIŲ

  • 2

Didžiosios Britanijos karių kontingentas, siunčiamas į Estiją vykdyti rotacinės NATO misijos, turės tankų, pėstininkų kovos mašinų ir bepiločių skraidyklių, nurodė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas).

Interviu, kurį antradienį paskelbė dienraštis „The Wall Street Journal“, M.Fallonas sakė, kad Britanija pasiųs į Estiją apie 800 karių batalioną, taip pat tankų „Challenger 2“, pėstininkų kovos mašinų „Warrior“ ir taktinių dronų.

Jis nurodė, kad šis dalinys bus dislokuotas Estijoje ateinantį pavasarį, o jį papildys Prancūzijos ir Danijos kariai.

„Šis batalionas yra gynybinė struktūra, bet jis visiškai parengtas kovos veiksmams“, – pabrėžė M.Fallonas.

Kanada, Vokietija ir JAV taip pat turėtų paskelbti detalių apie savo planus rotuoti pajėgas Aljanso rytinėse narėse trečiadienį per bloko gynybos ministrų susitikimą, kur bus diskutuojama apie šio regiono gynybos Rusijos atžvilgiu stiprinimą. Britanija anksčiau įsipareigojo dislokuoti regione kovinę grupę, bet nebuvo paskelbusi, kiek karių atsiųs ir kaip jie bus apginkluoti.

Pasak M.Fallono, gerai apginkluotų dalinių dislokavimas Baltijos jūros regione turi pademonstruoti NATO ryžtą laikyti šiame regione ne vien mažus dalinius, kurių buvimas galėtų tapti pagrindu Aljanso veiksmams potencialios agresijos prieš bloko nares atveju, bet ir realiai veiksmingas pajėgas, galinčias padėti apginti šį regioną.

„Svarbu du dalykai: pasitikėjimas (savo jėgomis) – kurį reikia užtikrinti svariu dalyvavimu – ir atgrasymas, – aiškino gynybos sekretorius. – Tai ne vien (NATO) atsaką turinčios sužadinti pajėgos... Tai rimtas karinis dalyvavimas.“

Per liepą Varšuvoje vykusį NATO viršūnių susitikimą buvo priimtas sprendimas pasiųsti į Baltijos šalis ir Lenkiją sąjungininkų dalinių. Estijoje dislokuojamam batalionui vadovaus Didžioji Britanija, Latvijoje – Kanada, Lietuvoje – Vokietija, o Lenkijoje – JAV.

Planuojama, kad per trečiadienį Briuselyje prasidėjusį dviejų dienų NATO ministrų susitikimą Kanada, Vokietija ir JAV irgi pateis daugiau detalių apie planuojamas dislokuoti pajėgas.

Pasak M.Fallono, faktas, kad Britanija siunčia į Estiją gerai ginkluotą dalinį, nors yra apsisprendusi pasitraukti iš Europos Sąjungos, rodo, kad Londonas lieka ištikimas savo įsipareigojimams prisidėti prie regiono gynybos.

„Tai mūsų žemynas, ir mes tęsime darbą jo saugumui užtikrinti. Mes nuo to neatsiribojame“, – sakė jis „The Wall Street Journal“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

DJ

Naftos kaina greitu laiku bus 9,99$ už bačką !.

DJ

Labai gerai nes kadangi tuos Anglus karius reikės aprūpinti ko reikia tuomet bus daugiau darbo, apyvartos, mokesčių su mokėjimų ir tai paskatins Estijos ekonomiką juo labiau Estai panaikino kuro akcizą kariuomenei paėmę pavyzdį iš Anglijos !.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS