Britų spauda Th. May laimėtą balsavimą laiko „Pyro pergale“ | Diena.lt

BRITŲ SPAUDA TH. MAY LAIMĖTĄ BALSAVIMĄ LAIKO „PYRO PERGALE“

  • 0

Politiškai šališki Didžiosios Britanijos laikraščiai ketvirtadienį iš esmės sutarė, kad nors ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) laimėjo savo partijos balsavimą dėl pasitikėjimo, jos pozicijos susilpnėjo ir jai teks susidurti su visomis įmanomomis kliūtimis dėl „Brexit“.

„Raiša antis Kalėdoms“, – pirmajame puslapyje rašo opozicinę Leiboristų partiją palaikantis dienraštis „Daily Mirror“. 

„Raiša antimi“ paprastai vadinamas anksčiau turėtą įtaką praradęs asmuo, dažniausiai – politikas. 

Labiau nepriklausomu laikomas dienraštis „I“ rašo, kad Th. May „buvo atidėta mirties bausmė“, o „Brexit“ palaikantis „The Sun“ mano, kad „sąmokslas įvykdyti perversmą gali atvesti prie istorinio torių partijos skilimo“. 

Th. May trečiadienį vakare per slaptą balsavimą sulaukė 200 Konservatorių partijos įstatymų leidėjų palaikymo. Tačiau net 117 torių parlamentarų balsavo už tai, kad lyderei būtų pareikštas nepasitikėjimas – tai atspindi, su kokiu pasipriešinimu jai tenka susidurti partijoje dėl „Brexit“ susitarimo projekto, kurį su Europos Sąjungos lyderiais pasirašė praėjusį mėnesį. 

Balsavimą dėl nepasitikėjimo inicijavo euroskeptiškajam partijos sparnui priklausantys įstatymų leidėjai. 

Premjerės parengtam susitarimui taip pat nepritaria leiboristai ir mažesnės parlamentinės partijos, norinčios glaudesnių ryšių su Briuseliu. 

Didžiulis pasipriešinimas ir trečiadienį Th. May partijos kolegoms duotas pažadas nedalyvauti 2022-ųjų rinkimuose paskatino laikraščius kelti klausimą dėl premjerės pergalės masto.  

„Torių perversmas žlugo. Tačiau sukilimo mastas žalingas Th. May“, – rašo kairiosios pakraipos „The Guardian“.

„Theresa May laimėjo minimaliu skirtumu“, – konstatuoja „The Times“.

Šis tradiciškai dešinįjį sparną palaikantis laikraštis rašo, kad dabar penki ministrai ragina Th. May leisti parlamentui „surengti „indikacinius“ balsavimus dėl visų įmanomų („Brexit“) galimybių“.  

Th. May atidėjo antradienį parlamente turėjusį įvykti balsavimą dėl „Brexit“ sutarties sąlygų. Ji pripažino, jog nėra užsitikrinusi pakankamo palaikymo šiam dokumentui.

Ketvirtadienį premjerė vėl vyksta į Briuselį dar kartą mėginti užsitikrinti nuolaidų, kurios galėtų jai pelnyti papildomų balsų. 

ES lyderiai griežtai atmeta bet kokią galimybę persvarstyti susitarimą, tačiau, regis, yra linkę pasiūlyti Th. May privalomosios galios neturėsiančių garantijų daugiausiai nesutarimų keliančiu Airijos sienos klausimu.

Th. May pažadėjo, kad atidėtas parlamento balsavimas dėl „Brexit“ susitarimo įvyks iki sausio 21-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS