Buvęs CŽV direktorius: V. Putinas meilikaudamas manipuliuoja D. Trumpu | Diena.lt

BUVĘS CŽV DIREKTORIUS: V. PUTINAS MEILIKAUDAMAS MANIPULIUOJA D. TRUMPU

  • 1

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Johnas Brennanas (Džonas Brenanas) sekmadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikriausiai stengėsi manipuliuoti Amerikos prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), jam meilikaudamas.

Šiuo metu D. Trumpas tęsia ilgą kelionę po Azijos šalis ir jos metu daugiausiai dėmesio skyrė prekybos klausimams bei Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi grėsmei. Vis dėlto šį JAV prezidento diplomatinį vojažą tebetemdo dalykai, kuriuos jis yra pasakęs arba nepasakęs apie Rusiją.

D. Trumpas sekmadienį vėl pakėlė Rusijos numanomo kišimosi į praeitais metais vykusius JAV prezidento rinkimus temą: jis sakė, kad tiki tiek Amerikos žvalgybos agentūromis, teigiančiomis, kad Maskva į rinkimus kišosi, tiek V.Putino, tvirtinančio kad jo šalis to nedarė, nuoširdumu.

„Manau, jam atrodo, kad jis ir Rusija į rinkimus nesikišo“, – D. Trumpas sakė Hanojuje.

„Kalbant, ar tuo tikiu – aš palaikau mūsų agentūras, – tęsė jis. – Joms dabar vadovauja puikūs žmonės, tad labai tikiu mūsų žvalgybos agentūromis.“

Tačiau dar šeštadienį D. Trumpas išpeikė ankstesnius JAV žvalgybos tarnybų vadovus, vadino juos „politikieriais“ ir tvirtino turįs daug priežasčių įtariai vertinti išvadas, kad Rusija dėjo pastangas per rinkimus padėti jam ir pakenkti demokratų kandidatei Hillary Clinton (Hilari Klinton).

J. Brennanas, kalbėdamas televizijos CNN sekmadieninėje laidoje „State of the Union“ kartu su buvusiu nacionalinės žvalgybos direktoriumi Jamesu Clapperiu (Džeimsu Klaperiu), sakė, kad D. Trumpas juos pajuokia mėgindamas „delegitimizuoti“ žvalgybos bendruomenės vertinimus.

„Manau, ponas Putinas labai gudriai žaidžia, naudodamasis pono Trumpo suinteresuotumu, kad jam meilikautų. Taip pat manau, kad ponas Trumpas, kad ir kokia būtų priežastis, yra įbaugintas pono Putino, bijo, ką jis gali padaryti arba kas gali iškilti kaip šių tyrimų (dėl Rusijos kišimosi) rezultatas“, – teigė J. Brennanas.

J. Clapperis savo ruožtu pareiškė, kad Rusijos grėsmė yra „aiški ir akivaizdi“.

„Mėginti tai vaizduoti kaip nors kitaip, manau, yra pribloškiama ir iš tikrųjų kelia pavojų šiai šaliai“, – jis sakė CNN.

J. Brennanas pabrėžė, kad D. Trumpo dviprasmiški pasisakymai apie Rusijos vaidmenį yra „labai, labai neraminantys nacionalinio saugumo požiuriu“.

„Manau, jis pasuoja Putinui, ir manau, kad tai demonstruoja Putinui, kad Donaldu Trumpu gali manipuliuoti užsienio lyderiai, nusiteikė pataikauti jo ego ir išnaudoti jo nesaugumą“, – tęsė J. Brennanas.

Prieš pat savo prisaikdinimą šių metų sausį D. Trumpas pirmąkart pareiškė pripažįstantis žvalgybos išvadas, kad Rusija organizavo virtinę kibernetinių įsilaužimų, nukreiptų prieš demokratų rinkimų kampaniją.

Vykdant specialiojo prokuroro vadovaujamą tyrimą dėl potencialaus susimokymo tarp Maskvos ir D. Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų jau pareikšti kaltinimai buvusiam kampanijos pirmininkui ir dar vienam aukšto rango padėjėjui, bet šie kaltinimai su pačia kampanija nėra susiję. Be to, vienas D. Trumpo užsienio politikos patarėjas prisipažino melavęs Federalinam tyrimų biurui (FTB)|.

Įtarimus dėl Rusijos kišimosi taip pat tiria keli Kongreso komitetai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ona

CŽV šiknalaižiui atrodo,kad ir kiti tai daro.Matyt jo aplinka tokia,bet Putinas -NE TOKS!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS