Buvęs Katalonijos lyderis C. Puigdemont’as sulaikytas Vokietijoje | Diena.lt

BUVĘS KATALONIJOS LYDERIS C. PUIGDEMONT’AS SULAIKYTAS VOKIETIJOJE

  • 9

Vokietijos policija sekmadienį sulaikė iš savo šalies pasitraukusį buvusį Katalonijos prezidentą Carlesą Puigdemont'ą (Karlesą Pudžemoną), kirtusį sieną automobiliu iš Danijos, po to, kai Ispanijos Aukščiausiasis Teismas pažadėjo teisti 13 pagrindinių separatistų už Katalonijos mėginimą atsiskirti.

C. Puigdemont'as „buvo areštuotas 11 val. 19 min, Šlėzvigo-Holšteino greitkelių policijos pajėgų“, sakė naujienų agentūrai AFP vokiečių policijos atstovas, dar pridūręs, kad remtasi išduotu europiniu arešto orderiu.

„Jis dabar yra policijos areštinėje“, – sakė atstovas.

C. Puigdemont'as suimtas praėjus vos dviem dienoms po to, kai Ispanijos teismas pažadėjo už „maištą“ teisti 13 Katalonijos lyderių, įskaitant ir C. Puigdemont'ą ir jo nominuotą įpėdinį Jordi Turullį (Žordį Turulį). Jeigu jie bus pripažinti kaltais, jiems grės kalėjimas iki 30 metų.

Penktadienį išduodamas tarptautinį arešto orderį C. Puigdemont'ui teisėjas Pablo Llarena (Pablas Ljarena) apkaltino nuverstąjį katalonų lyderį pernai spalį organizavus nepriklausomybės referendumą, nepaisant Madrido draudimo ir „didelės smurtingų incidentų grėsmės“.

C. Puigdemont'as ir keturi jo pavaduotojai pabėgo į Belgiją po to, kai spalį Katalonija paskelbė nepriklausomybę, dėl kurios Ispanija buvo įstumta į krizę.

Vėliau Ispanijos centrinė valdžia įvedė tiesioginį regiono valdymą. Nors per gruodį surengtus regioninius rinkimus už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančios partijos laimėjo daugumą, joms iki šiol nepavyko suformuoti vyriausybės, nes dauguma lyderių yra arba užsienyje, arba kalėjime.

Pats C. Puigdemont'as, būdamas Belgijoje, kovo pradžioje pareiškė atsisakantis ketinimo vėl tapti regiono prezidentu, nors pats dalyvavo gruodžio mėnesio rinkimuose.

Pakeliui į Belgiją

C. Puigdemont'as ketvirtadienį lankėsi Suomijoje, tačiau išvyko iš šalies, kad vietos policija jo nesuimtų. Vėliau jo C. Puigdemont'o partijos atstovė Anna Grabalosa patvirtino arešto Vokietijoje faktą ir pranešė: „Tai įvyko, kai jis kirto Danijos ir Vokietijos sieną. Su juo buvo elgiamasi deramai ir jo advokatai yra vietoje. Tai yra viskas, ką galiu pasakyti“.

C. Puigdemont'o advokatas Jaume Alonso Cuevillasas (Žaumė Alonsas Kueviljasas) tviteryje pranešė, kad C. Puigdemont'as buvo Vokietijos policijos suimtas, kai grįžo į Belgiją. „Jis vyko į Belgija, kad atsiduotų, kaip visada, Belgijos teismų valiai“, – sakė advokatas.

Tuo tarpu po Ispanijos teismo praėjusią savaitę priimto sprendimo teisti grupę separatistų Katalonijos parlamentas buvo įstumtas į dar sudėtingesnę padėtį, nes pagrindinis kandidatas į prezidento postą J. Turullis taip pat buvo suimtas. Taigi parlamentas jau trečią kartą negali nominuoti naujo prezidento.

Jeigu naujas prezidentas nebus išrinktas iki gegužės 22 d., Katalonijoje teks rengti naujus rinkimus.

Barselonoje – protestai

Tūkstančiai žmonių sekmadienį Barselonoje protestavo prieš buvusio Katalonijos prezidento Carleso Puigdemonto (Karleso Pudžemono) sulaikymą Vokietijoje.

Protestuotojai susirinko La Ramblo bulvare, vėliau jie kartu ėjo prie Europos Komisijos biurų, skanduodami tokius šūkius, kaip „Puigdemontą į prezidentus“ ar „Laisvę politiniams kaliniams“.

Vokietijos policija anksčiau sekmadienį sulaikė iš Belgijos automobiliu atvykusį C. Puigdemontą pagal Ispanijos išduotą tarptautinį arešto orderį.

Ispanų Aukščiausiasis Teismas penktadienį paskelbė, kad C. Puigdemontas ir dar 12 katalonų bus teisiami dėl maišto, jiems pernai nesėkmingai bandžius atskirti Kataloniją nuo Ispanijos.

Jeigu būtų nuteisti, minėtiems katalonams grėstų iki 30 metų kalėjimo.

„Tai, ką jie daro pastarosiomis dienomis, yra visiškai neproporcinga, už nepriklausomybės norą su mumis elgiamasi kaip su nusikaltėliais“, – sakė proteste Barselonoje dalyvavusi 60-metė mokytoja Rosa Vela.

C. Puigdemontas iš Ispanijos į Belgiją pabėgo pernai spalio pabaigoje, kai Katalonijos parlamentas paskelbė vieno turtingiausių šalies regionų nepriklausomybę.

Stos prieš teismą Vokietijoje

Iš Katalonijos pabėgęs šio Ispanijos regiono prezidentas Carlesas Puigdemontas (Karlesas Pudžemonas) pirmadienį stos prieš teismą Vokietijoje, praėjus dienai po to, kai buvo čia sulaikytas.

„Vienintelis šio pasirodymo tikslas bus patvirtinti sulaikyto asmens tapatybę. Regioninis Šlėzvigo-Holšteino tribunolas Šlėzvige turės patvirtinti, kad sulaikytasis iš tikrųjų yra ponas Puigdemontas“, – nurodė teismo atstovai.

Išvengė arešto Suomijoje

Buvęs Katalonijos prezidentas Carles Puigdemont'as (Karlas Puidždemonas) išvengė Suomijos policijos mėginimų jį sulaikyti pagal Europos arešto orderį ir išvyko iš šalies, tai šeštadienį patvirtino jo advokatas.

Belgijoje savo noru tremtyje gyvenantis C. Puigdemont'as ketvirtadienį buvo atvykęs į Suomiją susitikti su šios šalies parlamentarais.

Katalonijoje įtampa vis stiprėja, atsiskirti nuo Ispanijos norinčiųjų partijos atsisakė planų siūlyti naują kandidatą į prezidento postą po paskutinio kandidato arešto.

„Aš patvirtinu, kad prezidento Puigdemont'o nebėra Suomijoje“, – pranešė tviteryje jo advokatas Jaume Alonso Cuevillasas (Žaumė Alonsas Kueviljasas), bet nenurodė, kur buvęs katalonų lyderis yra.

Vienas C. Puidemont'ą priėmusių suomių parlamentaras, Mikko Karna (Mikas Karna), šeštadienį taip pat tviteryje parašė gavęs informacijos, kad „Charlesas Puigdemont'as vakar nežinoma (transporto) priemone išvykęs į Belgiją“.

„Puigdemont'as patvirtino šiandien man, kad Belgijoje jis bendradarbiaus su valdžia“, – dar pridūrė M. Karna, anksčiau sakęs žiniasklaidai, kad su juo nebendravęs nuo penktadienio.

C. Puigdemont'o ieško Ispanija, kaltinanti jį „sukilimu“ ir „agitacija prieš valdžią“.

Katalonijos parlamento pirmininkas Roger Torrentas (Rožė Torentas) šeštadienį atšaukė balsavimą, kuriuo regiono prezidentu turėjo būti išrinktas kalinamas separatistų lyderis. Balsavimo dėl Jordi Turullo (Žordi Turulo), buvusio regiono ministro, kandidatūros nebus, paskelbė jis.

J. Turullas yra tarp penkių separatistų lyderių, kurie penktadienį buvo sulaikyti Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjo, nagrinėjančio bylą dėl nesėkmingo Katalonijos bandymo atsiskirti nuo Ispanijos, sprendimu.

Separatistų dauguma Katalonijos parlamente turėjo šansą išrinkti J. Turullą ketvirtadienį, bet jų bloko kraštutinis kairysis sparnas susilaikydamas šią galimybę sužlugdė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

tai

vadiname europine /demokratija/ kur zmones sodinami jei nepribaifiami kitais metodais ir mums kaip ir britams reikia kuo toliau mauti nuo tu sajungu kuriomis maitinasi kolkas isrinktieji kurie 1 progai /neduokdieve/ pasitaikius karo atveju paliks visus ir maus ten kur ju indeliai... sveicarija ispanija ir kt taip kad mulkino ir isnaudojo mus kompartijos niekseliai tie patys daro ta pati tik ciniskiau ir moderniskai.......

VYTAUTAS

gerai,kad rusai turi gerą stuburą ir ANT JANKIŲ SU RUROSOJUZŲ SKERSĄ SENIAI PADĖJO.TOKIA TO SOJUZO DEMOKRATIJA.

Anonimas

O kaip ten buvo su Saakashviliu.buvusiu Gruzijos prezidentu, fasisto Porasenkos (Vaicmano) sirdies draugas, Odesos gubernatorius paskui Kijevo fasistines chuntos ispistas is Ukrainos,Slaistesi po Europa be paso ir be dokumentu. NE VIENA ES valstybele pirsto nepajudino kad sulaikytu NUSIKALTELI kuriam isduotas Europos aresto orderis? Atsakykit demokratiniai piderasai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS