Buvusi Argentinos prezidentė apkaltinta finansiniu sukčiavimu | Diena.lt

BUVUSI ARGENTINOS PREZIDENTĖ APKALTINTA FINANSINIU SUKČIAVIMU

  • 0

Buvusios Argentinos prezidentės Cristinos Kirchner (Kristinos Kiršner) sąskaitos penktadienį buvo įšaldytos, kai ji buvo apkaltinta padariusi žalos valstybės finansams, manipuliuodama centrinio banko prekybos valiuta operacijomis paskutiniais savo vadovavimo mėnesiais.

Federalinis teisėjas Claudio Bonadio (Klaudijus Bonadijas) sakė, kad yra „aišku, jog tuometė prezidentė davė nurodymus savo ekonomikos ministrui – kurie neabejotinai buvo bendrai parengti – įvykdyti tą finansinę operaciją“, sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas Aukščiausiojo Teismo tinklalapyje.

C. Bonadio nurodė areštuoti C. Kirchner aktyvus, kurių vertė – 15 mln. pesų (apie 928 tūkst. eurų). Teisėjas iškėlė tokius pačius kaltinimus ir skyrė turto areštą Axeliui Kicillof (Akseliui Kisiljofui), kuris dirbo C. Kirchner ekonomikos ministru 2013–2015 metais, taip pat buvusiam Argentinos centrinio banko prezidentui Alejandro Vanoli (Alechandrui Vanoliui) ir 12 kitų jo valdybos narių.

C. Kirchner, dirbusi prezidentės poste 2007–2015 metais, yra kaltinama padariusi nuostolių valstybei, inicijuodama Centrinio banko spekuliacinį JAV dolerių pardavimą 2015-ųjų pabaigoje, prieš pat išrenkant centro dešiniųjų pažiūrų prezidentą Mauricio Macri (Maurisijų Makrį).

Pasak dabartinės vyriausybės, kuri yra nusistačiusi prieš C. Kirchner, ta operacija trečiai didžiausiai Lotynų Amerikos ekonomikai kainavo šimtus milijonų dolerių. Kairiųjų pažiūrų buvusi lyderė balandžio pabaigoje stojo prieš teismą, kur atsisakė atsakinėti į klausimus ir pateikė dokumentą, kuriame reikalaujama nušalinti C.Bonadio nuo jos bylos.

C. Bonadio yra atviras C. Kirchner kritikas, o prezidentė anksčiau dėjo pastangas, kad jis būtų pašalintas iš posto.

63 metų C. Kirchner nebetaikoma teisinė neliečiamybė, kai ji paliko prezidentės postą pernai gruodį, baigusi antrąją kadenciją. Buvusi lyderė taip pat yra siejama su viena valstybės turto grobstymo byla. Be to, C. Kirchner ir jos sūnus yra patekę į teisėsaugos akiratį dėl įtariamų neteisėtų machinacijų su šeimos nekilnojamuoju turtu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS