Čečėnijos lyderis sako esąs pasirengęs atsistatydinti | Diena.lt

ČEČĖNIJOS LYDERIS SAKO ESĄS PASIRENGĘS ATSISTATYDINTI

  • 3

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas pirmadienį paskelbė, kad yra pasirengęs atsistatydinti, tačiau daugelis tokį jo pareiškimą laiko viešųjų ryšių triuku.

Retame interviu, kuris buvo parodytas pirmadienį ryte, R. Kadyrovas sakė, kad „svajoja“ atsistatydinti, nes vadovavimo šiam Rusijos regionui atsakomybė jam atrodanti per sunki.

Kremliaus remiamas R. Kadyrovas, į Maskvos pusę perėjęs buvęs sukilėlis, Čečėnijoje dominuoja nuo 2004 metų, kai buvo nužudytas jo tėvas, prezidentas Achmadas Kadyrovas.

Kadyrovas jaunesnysis ir anksčiau yra kalbėjęs, kad nori atsistatydinti, bet niekada to nepadarė. Viešus jo pareiškimus daugelis laiko galios žaidimo su Kremliumi dalimi, siekiant privilegijų ir papildomo finansavimo jo regionui, kuris priklauso nuo subsidijų iš federalinio biudžeto.

„Tai mano svajonė“, – sakė R. Kadyrovas interviu televizijai „Rossija 24“, paklaustas, ar norėtų kažkuriuo metu atsistatydinti.

„Labai sunku būti lyderiu ir būti atsakingam už žmones, už respubliką Dievo, šalies lyderių akivaizdoje“, – sakė jis.

Vis dėlto Kremlius pirmadienį R. Kadyrovo pareiškimo nesureikšmino.

„Ramzanas Kadyrovas ne kartą sakė, kad yra, vaizdžiai tariant, nuoseklus ir ryžtingas Putino vienminčių rato narys, ir šiuo atveju ketina toliau ten dirbti taip, kaip jam paveda šalies prezidentas“, – pirmadienį žurnalistams sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Kitko jis nekalbėjo. Mes tuo remiamės. Jis ir toliau lieka pareigas einančiu respublikos vadovu“, – pabrėžė D. Peskovas.

R. Kadyrovas Čečėnijoje įvedė griežtas islamo taisykles ir bet kokiai kitokiai nuomonei užgniaužti pasitelkia baimę keliančias savo saugumo pajėgas.

R. Kadyrovo valdymą temdė daugybė pranešimų apie žudymus be teismo ir kankinimus jo regione, kuris 10-ajame dešimtmetyje pergyveno du žiaurius separatistinius karus. Šiemet R. Kadyrovas patyrė spaudimą dėl pranešimų apie Čečėnijoje vykdomą plataus masto kampaniją prieš gėjus.

Nors neigia kaltinimus, kad vadovavo šiam valymui, R. Kadyrovas yra viešai tvirtinęs, kad Čečėnijoje gėjų nėra. Tyrimas, kurį nurodė atlikti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kol kas jokių rezultatų nedavė.

Naujienų agentūros AP žurnalistai kalbėjosi su keliais čečėnais, kurie buvo kankinami dėl to, kad yra gėjai, tačiau jie, baimindamiesi represijų, savo vardų nenurodė.

Pirmasis iš šių vyrų apie patirtus išmėginimus viešai prabilo spalio mėnesį – jis pateikė skundą Rusijos pareigūnams dėl sistemingo gėjų puldinėjimo, kuris, pasak žmogaus teisių gynėjų, vyksta R. Kadyrovo valdomoje Čečėnijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nera ko ten jam keltis

Koks jis ten lyderis, paprasciausias putino statytinis.

GASDINA pUTLERĮ

Svarstomas putleryno biudžetas, reikia eilinių milijardų kad rusijos liaudis pamaitintų tą ekonomikos ir kultūros stebuklą.

Tranas

Sitas atsistatydins kartu su putleriu, vienos poros batai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS