Čekijos prezidentas: užsienyje gyvenantys rusai turėtų būti atidžiai stebimi | Diena.lt

ČEKIJOS PREZIDENTAS: UŽSIENYJE GYVENANTYS RUSAI TURĖTŲ BŪTI ATIDŽIAI STEBIMI

  • 0

Čekijos prezidentas Petras Pavelas ketvirtadienį pareiškė, kad užsienyje gyvenantys rusai Vakarų šalyse turėtų būti atidžiai stebimi saugumo tarnybų agresyvaus Maskvos karo Ukrainoje akivaizdoje.

Provakarietiškas Čekijos lyderis sakė, kad užjaučia už savo šalies ribų gyvenančius rusus, kuriems sunku susitaikyti su invazija.

Tačiau „vykstant karui, su Rusijos piliečiais susijusios saugumo priemonės turėtų būti griežtesnės nei įprastu metu“, teigė jis Prahoje įsikūrusiam ir JAV finansuojamam Laisvosios Europos ir Laisvės radijui (RFE/RL).

„Visi rusai, gyvenantys Vakarų šalyse, turėtų būti stebimi kur kas labiau nei anksčiau, nes jie yra agresyvų karą vykdančios tautos piliečiai“, – sakė P. Pavelas.

„Tai tiesiog karo kaina“, – pridūrė buvęs NATO generolas, kuris Čekijos prezidento pareigas eina nuo kovo, kai prieš du mėnesius laimėjo rinkimus.

Jis teigė, kad situacija panaši į Antrojo pasaulinio karo padėtį, kai daugiau kaip 100 000 Jungtinėse Valstijose gyvenančių japonų palikuonių taip pat buvo griežtai stebimi, nes jie buvo apgyvendinti vietinėse internuotųjų stovyklose.

Balandį karo nuniokotoje Ukrainoje lankęsis P. Pavelas taip pat sakė, kad tikisi, jog liepą Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus išreikšta aiški parama Kyjivo narystei Aljanse.

„Tvirtai tikiu, kad visi lyderiai supras, jog Ukrainos narystė NATO ir ES yra bene vienintelė garantija, kaip užtikrinti stabilumą šiame regione, sustiprinti ir NATO, ir ES bei sulaikyti Rusiją ir jos agresyvią politiką“, – teigė P. Pavelas.

„Matau, kad kelios šalys susitars dėl ilgalaikio paramos Ukrainai plano, kuris bus grindžiamas ne vienkartiniais įnašais, o kruopščiai suplanuota ilgalaike procedūra“, – pridūrė jis.

10,8 mln. gyventojų turinti NATO ir ES narė Čekija Rusijos invazijos laikotarpiu yra suteikusi Kyjivui didelę humanitarinę ir karinę pagalbą. Ji taip pat yra priėmusi beveik pusę milijono karo pabėgėlių iš Ukrainos.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Čekijos prezidentas, Petras Pavelas, užsienyje gyvenantys rusai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS