Čekų lyderiai pritarė ambasados perkėlimui į Jeruzalę | Diena.lt

ČEKŲ LYDERIAI PRITARĖ AMBASADOS PERKĖLIMUI Į JERUZALĘ

  • 1

Čekijos lyderiai trečiadienį pritarė šalies ambasados Izraelyje perkėlimui iš Tel Avivo į Jeruzalę, sekdami JAV administracijos, anksčiau šiemet atlikusios tokį patį žingsnį, pavyzdžiu.

Bendrame pareiškime Čekijos prezidentas, premjeras, parlamento pirmininkas ir užsienio bei gynybos ministrai pareiškė, kad lapkritį numatytas „Čekų namų“ atidarymas Jeruzalėje bus „pirmasis žingsnis įgyvendinant planus dėl Čekijos ambasados perkėlimo“ į šį miestą.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė Izraelį palaikančio prezidento Miloso Zemano (Milošo Zemano) atstovas Jiri Ovčačekas (Jiržis Ovčačekas), Čekų namuose įsikurs kelios vyriausybinės institucijos, tokios kaip Užsienio reikalų ministerijos Čekų centras, prekybos agentūra „CzechTrade“ ir turizmo agentūra „CzechTourism“.

„Čekų namus Jeruzalėje iškilmingai atidarys ponas prezidentas per lapkritį įvyksiantį vizitą Izraelyje“, – nurodė J. Ovčačekas.

D. Trumpo sprendimas perkelti JAV ambasadą sulaukė palestiniečių įtūžio ir išprovokavo audringus protestus Gazos Ruožo pasienyje, kur per susirėmimus su Izraelio pajėgomis atstovybės atidarymo dieną žuvo dešimtys žmonių.

JAV lyderio žingsnis taip pat suardė konsensusą, kurio dešimtmečius laikėsi tarptautinė bendruomenė, kad dėl Jeruzalės statuso turi būti apsispręsta per izraeliečių ir palestiniečių derybas, turinčias atverti kelią Palestinos valstybės įkūrimui.

Gegužės mėnesį Čekija Jeruzalėje vėl atidarė savo garbės konsulatą, 2016-aisiais uždarytą mirus garbės konsului.

Čekijos ambasada Tel Avive veikė nuo 1949-ųjų iki 1967-ųjų, kai dėl komunistinės vyriausybės Prahoje vykdomos politikos abiejų šalių santykiai nutrūko. Komunistiniam režimui žlugus, atstovybės vėl buvo atidaryta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Kiek tai žydams kainavo, kaip ten su 'švarių rankų' politika, kas ją stebi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS