Čekų milijardieriaus A. Babišo laukia sunkus darbas | Diena.lt

ČEKŲ MILIJARDIERIAUS A. BABIŠO LAUKIA SUNKUS DARBAS

  • 0

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas trečiadienį patvirtino Andrejaus Babišo vadovaujamą mažumos vyriausybę; šio populisto milijardieriaus, kuriam gresia kaltinimai sukčiavimu, laukia kitą mėnesį vyksiantis balsavimas parlamente dėl pasitikėjimo.

A. Babišas, dėl savo miglotos praeities nesulaukęs potencialių koalicijos partnerių palaikymo, suformavo mažumos vyriausybę, kurioje daugiausiai postų teko jo judėjimo „Nepatenkintų piliečių akcija“ (ANO) nariams. ANO per rinkimus spalio mėnesį laimėjo 78 vietas parlamente iš 200, toli aplenkęs kitas aštuonias į parlamentą išrinktas partijas.

Politiniai konkurentai įtariai žiūri į 63 metų Slovakijoje gimusį žiniasklaidos, chemijos pramonės ir žemės ūkio magnatą A. Babišą dėl jo komunistinės praeities ir neseniai pareikštų kaltinimų sukčiavimu. Jis pats tuos kaltinimus neigia.

Dabar A. Babišas turi 30 dienų, kad užsitikrintų daugumos parlamente palaikymą.

„Šis kabinetas kovos už našią ir rentabilią valstybę, prieš korupciją ir stengsis pelnyti parlamento pasitikėjimą arba toleranciją sausio 10 dieną“, – sakė A. Babišas žurnalistams, panašiai kaip žadėjo per rinkimų kampaniją – „vadovauti valstybei kaip šeimos verslui“.

Jei parlamentarai išreikš nepasitikėjimą naująja vyriausybe, M. Zemanas sakė suteiksiantis savo politiniam sąjungininkui A. Babišui antrą šansą.

„Aš jam suteiksiu gerokai daugiau laiko derėtis dėl mažumos ar koalicijos kabineto“, – pažymėjo M. Zemanas.

Konstitucija suteikia prezidentui galimybę du kartus spręsti, kam formuoti vyriausybę, o trečią ir paskutinį kartą ši teisė tektų parlamento pirmininkui Radekui Vondračekui, kuris yra A. Babišo šalininkas.

73-ejų M. Zemanas, buvęs komunistas, neslepiantis savo palankumo Rusijai bei Kinijai ir priešiškumo musulmonams, sieks antros kadencijos prezidento poste per dviejų ratų rinkimus sausio 12-13 ir 26-27 dienomis.

A. Babišo mažumos vyriausybėje šeši ministrai liko iš ankstesnės centro kairiųjų koalicijos, kurią sudarė kairieji socialdemokratai, ANO ir centristai krikščionys demokratai.

Buvęs gynybos ministras Martinas Stropnickis bus užsienio reikalų ministru, o buvusi regionų plėtros ministrė Karla Šlechtova perims gynybos portfelį.

K. Šlechtova yra viena iš keturių moterų 15 ministrų kabinete, vadovaujamame 63-ejų A. Babišo. Jis bus seniausias premjeras Čekijos istorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS