CŽV vadovas teisina JAV ir Rusijos žvalgybos vadovų susitikimus | Diena.lt

CŽV VADOVAS TEISINA JAV IR RUSIJOS ŽVALGYBOS VADOVŲ SUSITIKIMUS

  • 0

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį teisino Vašingtone vykusius susitikimus su aukšto rango Rusijos žvalgybos tarnybų pareigūnais, nors vienam iš jų Amerika yra paskelbusi sankcijų.

Žiniasklaida pranešė, kad praeitą savaitę įvykusiuose susitikimuose dalyvavo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovas Aleksandras Bortnikovas, kariuomenės Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) vadovas Igoris Korobovas ir Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovas Sergejus Naryškinas. Pastarajam Vašingtonas yra uždraudęs atvykti į Jungtines Valstijas dėl jo vaidmens Ukrainos konflikte.

Tačiau Senato demokratų mažumos lyderiui Chuckui Schumerui (Čakui Šumerui) adresuotame laiške M. Pompeo rašo, kad tokie susitikimai yra įprasti vykdant CŽV misiją „užtikrinti amerikiečių saugumą“.

„Rusija išlieka priešininkė, bet sukeltume didesnį pavojų amerikiečių gyvybėms, jeigu ignoruotume galimybes bendradarbiauti su Rusijos tarnybomis kovos su terorizmu srityje“, – pridūrė CŽV vadovas.

S. Naryškino vizitas, apie kurį pirmoji paskelbė Rusijos žiniasklaida, daugelį nustebino. Kai buvo paskelbta ši žinia, Ch. Schumeras, paprašė paaiškinti, kodėl šis pareigūnas atvyko į JAV ir su kuo susitiko.

Šie slapti susitikimai kelia papildomų klausimų, nes jie vyko prieš D. Trumpo administracijai priimant sprendimą neskelbti naujų sankcijų Maskvai, nors Kongresas praeitais metais nubalsavo už jų įvedimą.

JAV Valstybės atstovė Heather Nauert (Heter Noert), paklausta apie šį reikalą per ketvirtadienį vykusią spaudos konferenciją, sakė, kad spręsdamas su nacionaliniu saugumu susijusius klausimus Vašingtonas kai kada gali suteikti išimtis į sankcijų sąrašą įtrauktiems asmenims.

Praeitų metų pradžioje Jungtinės Valstijos sugriežtino sankcijas Rusijai, padariusios išvadą, kad Maskva aktyviai kišosi į 2016-ųjų Amerikos prezidento rinkimus juos laimėjusio respublikonų kandidato Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) naudai.

Vašingtonas išsiuntė iš šalies 35 numanomus rusų šnipus ir uždarė du užmiesčio objektus Niujorko ir Merilando valstijose. Rusija teigė, kad tie objektai buvo rekreaciniai, bet JAV pareigūnai sakė, kad jie buvo naudojami šnipinėjimo operacijoms.

M. Pompeo pažymėjo, kad jo pirmtakai JAV žvalgybos bendruomenėje taip pat susitikinėdavo su kolegomis iš Rusijos, nepaisant tvyrančios dvišalės įtampos.

Jis pridūrė, kad CŽV atliko tam tikrą vaidmenį, kai Vašingtonas padėjo Rusijos žvalgybai sužlugdyti gruodį islamo ekstremistų planuotus įvykdyti sprogdinimus Sankt Peterburge.

„Toliau dirbame įvairiais klausimais, tokiais kaip aviacijos saugumas ir (pastangos) neleisti užsieniečiams kovotojams grįžti (iš Sirijos ir Irako) į Rusiją, taip pat į Ameriką“, – sakoma M. Pompeo laiške.

Jis pridūrė, kad per diskusijas buvo aptarta kai kurių „labai sudėtingų klausimų, dėl kurių JAV ir Rusijos interesai nesutampa“.

„Per šiuos susitikimus uoliai giname Ameriką ir nenusileidžiame – niekada nenusileisime“, – pridūrė CŽV vadovas.

Kaltina  šališkumu demokratų naudai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį užsipuolė Teisingumo departamentą bei Federalinį tyrimų biurą (FTB) ir apkaltino juos šališkumu demokratų naudai.

„Aukščiausi FTB vadovai ir tyrėjai bei Teisingumo departamentas politizavo šventą tyrimų procedūrą demokratų naudai ir (nukreipė ją) prieš respublikonus“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Ši žinutė pasirodė belaukiant, kol D. Trumpas pritars skandalingo memorandumo, kuris esą atskleidžia FTB piktnaudžiavimą tiriant jo rinkimų kampaniją, paskelbimui.

Keturių puslapių memorandumą parengė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Devinas Nunesas, siekęs pavaizduoti Teisingumo departamentą ir FTB kaip itin politizuotas, prieš D. Trumpą nusistačiusias agentūras.

Demokratai ir kritikai žvalgybos bendruomenėje sako, kad šis paskelbimas yra triukas siekiant priversti suabejoti Teisingumo departamento ir FTB nepriklausomybe, naudojant labai selektyvią informaciją, kurios negalima viešai atremti neatskleidžiant daugiau paslapčių apie vyriausybės kontržvalgybos operacijas.

Pasak jų, galutinis D. Nuneso tikslas, pritariant D. Trumpui, yra pakirsti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrimą dėl D. Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų galimo slapto susimokymo su Rusija.

Gairės: Mike Pompeo, CŽV, JAV, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS