Rinkimai Britanijoje: D. Cameronas švenčia pergalę | Diena.lt

RINKIMAI BRITANIJOJE: D. CAMERONAS ŠVENČIA PERGALĘ

  • 0

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovo Davido Camerono (Deivido Kamerono) konservatoriai artėja prie netikėtos pergalės visuotiniuose rinkimuose, kuri gali iš naujo apibrėžti šalies ateitį Europoje ir pranašauja naujus taupymo žingsnius.

Balsavusių rinkėjų apklausos paneigė priešrinkimines prognozes, kad tarp konservatorių ir leiboristų vyks apylygė kova, ir parodė, kad įspūdingų rezultatų pasiekė škotų nacionalistai, kurie gali imtis naujų iniciatyvų dėl Škotijos atsiskyrimo.

„Tai neabejotinai labai ryškus vakaras Konservatorių partijai“, - sakė premjeras, kuris buvo perrinktas Vitnio apygardoje Pietų Anglijoje.

Nors D.Cameronas sakė, jog dar anksti kalbėti apie galutinius rinkimų rezultatus, jis pabrėžė, kad dabar Britanija „turi surengti“ referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje. Premjeras anksčiau žadėjo savo pergalės atveju tokį plebiscitą organizuoti iki 2017 metų.

Leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas, kuris išsaugojo savo vietą parlamente, kai buvo perrinktas Donkasterio mieste Šiaurės Anglijoje, pripažino, kad praėjusi naktis buvo „labai nuvilianti ir sunki“.

Faktiškai pripažindamas pralaimėjimą E.Milibandas sakė „giliai apgailestaujantis“ dėl leiboristų nesėkmių kitur Britanijoje, ypač Škotijoje, kur, anot jo, partijos pastangas nustelbė nacionalizmo vajus.

„Nepasiekėme pažangos, kurios norėjome Anglijoje ir Velse, o Škotijoje stebėjome, kaip nacionalizmo banga sutriuškina mūsų partiją“, – sakė jis.

Penktadienį ryte paskelbta visuomeninio transliuotojo BBC prognozė rodo, kad konservatoriai 650 deputatų turinčiuose Bendruomenių Rūmuose turės 325 vietas - tai reiškia, kad iki absoliučios daugumos jiems trūks vos vienos vietos. Leiboristams turėtų atitekti 232 vietos.

Kartu su konservatoriais pergalę šiuose rinkimuose gali švęsti už Škotijos nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuri praktiškai nušlavė leiboristus anksčiau jų bastionu buvusiame regione.

Kaip rodo penktadienį ryte paskelbti galutiniai duomenys, škotų nacionalistai, kurie kadenciją baigiančiame parlamente turi vos šešis deputatus, ketvirtadienį užsitikrino 56 iš 59 regionui skirtų vietų.

Tarp išrinktų SNP narių yra 20-metė studentė Mhairi Black (Mairi Blek), kuri bus jauniausia Jungtinės Karalystės parlamento narė nuo 1667 metų. Mergina rinkimų kovoje įveikė vieną iš įtakingiausių leiboristų veikėjų - partijos rinkimų kampanijos vadovą Douglasą Alexanderą (Daglasą Aleksandrą).

Tačiau šie rinkimai buvo labai nesėkmingi liberalams demokratams, kurie nuo 2010 metų yra D.Camerono koalicijos partneriai. Negalutiniais duomenimis, į parlamentą nebuvo perrinkti net du įtakingi šios politinės jėgos ministrai.

Partijos lyderis ir premjero D.Camerono pavaduotojas Nickas Cleggas (Nikas Klegas) sakė, kad centristams praėjusi naktis buvo „žiauri ir sunki“, bei užsiminė galintis atsistatydinti.

SNP sėkmė gali padidinti spaudimą organizuoti naują referendumą dėl regiono nepriklausomybės, nors pernai rugsėjį vykusiame plebiscite rinkėjai pasisakė prieš atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės.

SNP nudažius Škotijos rinkimų žemėlapį geltona spalva, į Bendruomenių rūmus grįš ir buvęs partijos lyderis Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas), kurį pernai prie partijos vairo pakeitė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžin).

A.Salmondas, kuris tebėra neoficialus partijos lyderis, puikiai perteikė škotų nacionalistus apėmusią euforiją, pareiškęs, kad „škotų liūtas suriaumojo“.

„Šįryt didžiame Škotijos slėnyje pučia smarkus vėjas“, - sakė jis.

„Škotijoje vyksta radikalus pasikeitimas, kokio, kiek mena politika, dar nėra buvę“, - pridūrė A.Salmondas.

Pagal britų rinkimų sistemą, 650 vietų turinčiuose Bendruomenių Rūmuose partijai reikia turėti absoliučią daugumą, kad galėtų formuoti vyriausybę.

Nors D.Cameronui gali nepavykti užsitikrinti absoliučios daugumos, britų laikraščių penktadienio numerių pirmieji puslapiai atspindėjo prognozes, kad jis grįš į Dauning Stritą.

Vieni laikraščiai tuo džiaugėsi, tuo tarpu kiti penktadienio rytą pasitiko niūriomis nuotaikomis, tarp jų kairiosios pakraipos „Daily Mirror“, kurio visas pirmasis puslapis buvo juodos spalvos, išskyrus baltą užrašą: „Visuotiniai rinkimai 2015. Vėl pasmerkti... Dar penkeri pragariški metai?“

Susitiks su karaliene Elizabeth

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) penktadienį išvyks iš savo rezidencijos Dauningo gatvėje, kad 11 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku susitiktų su karaliene Elizabeth II (Elzbieta II) Bakingamo rūmuose, kur monarchė, kaip tikimasi, oficialiai pasiūlys suformuoti naują vyriausybę, pranešė pareigūnai.

Manoma, kad D.Camerono konservatoriai per ketvirtadienį vykusius visuotinius rinkimus užsitikrino įtikinamą persvarą prieš centro kairiuosius leiboristus, vadovaujamus Edo Milibando, nors apklausų rezultatai prognozavo apylygius pagrindinių partijų rezultatus ir savaites truksiančias derybas dėl vyriausybės.

Vyriausybė - artimiausiomis dienomis

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pareiškė, jog tikisi artimiausiomis dienomis suformuoti naują vyriausybę, jo Konservatorių partijai laimėjus ketvirtadienį vykusius visuotinius rinkimus.

Oksfordšyre perrinktas D.Cameronas sakė, jog dar anksti kalbėti apie galutinius rinkimų rezultatus, bet jis viliasi, kad vadovaus visų labui ir įgyvendins savo pažadą dėl didesnės devoliucijos Britanijai.

„Tai neabejotinai labai ryškus vakaras Konservatorių partijai, - sakė premjeras. - Mano tikslas tebėra paprastas… vadovauti visų labui“.

G. Osborne'as: turės stengtis grąžinti vienybę šalyje

Didžiosios Britanijos finansų ministras George'as Osborne'as (Džordžas Ozbornas) penktadienį perspėjo, kad naujos vyriausybės laukia sunki užduotis grąžinti vienybę šalyje po rinkimų, per kuriuos nacionalistai laimėjo beveik visas Škotijos vietas Bendruomenių Rūmuose.

„Sutelkti Jungtinę Karalystę ... bus vienas iš didžiausių uždavinių, kurie dabar mūsų laukia“, – G.Osborne'as pareiškė sakydamas pergalės kalbą, kai buvo perrinktas Tatono apygardoje šiaurės vakarų Anglijoje.

Premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) anksčiau penktadienį sakė norintis įgyvendinti planus kiek įmanoma greičiau perduoti Škotijai ir Velsui daugiau politinių galių.

E.Milibandas: rinkimai buvo "labai nuviliantys"

Didžiosios Britanijos leiboristų lyderis Edas Milibandas penktadienio pareiškė, kad jo partijai naktis po visuotinių rinkimų buvo „labai nuvilianti“, kai rezultatai parodė, kad jie ne tik kad smarkiai atsilieka nuo premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) konservatorių, bet ir neteks dalies vietų parlamente.

„Aišku, kad ši naktis Leiboristų partijai buvo labai nuvilianti ir sunki“, – E.Milibandas sakė savo šalininkams, kai paaiškėjo, kad jis išsaugojo savo vietą parlamente, kai buvo perrinktas Donkasterio mieste šiaurės Anglijoje.

Faktiškai pripažindamas pralaimėjimą E.Milibandas pridūrė „giliai apgailestaujantis“ dėl leiboristų nesėkmių kitur Britanijoje, ypač Škotijoje, kur, anot jo, partijos pastangas nustelbė nacionalizmo vajus.

„Nepasiekėme pažangos, kurios norėjome Anglijoje ir Velse, o Škotijoje stebėjome, kaip nacionalizmo banga sutriuškina mūsų partiją“, – sakė jis.

Valdžia liberalams demokratams - ne į naudą

Didžiosios Britanijos liberalai demokratai prieš penkerius metus tikėjosi, kad prisidėję prie koalicinės vyriausybės sustiprins savo pažadus vykdančios partijos įvaizdį, bet iš tikrųjų priartėjo per tą laikotarpį prie žlugimo slenksčio.

Liberalų demokratų lyderis Nickas Cleggas (Nikas Klegas), premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) pavaduotojas, penktadienį užsiminė galintis atsistatydinti po „žiaurios ir sunkios nakties“, kai jo partijai prognozuojama išlaikyti tik 10 iš ankstesnių 57 vietų Bendruomenių rūmuose.

Vietų parlamente neteko kai kurie svarbiausi liberalų demokratų lyderiai, tarp jų vyriausiasis iždo sekretorius Danny Alexanderas (Denis Aleksandras), verslo sekretorius Vince'as Cable'as (Vinsas Keiblas) ir buvęs partijos lyderis Charlesas Kennedy (Čarlzas Kenedis).

Pats N.Cleggas sugebėjo išsaugoti mandatą, laimėjęs rinkimus Anglijos šiauriniame Šefildo mieste po įtemptos kovos, bet sakydamas padėkos kalbą atrodė susijaudinęs.

Padėtis smarkiai skyrėsi, lyginant su 2010 metų rinkimais, po kurių N.Cleggas pirmąkart nuvedė liberalus demokratus į koalicinę vyriausybę su D.Cameronu, o jų pirmoji spaudos konferencija premjero rezidencijos Dauningo gatvėje rožyne simbolizavo abiejų partijų santarvę.

Tačiau buvimas valdžioje pasirodė esanti skausminga patirtis partijai, kuri buvo įkurta 1988 metais, bet turi šimtmečių senumo šaknis.

Vienas iš labiausiai jai pakenkusių momentų buvo koalicinės vyriausybės sprendimas pabranginti studijas universitetuose. Tas žingsnis buvo priešingas svarbiam liberalų demokratų pažadui visiškai panaikinti mokesčius už aukštąjį mokslą, kuris padėjo užsitikrinti reikšmingą studentų palaikymą.

N.Cleggas vėliau paskelbė atsiprašymą, bet tas vaizdo įrašas buvo sarkastiškai perkurtas ir tapo interneto sensacija.

Liberalai demokratai argumentavo, kad jų įtaka padėjo sušvelninti kai kurias griežto taupymo priemones, ketintas įvesti konservatorių, siekiant sumažinti biudžeto deficitą, kuris dabar yra beveik 90 mlrd. svarų (127 mlrd. eurų).

Panašu, kad rinkėjai su šio teiginio nepriėmė. Po pastarųjų rinkimų krito ne vien kai kurie ilgiausiai dirbę liberalų demokratų įstatymų leidėjai – bent 150 šios partijos kandidatų prarado rinkimų užstatus.

Planuojama, kad partija vėliau penktadienį surengs posėdį, kuriame tikriausiai paaiškės tiek N.Cleggo, tiek pačių liberalų demokratų likimas.
Tačiau daugelis neabejoja, kad partijos ateitis atrodo niūri.

„Neapsimetinėsiu, kad liberalai demokratai patyrė ką kita negu blogą naktį“, – Šefilde sakė vienas aukšto rango šios partijos šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Iki daugumos trūksta vos vienos vietos

Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) Konservatorių partijai po ketvirtadienio visuotinių rinkimų iki absoliučios daugumos trūksta vienos vietos, rodo penktadienį paskelbta nauja visuomeninio transliuotojo BBC prognozė.

Remiantis šiais duomenimis, konservatoriai Bendruomenių Rūmuose turės 325 vietas, leiboristai - 232 vietas, o Škotijos nacionalinė partija - 56 vietas.

Tai reiškia, kad premjero partijai trūksta vos vienos vietos, kad galėtų viena formuoti vyriausybę ir vadovauti šaliai be mažesnių politinių jėgų paramos.

Nacionalistai laimėjo 56 iš 59 Škotijai skirtų vietų

Už nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partija (SNP) ketvirtadienį per Didžiosios Britanijos visuotinius rinkimus iškovojo 56 iš 59 regionui skirtų vietų, rodo penktadienį paskelbti galutiniai rezultatai.

SNP kadenciją baigiančiame parlamente turi vos šešis deputatus.

„Sveikiname savo 56 parlamento narius ir ačiū visiems, kurie patikėjo SNP“, - parašė partija socialiniame tinkle „Twitter“, kai buvo paskelbti balsavimo rezultatai iš paskutinės rinkimų apygardos.

N.Cleggas išsaugojo vietą parlamente

Liberalų demokratų lyderis Nickas Cleggas (Nikas Klegas) išsaugojo vietą parlamente per Didžiosios Britanijos visuotinius rinkimus, nors jo partija, penkerius metus dirbusi koalicijoje su premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) konservatoriais, patyrė skaudų pralaimėjimą.

„Dabar skausmingai aišku, kad liberalams demokratams ši naktis buvo žiauri ir sunki“, – N.Cleggas sakė penktadienį paryčiais, kai paaiškėjo, kad jis buvo perrinktas.

Kaip rodo ketvirtadienį vakare paskelbta balsavusiųjų apklausa, torių vadovaujamos koalicijos mažesnieji partneriai, kurie per 2010 metų rinkimus užsitikrino 57 mandatus, dabar gali tikėtis vos 10 vietų Bendruomenių Rūmuose.

GALERIJA

  • Rinkimai Britanijoje: D. Cameronas švenčia pergalę
  • Rinkimai Britanijoje: D. Cameronas švenčia pergalę
  • Rinkimai Britanijoje: D. Cameronas švenčia pergalę
  • Rinkimai Britanijoje: D. Cameronas švenčia pergalę
  • Rinkimai Britanijoje: D. Cameronas švenčia pergalę
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS