D. Kuleba: įšaldyto Rusijos turto konfiskavimas yra teisingas ir teisėtas | Diena.lt

D. KULEBA: ĮŠALDYTO RUSIJOS TURTO KONFISKAVIMAS YRA TEISINGAS IR TEISĖTAS

Įšaldyto Rusijos turto konfiskavimas yra teisingas ir teisėtas, o pareiškimai apie teisės viršenybės principo pažeidimus šiuo atveju turėtų būti vertinami kaip veidmainystė.

Taip Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba rašė straipsnyje „Politico“ leidiniui.

„Įšaldyto Rusijos turto konfiskavimas yra teisingas ir teisėtas. Šios lėšos padės kompensuoti dalį Rusijos padarytos žalos ir padės Ukrainos gynybai“, – teigė D. Kuleba.

Jis pavadino veidmainiškais kai kurių asmenų ir institucijų Vakaruose veiksmus, kurie vis dar tam trukdo, griebdamiesi radikalaus formalizmo ir teigdami, kad pažeidžiami teisės viršenybės principai.

„Kai kurie Vakarų bankininkai ir institucijos dešimtmečius padėjo Rusijos oligarchams plauti ir saugoti savo nešvarius pinigus, ir neprisimenu, kad kas nors iš jų būtų kalbėjęs apie teisės viršenybės principus, kai priglausdavo tuos neteisėtai uždirbtus pinigus“, – rašė D. Kuleba.

Šios lėšos padės kompensuoti dalį Rusijos padarytos žalos ir padės Ukrainos gynybai.

Kartu Ukrainos diplomatijos vadovas paminėjo valstybės agresorės pareigą atlyginti padarytą žalą ir JT Chartijoje numatytą leidimą imtis atsakomųjų priemonių dėl tarptautiniu mastu padarytų neteisėtų veiksmų. D. Kuleba taip pat kritikavo skeptikus, kurie baiminasi, kad konfiskavimas destabilizuos Vakarų finansų sistemą. Pasak jo, autoritetingi ekspertai jau atmetė šias baimes.

„Ir mes aktyviai dirbame su savo partneriais, nes bendras G7 ir ES šalių sprendimas taip pat dar labiau sumažintų bet kokią tokio pobūdžio riziką“, – pabrėžė Ukrainos ministras.

Jis mano, kad po Rusijos turto konfiskavimo kiti agresoriai gerai pagalvos prieš darydami panašius veiksmus.

Kartu ministras pažymėjo, kad daugiau kaip 300 mlrd. dolerių įšaldyto Rusijos centrinio banko turto užtektų atkurti Ukrainos transporto infrastruktūrą, 3,5 tūkst. švietimo įstaigų, daugiau kaip 1,2 tūkst. medicinos įstaigų ir pastatyti naują hidroelektrinę.

Kaip pranešama, vasario 24 dieną G7 šalių grupė paskelbė pareiškimą, kuriuo patvirtino, kad Rusijos turtas bus įšaldytas jų jurisdikcijose iki Rusijos plataus masto karo prieš Ukrainą pabaigos.

Gairės: Dmytro Kuleba, įšaldytos lėšos, turto konfiskavimas, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS