D. Trumpas apie naujausią Šiaurės Korėjos raketos bandymą: mes tuo pasirūpinsim | Diena.lt

D. TRUMPAS APIE NAUJAUSIĄ ŠIAURĖS KORĖJOS RAKETOS BANDYMĄ: MES TUO PASIRŪPINSIM

  • 0

Šiaurės Korėja trečiadienį paskelbė pasiekusi savo tikslą tapti visaverte branduoline valstybe ir sėkmingai išbandžiusi naują tarpžemyninę balistinę raketą, esą galinčią nuskrieti į bet kurį JAV žemyninės dalies tašką.

Ši raketa nutraukė du mėnesius trukusią tokio pobūdžio bandymų pertrauką ir tapo nauju iššūkiu JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), anksčiau žadėjusiam, kad tokių Šiaurės Korėjos raketų „niekada nebus“.

Įgyvendino didį istorinį tikslą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) stebėjo raketos „Hwasong 15“ paleidimą ir „su pasididžiavimu paskelbė, kad dabar pagaliau įgyvendinome didį istorinį tikslą – baigti kurti valstybės branduolines pajėgas“, sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

Pchenjanas teigia, kad raketa pakilo į 4 475 km aukštį ir nukrito už 950 km nuo paleidimo taško.

Mažiausiai vienas Vakarų šalių ekspertas sakė, kad iš šios aukštos raketos trajektorijos galim spręsti, jog ji gali nuskrieti apie 13 tūkst. km – tai yra, toliau negu bet kuri kita Pchenjano išbandyta raketa. Jeigu šie skaičiavimai tikslūs, naujoji raketa yra pajėgi pasiekti kiekvieną didįjį JAV miestą.

Naujausias bandymas sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, o Jungtinių Tautų Saugumo Taryba sutiko surengti nepaprastąjį posėdį.

Sukėlė pasipiktinimą

Tačiau D. Trumpas, neseniai paskelbę naujų sankcijų Pchenjanui ir grąžinęs Šiaurės Korėją į terorizmą remiančių valstybių sąrašą, nesakė, koks galėtų būti jo betarpiškas atsakas.

„Tik pasakysiu jums, kad mes tuo pasirūpinsim“, – JAV prezidentas sakė Baltuosiuose Rūmuose.

„Tai padėtis, kurią mes suvaldysime“, – pridūrė jis bet nedetalizavo.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) pabrėžė, kad galimybė spręsti šią krizę diplomatinėmis priemonėmis tebėra „gyvybinga ir atvira“.

Pentagono vadovas Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) sakė, kad šis paleidimas žymi reikšmingą Šiaurės Korėjos pažangą siekiant pasigaminti raketų, „iš esmės galinčių sukelti grėsmę bet kur pasaulyje“.

Nuo rugsėjo 15-osios jokių kitų Pchenjano raketų bandymų nebuvo, bet naujausias iš jų užgesino viltis, kad Šiaurės Korėja galbūt ruošiasi atverti duris deryboms, galinčioms leisti pasiekti branduolinės priešpriešos sprendinį.

„Ginkluotės sistema „Hwasong 15“ yra tarpžemyninė balistinė raketa su itin sunkia kovine galvute, pajėgi smogti visai žemyninei JAV teritorijai“, – paskelbė KCNA.

Pchenjanas pridūrė, kad šis ginklas padės ginti Šiaurės Korėją nuo „JAV imperialistų branduolinio šantažo politikos ir branduolinės grėsmės“.

Ši izoliuota valstybė dar nepademonstravo sukūrusi technologiją, leidžiančią raketų kovinėms galvutėms grįžti į Žemės atmosferą ir būti tiksliai nukreiptoms į numatytą taikinį. Vis dėlto ekspertai mano, kad Pchenjanas jau yra labai priartėjęs prie realios galimybės surengti tarpžemyninės branduolinės raketos smūgį.

Anksti trečiadienį įvykdytas bandymas sukėlė didelį nerimą Šiaurės Korėjos kaimynėms.

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) pareiškė, kad tai buvo netoleruotinas „smurto“ aktas, o Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) pasmerkė „beatodairišką“ Pchenjano elgesį.

Kinija „smarkiai susirūpinusi“

Kinija trečiadienį pareiškė esanti „smarkiai susirūpinusi“ dėl naujosios Šiaurės Korėjos balistinės raketos, bet paragino šią branduolinę krizę spręsti taikiomis derybomis.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas (Gengt Šuangas) sakė, kad Pekino pasiūlymas – jog Šiaurės Korėja turėtų įšaldyti ginkluotės bandymus mainais į JAV pažadą nerengti regione karinių pratybų – būtų geriausias būdas įtampą sumažinti.

Kinija tikisi, kad visos susijusios šalys sieks šios problemos „taikaus sprendinio“. Pekinas taip pat laikosi nuostatos, jog šios krizės nepavyktų išspręsti karinėmis priemonėmis, Geng Shuangas sakė per įprastą spaudos konferenciją.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, kurios nuolatinė narė Kinija turi veto teisę, sutiko vėliau trečiadienį surengti nepaprastąjį posėdį ir per jį aptarti naujausią Šiaurės Korėjos raketos paleidimą bei JAV raginimus sugriežtinti sankcijas šiai neprognozuojamai valstybei.

Kinija yra Šiaurės Korėjos didžiausia prekybos partnerė, bet parėmė virtinę JT sankcijų, paskelbtų Pchenjanui už jo branduolinius ir raketų bandymus. Dėl šios Kinijos pozicijos abiejų buvusių Šaltojo karo laikų sąjungininkių santykiai pašlijo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ragino Kinijos vadovą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą) naudoti ekonominius svertus ir daryti didesnį spaudimą Šiaurės Korėjai.

Kremlius: tai – provokuojantis veiksmas

„Nėra abejonės, kad naujasis raketos bandymas yra provokuojantis veiksmas galintis sukelti daugiau įtampos“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Smerkiame šį raketos paleidimą ir tikimės, kad visos susijusios pusės išliks ramios, tai svarbu, kad situacija Korėjos pusiasalyje neišsivystytų į blogiausią scenarijų“, – sakė jis.

Rusija ir Kinija ragina susitarti dėl veiksmų plano, kaip sumažinti įtampą dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi programos. Planą sudarytų susitarimas, kad JAV nutrauks karines pratybas Pietų Korėjoje, o Pchenjanas mainais stabdys savo programą.

Kremlius trečiadienį pripažino, kad kol kas politinio sprendimo nėra.

„Dar nelabai daug kas kelia optimizmą“, – sakė D. Peskovas, paklaustas, ar Rusija diskutuoja su Šiaurės Korėja dėl veiksmų plano.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS