D. Trumpas grasina skatinti Rusiją pulti nesumokančias NATO šalis | Diena.lt

D. TRUMPAS GRASINA SKATINTI RUSIJĄ PULTI NESUMOKANČIAS NATO ŠALIS

  • 0

Į Baltuosius rūmus sugrįžti siekiantis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį sakė, kad skatins Rusiją pulti NATO nares, nevykdžiusias savo finansinių įsipareigojimų, ir tai radikaliausias jo pareiškimas prieš šį karinį aljansą, kurį jis jau seniai vertina skeptiškai.

JAV įstatymų leidėjams diskutuojant dėl naujos pagalbos Ukrainai, jau beveik dvejus metus kovojančiai su Rusijos agresija, buvęs prezidentas kartojo, jog nesąžininga įpareigoti Jungtines Valstijas ginti 30 kitų NATO šalių narių.

Šeštadienį kalbėdamas rinkimų kampanijos mitinge Pietų Karolinoje, D. Trumpas papasakojo apie pokalbį su kitos, nenurodytos NATO šalies vadovu per kažkurį Aljanso susitikimą.

„Vienas iš didelių šalių prezidentų atsistojo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nemokėsime ir jei mus užpuls Rusija, ar jūs ginsite mus?“ Aš pasakiau: „Jūs nemokėjote, jūs nesumokėję? Ne, aš jūsų neginčiau. Iš tiesų aš skatinčiau juos daryti viską, ką jie, po velnių, nori. Turit sumokėti. Turit apmokėti savo sąskaitas“, – pasakojo eksprezidentas.

Šis D. Trumpo pareiškimas pasirodė po to, kai Senato respublikonai trečiadienį atmetė abiejų partijų remtą įstatymo projektą, apimantį labai reikalingą naują finansavimą Ukrainai, pagalbą sąjungininkui Izraeliui ir reformas dėl krizės prie JAV ir Meksikos sienos.

Jūs nemokėjote, jūs nesumokėję? Ne, aš jūsų neginčiau. Iš tiesų aš skatinčiau juos daryti viską, ką jie, po velnių, nori. Turit sumokėti. Turit apmokėti savo sąskaitas.

Baltieji rūmai D. Trumpui atkirto akcentuodami prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pastangas stiprinti aljansus visame pasaulyje.

„Žudikiškų režimų invazijų į mūsų artimiausias sąjungininkes skatinimas yra pasibaisėtinas ir pamišėliškas“, – vėlai šeštadienį paskelbtame pareiškime sakė Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas (Endrius Beitsas).

„Vietoje to, kad ragintų pradėti karus ir skatintų beprotišką chaosą, prezidentas Bidenas toliau stiprins Amerikos lyderystę“, – pridūrė A. Batesas.

„Deportacijos operacija“

Senato įstatymo projekto žlugimas parodo D. Trumpo įtaką Respublikonų partijoje – jos įstatymų leidėjai pakluso buvusio prezidento raginimui sužlugdyti bet kokį susitarimą, kad J. Bidenas prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus nepasiektų laimėjimo dėl imigracijos.

Per šeštadienio mitingą D. Trumpas džiaugėsi įstatymo projekto žlugimu ir pažadėjo, kad, jei bus perrinktas, jau pirmą savo darbo dieną vykdys didžiulę „deportacijos operaciją“.

„Nepamirškime, kad šią savaitę taip pat pasiekėme kitą didžiulę pergalę, kurią turėtų švęsti kiekvienas konservatorius. Mes sutriuškinome negarbingo Joe Bideno katastrofišką atvirų sienų įstatymo projektą, – per mitingą Pietų Karolinoje skelbė D. Trumpas. – Visa grupė puikiai pasidarbavo Kongrese.“

D. Trumpas, kuris per savo pirmą prezidentinę kampaniją žadėjo pastatyti „didelę, gražią sieną“ prie JAV ir Meksikos valstybinės sienos, šeštadienį pareiškė, kad viena pirmųjų jo užduočių būtų migrantų deportavimas.

„Pirmąją dieną nutrauksiu visas Bideno administracijos atviros sienos politikas ir mes pradėsime didžiausią vidaus deportacijos operaciją per Amerikos istoriją. Neturime [kito] pasirinkimo“, – skelbė jis.

Senatas šiuo metu svarsto užsienio pagalbos paketą, kuriuo ši pagalba visiškai atsiejama nuo sienos klausimo.

95 mlrd. dolerių (88 mlrd. eurų) paketas, dėl kurio debatai vyks kitą savaitę, apima finansavimą Izraelio kovai su „Hamas“ ir svarbiam strateginiam sąjungininkui Taivanui. Tačiau didžiausia paketo dalis būtų skirta padėti Ukrainai atkurti išeikvotas šaudmenų, ginklų ir kitų būtinų dalykų atsargas.

Kuo skiriasi žmonės ir gyvūnai? Gyvūnai niekada neleistų didžiausiems kvailiams vadovauti gaujai.

N. Haley sutuoktinis

Per mitingą Pietų Karolinoje D. Trumpas įgėlė savo buvusiai ambasadorei prie Jungtinių Tautų Nikki Haley (Niki Heili), taip pat siekiančiai tapti Respublikonų partijos kandidate prezidento rinkimuose, nors ji labai smarkiai atsilieka nuo savo buvusio boso.

Kreipdamasis į rinkėjus N. Haley gimtojoje valstijoje D. Trumpas klausė, kur yra jos vyras Michaelas (Maiklas). Jo nesimato rinkimų kampanijos renginiuose, nes jis kaip kariškis yra metams dislokuotas Afrikos šalyje Džibutyje.

„Kur jos vyras? Ar, jis išvykęs. Jis išvykęs. Kas nutiko jos vyrui? Kas nutiko jos vyrui?“ – klausė D. Trumpas, dramatiškai pakeldamas balsą.

N. Haley socialinės žiniasklaidos platformoje „X“ atkirto: „Michaelas yra dislokuotas tarnauti savo šaliai, jūs apie tai nieko nežinote. Ne žmogaus, nuolat rodančio nepagarbą kariškių šeimų aukoms, reikalas būti vyriausiuoju vadu.“

Michaelas Haley taip pat turėjo ką pasakyti D. Trumpui ir tinkle „X“ su vilko nuotrauka paskelbė žinutę: „Kuo skiriasi žmonės ir gyvūnai? Gyvūnai niekada neleistų didžiausiems kvailiams vadovauti gaujai.“

Gairės: Donaldas Trumpas, karas Ukrainoje, Rusija, NATO šalys, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS