D. Trumpas smūgį Sirijai žada „labai greitai arba visai negreitai!“ | Diena.lt

D. TRUMPAS SMŪGĮ SIRIJAI ŽADA „LABAI GREITAI ARBA VISAI NEGREITAI!“

  • 6

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį išsisukinėdamas kalbėjo apie tai, kada Jungtinės Valstijos reaguodamos į įtariamą cheminę ataką galėtų atakuoti Siriją, ir sakė, kad tai galėtų būti „labai greitai arba visai negreitai!“.

Kitą dieną po to, kai akivaizdžiai perspėjo, kad „raketos atskries“, D. Trumpas ankstyvo ryto žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Niekada nesakiau, kada įvyks ataka prieš Siriją. Galėtų būti labai greitai arba visai negreitai!“

„Bet kuriuo atveju Jungtinės Valstijos, valdant mano administracijai, puikiai pasidarbavo išvaduojant regioną nuo ISIS („Islamo valstybės“, IS). Kur jūsų „Ačiū, Amerika?“ – pridūrė JAV prezidentas.

Atrodo, kad D. Trumpas naująja žinute šiek tiek švelnina toną po ankstesnę dieną paskelbto karingo pareiškimo. Tąsyk prezidentas perspėjo Siriją ir jos sąjungininkę Rusiją, jog JAV smūgis dėl praeitą savaitę šalia Damasko įvykdytos numanomos cheminės atakos prieš civilius gali būti surengtas artimiausiu metu.

Laiko Siriją ir Rusiją atsakingomis

JAV prezidentas laiko Rusiją ir Siriją atsakingomis už numanomą cheminę ataką buvusioje sirų sukilėlių tvirtovėje Dumoje, nusinešusią daugiau kaip 40 žmonių gyvybių, trečiadienį pareiškė Baltieji rūmai.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders (Sara Sanders) atmetė Rusijos pareiškimus, kad praeitą šeštadienį įvykdyta ataka netoli Damasko esančiame Dumos mieste galėjo būtu inscenizuota. Ji sakė, kad D. Trumpas tebesvarsto karinio atsako galimybes.

„Žvalgybos duomenys neabejotinai pateikia kitokį vaizdą, – S. Sanders sakė komentuodama Kremliaus teoriją. – Prezidentas laiko Siriją ir Rusiją atsakingomis už šią ataką cheminiais ginklais.“

Manoma, kad D. Trumpas svarsto galimybę smogti raketomis objektams Sirijoje, susijusiais su chloro dujų, zarino ir panašių medžiagų gamyba bei jų naudojimu.

Kol kas pokalbio telefonu su JAV prezidentu Trumpu prezidento darbotvarkėje nėra.

Tačiau daugelis svarbiausių Sirijos karinių objektų yra saugomi Rusijos priešraketinės gynybos sistemų arba yra bazėse, kuriose esama Rusijos, Irano ir Sirijos pajėgų narių.

B. Sanders pabrėžtinai atsisakė atmesti tiesioginio kovinio susirėmimo su Rusijos pajėgomis galimybę, nors tokie veiksmai gali išprovokuoti didesnio masto konfliktą tarp abiejų branduolinių galybių.

„Dar kartą (sakau) – visos galimybės tebėra ant stalo“, – pažymėjo ji.

Kremlius: Rusija seka JAV pranešimus

Kremlius atidžiai seka Vašingtono pareiškimus apie galimus raketų smūgius Sirijai, ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Žinote, kad Rusijoje atidžiai sekami atitinkami pareiškimai, sklindantys iš Vašingtono“, – žurnalistams sakė D. Peskovas, komentuodamas klausimą, ar Maskva reaguoja į JAV pareiškimus apie galimus karinius smūgius Sirijos režimo taikiniams po praeitą savaitgalį netoli Damasko įvykdytos numanomos cheminės atakos.

D. Peskovas pridūrė, kad į V. Putino artimiausių dienų darbotvarkę pokalbis telefonu su D. Trumpu nėra įtrauktas.

„Kol kas pokalbio telefonu su JAV prezidentu Trumpu prezidento darbotvarkėje nėra. Ši tema tarp Maskvos ir Vašingtono nebuvo aptariama, nebuvo inicijuota“, – nurodė Kremliaus atstovas.

Maskva ketvirtadienį paragino Vakarus „rimtai apsvarstyti“ grasinimų Sirijai padarinius, JAV ir Prancūzijai paskelbus apie galimą karinį atsaką į numanomą cheminę ataką Dumos mieste.

„Raginame (...) tarptautinės bendruomenės narius rimtai apsvarstyti galimus tokių kaltinimų, grasinimų ir ypač veiksmų (prieš Siriją) padarinius“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

JT perpėja

Jungtinės Tautos perspėjo galingąsias šalis neleisti „nevaldomai vystytis“ krizei dėl Sirijoje esą įvykdytos cheminės atakos prieš civilius.

Didėjant nerimui, kad ši krizė gali vesti į tiesioginį Amerikos karinį konfliktą su Damasko sąjungininke Rusija, vienašališkų JAV veiksmų priešininkai paragino ketvirtadienį surengti nepaprastąjį uždarą JT Saugumo Tarybos posėdį. Be to, Didžioji Britanija sušaukė savo kabineto nepaprastąjį pasitarimą.

Iškilus pavojui, kad JAV artimiausiu metu imsis baudžiamųjų priemonių, Rusija stengėsi įrodinėti, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) su chemine ataka niekaip nesusijęs, o viena padėtį šalyje stebinti grupė nurodė, kad iš svarbių Damasko gynybos objektų evakuojamos režimo pajėgos.

D. Trumpo karingos tviterio žinutės buvo paskelbtos po Rusijos ambasadoriaus Beirute perspėjimo, kad bet kokios į Siriją nutaikytos raketos bus numuštos ir kad taip pat bus smogta „jas paleidusiems šaltiniams“. Ši žinia buvo paskelbta per Irano remiamos Libano sukarintos šiitų grupuotės „Hizbollah“ kontroliuojamą televiziją.

Tikėtina, kad Jungtinės Valstijos elgsis kaip praeitais metais, kai surengė sparnuotųjų raketų smūgį, atsakydama į kitą cheminę ataką Sirijoje. Tąsyk raketų salvė buvo paleista iš Viduržemio jūroje plaukiojančių amerikiečių karo laivų.

JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) ir CŽV direktorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį susitiko Baltuosiuose rūmuose aptarti galimybių, sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders).

JT Saugumo Tarybai kol kas nerandant diplomatinio sprendimo, organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) trečiadienį perspėjo, kad laikas senka.

„Šiandien paskambinau penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ambasadoriams, kad pakartočiau savo didelį susirūpinimą dėl dabartinės aklavietės pavojų ir akcentuočiau būtinybę vengti leisti situacijai nevaldomai vystytis“, – sakė jis, turėdamas omenyje JAV, Rusiją, Kiniją, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją.

„Dujomis Žudantis Žvėris“

Maskva ir Vašingtonas kol kas vetuodavo vienas kito veiksmus siekiant inicijuoti tarptautinį tyrimą dėl cheminių ginklų naudojimo.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija paskelbė, jog Dumoje, kur šeštadienį buvo įvykdyta numanoma cheminė ataka, jau iškelta Sirijos režimo vėliava ir tai rodo, kad vyriausybinės pajėgos perėmė viso sukilėlių kontroliuoto Rytų Gutos anklavo kontrolę.

„Šiandien įvyko reikšmingas Sirijos Arabų Respublikos istorijos įvykis. Ant vieno Dumos miesto pastato iškelta valstybinė vėliava pažymėjo šios gyvenamosios vietovės, o tuo pačiu ir visos Rytų Gutos kontrolę“, – ketvirtadienį pranešė Sirijos priešiškų šalių susitaikymo centro vadovas generolas majoras Jurijus Jevtušenka, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Rusijos armija toliau neigė, kad naujausia jų stovyklos pergalė buvo pasiekta B. al Assadui surengus cheminę ataką paskutiniame sukilėlių mieste šalia sostinės Damasko esančioje Rytų Gutoje, ir kaltino civilinės gynybos organizaciją „Baltieji šalmai“ surežisavus žudynes.

D. Trumpo atstovė tokius teiginius atmetė ir pabrėžtinai atsisakė pripažinti, kad nerimas dėl tiesioginės konfrontacijos su Rusija pavojų sulaikytų JAV kariškius.

„Žvalgybos duomenys neabejotinai pateikia kitokį vaizdą, – komentuodama Kremliaus teoriją sakė S. Sanders. – Prezidentas laiko Siriją ir Rusiją atsakingomis už šią ataką cheminiais ginklais.“

Nors Rusijos prezidento pareigūnai toliau didino įtampą, skelbdami grasinimus ir įtarimus, pats Vladimiras Putinas ambasadoriams, Kremliuje įteikusiems savo skiriamuosius raštus, kalbėjo valstybiškiau.

„Situacija pasaulyje darosi vis chaotiškesnė, bet vis tiek mes tikimės, kad galiausiai sveikas protas nugalės ir tarptautiniai santykiai pasuks konstruktyviu keliu“, – sakė jis.

D. Trumpo tviterio žinutės buvo karingesnės. Jis pasakė Rusijai: „Neturėtumėt būti partneriai Dujomis Žudančiam Žvėriui, kuris žudo savo žmones ir tuo mėgaujasi!“

JAV prezidentas taip pat pareiškė, kad jo šalies santykiai su Rusija nusirito iki istorinių žemumų.

Tačiau jis taip pat sakė, kad „tam nėra priežasties“, dar kartą išreiškė viltį, kad derybos su V. Putinu sustabdys naujas ginklavimosi varžybas, ir kaltino savo vidaus politikos oponentus už santykių apnuodijimą.

B. al Assado režimas, kuris ilgą laiką kaltino JAV remiant jo ginkluotus oponentus jau septynerius metus trunkančiame pilietiniame kare, atsikirto į D. Trumpo „beatodairišką eskalavimą“.

OPCW atsiunčia komandą

D. Trumpas ir kiti Vakarų lyderiai žadėjo greitą ir tvirtą atsaką į įtariamą šeštadienio cheminę ataką, per kurią, pasak gelbėtojų, žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį sušaukė nepaprastąjį savo kabineto posėdį padėčiai Sirijoje aptarti.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ketvirtadienį pareiškė, kad reaguos į turimus „įrodymus“, jog Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas panaudojo cheminį ginklą, „mūsų pasirinktu laiku“.

Siekdama užkirsti kelią Vakarų smūgiams Sirija sakė pakvietusi apsilankyti įtariamos cheminės atakos vietoje Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), kuri kaltino režimą dėl ankstesnių atakų.

OPCW nurodė, kad netrukus į Dumą išsiųs komandą faktams nustatyti, bet JAV pareigūnai sakė, kad vadovaujasi savo informacija ir nebūtinai susilaikys.

Damaskas 2013 metais sutiko perduoti savo cheminį arsenalą, taip vos išvengdamas amerikiečių ir prancūzų aviacijos smūgių reaguojant į vieną įtariamą zarino ataką.

Tas šimtų gyvybių pareikalavęs incidentas taip pat įvyko Rytų Gutoje.

Vokietija neprisidės prie galimų karinių veiksmų Sirijoje

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, jog jos šalis neprisidės prie galimų karinių veiksmų Sirijoje, tačiau remia žinutę, kad cheminių ginklų naudojimas yra nepriimtinas.

Kanclerė pabrėžė, kad svarbu yra turėti bendrą poziciją dėl numanomos praėjusią savaitę Dumoje surengtos cheminės atakos.

„Vokietija nedalyvaus galimuose kariniuose veiksmuose; noriu dar kartą aiškiai pasakyti, kad nėra jokių sprendimų, bet mes matome – ir tam pritariame – kad viskas daroma siekiant nusiųsti signalą, jog šitas cheminių ginklų naudojimas nėra priimtinas“, – sakė A. Merkel Berlyne.

Vokietijos kanclerė taip pat sakė, kad dabar yra akivaizdu, jog Sirijos režimas nesunaikino savo cheminio ginklo atsargų.

„Dabar privalome pripažinti, jog yra akivaizdu, kad (cheminių ginklų) sunaikinimas visiškai neįvyko“, – sakė A. Merkel.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

manau rusai ,jankiu geldas

nuskandins greiciau nei kad tas jankiu avepiza apsispres..kariaut ar dinkt y jankyna pampersus pasikeist...

juk

ne nuo sitos naiviu akiu marionetes niekas nepriklauso nes viska kontroliuoja masonai ir jei tie seniai nori taip /suzybeti tai visko gali buti o sitie ir toliau ciniskai meluoja zudydami zmones.....

...

Bombikę paleist tai ne bobikę pakirkint, gali ir atsako sulaukt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS