D. Trumpas patvirtino JAV įsipareigojimą NATO 5-ajam straipsniui | Diena.lt

D. TRUMPAS PATVIRTINO JAV ĮSIPAREIGOJIMĄ NATO 5-AJAM STRAIPSNIUI

  • 0

Varšuvoje kalbą sakydamas Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dar kartą patvirtino jo šalies įsipareigojimą NATO 5-ajam straipsniui.

Jis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos „ne tik žodžiais, bet ir veiksmais yra pademonstravusios, kad mes tvirtai remiame“ 5-ąjį straipsnį – „bendros gynybos įsipareigojimą“.

Jis taip pat pridūrė, kad „žodžius lengva pasakyti, tačiau svarbu veiksmai“.

D.Trumpas buvo kritikuojamas už tai, kad per savo pirmąją kelionę į užsienį aiškiai nepatvirtino savo įsipareigojimo bendrai NATO šaliai gynybai, kai sakė itin svarbią kalbą NATO būstinėje Briuselyje.

Kaip žinoma, 5-asis NATO sutarties straipsnis numato, kad vienos Aljanso narės puolimas reikštų puolimą prieš visą bloką. Šis straipsnis paskutinį kartą buvo aktyvuotas po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktų.

Amerikos prezidentas taip pat pagyrė Lenkiją už tai, kad ji laikosi NATO duoto įsipareigojimo didinti išlaidas gynybai ir pabrėžė, kad „jūsų rodomas pavyzdys tikrai yra nuostabus“. Pasinaudodamas ta proga jis paragino ir kitas NATO nares didinti savo išlaidas gynybai.

Anot D.Trumpo, Lenkija „dabar yra viena labiausiai įsipareigojusių NATO aljanso narių“. Jis taip pat pridūrė, kad Lenkija „atgavo vienos iš pirmaujančių šalių pozicijų Europoje, kuri yra stipri, vientisa ir laisva“.

Lenkija yra viena iš penkių NATO narių, kurios gynybai skiria bent du procentus BVP.

D.Trumpas kirto Rusijai

JAV prezidentas D.Trumpas paragino Rusiją nutraukti destabilizuojančią veiklą Ukrainoje ir liautis rėmus „priešiškus režimus“, tarp kurių itin paminėjo Siriją ir Iraną.

Amerikos vadovas pakvietė Rusiją prisijungti prie „atsakingų tautų bendruomenės“ ir kartu kovoti su bendrais priešais ir ginti civilizaciją. Tokį raginimą jis išsakė numatomo jo pirmąjį susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu išvakarėse.

Rusija 2014 metais aneksavo Krymo pusiasalį, šios aneksijos JAV nepripažįsta teisėta; Maskva taip pat remia prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Raginimus Rusijai D.Trumpas išsakė savo kalboje Varšuvoje. Ji dar pareiškė, kad Europai nebekyla komunizmo grėsmė, tačiau Vakarai dabar susiduria su naujomis „rimtomis gresmėmis“.

Savo kalboje D.Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai Europoje patyrė dažnų teroro aktų. Jis pažadėjo, kad „mes stosime su jais į kovą ir nugalėsime“.

Prezidentas itin pabrėžė frazę „radikalus islamo terorizmas“. Ją dažnai jis naudojo ir per savo rinkimų kampaniją. Tačiau jos nevartojo per savo vizitą Saudo Arabijoje gegužės pabaigoje.

Pasak D.Trumpo, ekstremistinės grupuotė skelia grėsmę Vakarų „gyvenimo būdui“; taip jis netiesiogiai gynė savo administracijos sprendimą riboti imigraciją iš musulmoniškų šalių.

Palaiko energijos šaltinių diversifikavimą

JAV prezidentas D. Trumpas pareiškė, trokštąs plėsti JAV ir Lenkijos partnerystę,ypač energijos eksporto srityje.

Ketvirtadienį sakydamas savo pagrindinę kalbą Varšuvoje, jis sakė norįs užtikrinti, kad Lenkija ir jos kaimynės „niekada daugiau nebetaptų vienintelio energijos tiekėjo įkaitėmis“.

Rusija yra didžiausia energijos išteklių tiekėja Europos Sąjungai. D.Trumpas ketina penktadienį susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Lenkijos žmonės – Europos siela

Jungtinių Valstijų prezidentas D. Trumpas ketvirtadienį Varšuvoje pareiškė, kad Lenkija yra geografinė Europos širdis, o jos žmonės – Europos siela.

Amerikos prezidentas sakė kalbą Varšuvos Krasinskio aikštėje, kurioje stoti paminklas Varšuvos pasipriešinimui prieš nacių okupaciją. Per šį sukilimą žuvo daugiau nei 150 tūkst. lenkų.

D. Trumpas pagyrė lenkų dvasią ir drąsą, priešinimąsi pastangoms juos pakeisti, engti ir naikinti.

Lenkiją jis pavadino pavyzdžiu kitoms tautoms. Lenkijos pergalė prieš negandas suteikia tautoms viltį, jog gėris nugali blogį, o taika nugali karą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS