D. Trumpas ragina JT Saugumo Tarybą pratęsti tyrimą dėl cheminių atakų Sirijoje | Diena.lt

D. TRUMPAS RAGINA JT SAUGUMO TARYBĄ PRATĘSTI TYRIMĄ DĖL CHEMINIŲ ATAKŲ SIRIJOJE

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį paragino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą pratęsti tyrimą dėl Sirijoje surengtų cheminio ginklo atakų, nes Rusija gali pasinaudoti savo veto teise ir užblokuoti JAV pateiktą rezoliuciją per vėliau šiandien vyksiantį balsavimą.

„Reikia, jog visi JT Saugumo Taryboje balsuotų dėl Jungtinio tyrimų mechanizmo Sirijoje atnaujinimo, kad užtikrintume, jog (Sirijos prezidento Basharo al) Assado (Bašaro Asado) režimas daugiau niekada nesurengs masinių žudynių panaudodamas cheminius ginklus“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

JAV ir Damasko sąjungininkė Rusija pateikė konkuruojančius rezoliucijų projektus dėl klausimo, ar Jungtinio tyrimų mechanizmo (JIM), įpareigoto ištirti Sirijoje įvykdytas nuodingųjų dujų atakas, mandatas turi būti pratęstas dar metams.

Per derybas nesugebėjus išspręsti nesutarimų Maskva ir Vašingtonas inicijavo Saugumo Tarybos balsavimą dėl abiejų projektų, likus kelioms valandoms iki JIM įgaliojimų pabaigos vidurnaktį.

Diplomatai sakė numatantys, kad Rusija blokuos JAV parengtą dokumentą. Tokiu atveju Maskva būtų jau dešimtą kartą pasinaudojusi Saugumo Taryboje turima veto teise, kad užblokuotų veiksmus prieš jos sąjungininkę Siriją.

Tuo tarpu Rusijos parengtas tekstas veikiausiai nesurinks devynių balsų, kad būtų priimtas, pridūrė diplomatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS