D. Trumpas savo buvusį patarėją pavadino bepročiu | Diena.lt

D. TRUMPAS SAVO BUVUSĮ PATARĖJĄ PAVADINO BEPROČIU

  • 2

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pažėrė tūžmingos kritikos vienam savo artimiausių politinių sąjungininkų, pareiškęs, kad buvęs Baltųjų rūmų vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas (Stivas Banonas) „neteko proto“ ir yra nesvarbus asmuo.

Tokią piktą prezidento reakciją išprovokavo paskelbtos šokiruojančios ištraukos iš naujos knygos, kurioje S. Bannonas, kaip teigiama, D. Trumpo vyriausio sūnaus susitikimą su viena Kremliui artima teisininke vadina „išdavikišku“ ir „nepatriotišku“.

Kritikų neatsiginančio prezidento atsakas buvo itin tūžmingas net pagal jam įprastus karingų pareiškimų standartus.

„Steve'as Bannonas neturi nieko bendra su manimi ar prezidento institucija. Kai jis buvo atleistas iš pareigų, jis prarado ne tik darbą, bet ir protą“, – teigė D. Trumpas rašytiniame savo pareiškime.

Pasak prezidento, S. Bannonas, padėjęs Niujorko nekilnojamojo turto magnatui palenkti į savo pusę nacionalistų ir kraštutinių dešiniųjų sparną bei sukurti jį palaikančios žiniasklaidos ekosistemą, „atstovauja tik pats sau“.

Audringą D. Trumpo reakciją išprovokavo paskelbtos šokiruojančios naujos Michaelo Wolffo (Maiklo Vulfo) knygos „Fire and Fury: Inside the Trump White House“ ištraukos.

Dienraščio „The Guardian“ ir žurnalo „New York“ paskelbtose knygos ištraukose cituojama itin kritiški S. Bannono pasisakymai apie D. Trumpo sūnų Donaldą jaunesnįjį bei dukrą Ivanką.

Ištraukose taip pat cituojami rugpjūtį Baltuosius rūmus palikusio S. Bannono žodžiai, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrime dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus ypatingas dėmesys bus skirtas pinigų plovimui.

Buvusiam Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriui R. Muelleriui pavesta išsiaiškinti, ar D. Trumpo rinkimų komanda susimokė su Rusija, siekdama padidinti jo šansus laimėti rinkimus. Pats D. Trumpas tai kategoriškai neigia.

„Derėjo iškart skambinti FTB“

Prezidento sūnus Donaldas jaunesnysis 2016 metų birželį buvo susitikęs su Kremliui artima teisininke Natalija Veselnickaja, žadėjusia perduoti medžiagos, kompromituojančios D. Trumpo varžovę prezidento rinkimuose Hillary Clinton (Hilari Klinton).

D.Trumpo verslo imperijos būstinėje „Trump Tower“ Niujorke įvykusiame susitikime taip pat dalyvavo prezidento žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) ir tuometinis rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas).

„Trys įtakingi rinkimų komandos vyrukai pamanė, kad yra gera mintis susitikti su užsienio vyriausybe 25-ajame „Trump Tower“ aukšte esančioje konferencijų salėje nedalyvaujant teisininkams“, – sakė knygoje cituojamas S. Bannonas.

„Su jais nebuvo jokių teisininkų“, – pabrėžė jis.

„Net jei galvojama, kad tai nėra išdavikiška, nepatriotiška ar bjauru – o būtent taip apie tai galvoju aš, derėjo iškart skambinti FTB“, – sakė S. Bannonas.

„Labai menkai prisidėjo prie pergalės“

D. Trumpas greitai ir piktai reagavo į knygos ištraukose pateikiamus buvusio investicijų bankininko ir įtakingo ultrakonservatyvaus naujienų portalo „Breitbart News“ vadovo komentarus.

„Dabar, kai turi kliautis tik savo jėgomis, Steve'as pradeda suprasti, kad pergalė nėra taip lengvai ranka pasiekiama, kaip gali atrodyti mano dėka. Steve'as labai menkai prisidėjo prie mūsų istorinės pergalės, kurią atnešė pamiršti šios šalies vyrai ir moterys“, – tvirtino prezidentas.

„Steve'as vaizduoja kariaujantis su žiniasklaida, kurią vadina opozicija, ir tuo pat metu leidžia laiką Baltuosiuose rūmuose tekindamas melagingą informaciją žiniasklaidai, kad atrodytų reikšmingesnis nei yra iš tiesų“, – piktinosi D. Trumpas.

„Retai susitikdavau su Steve'u akis į akį, ir jis tik vaizduoja buvęs įtakingu asmeniu, kad apmulkintų kelis prieigos ir supratimo neturinčius žmones, kuriems padėjo parašyti išgalvotais faktais paremtas knygas“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

geras

komentaras nekartosiu tik pazymesiu koks slyksciai nuolanki poza auksto rango veikejo tai ka kalbet apie kongreso veikla jei viska valdo arogantiska marionete su u. spec. t. patarimais kurioms jis isipareigojes o seima tabu nesvarbu ka daro......

...

"Juokiasi puodas kad katilas juodas".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS