D. Trumpas siūlo nuolaidų dėl imigrantų | Diena.lt

D. TRUMPAS SIŪLO NUOLAIDŲ DĖL IMIGRANTŲ

  • 2

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) siūlo laikinai apsaugoti milijoną imigrantų nuo deportacijos, jeigu Kongresas leis skirti finansavimą, kurio jis reikalauja sienos tarp Jungtinių Valstijų ir Meksikos statybai.

D. Trumpas pamėgino imtis iniciatyvos ir išspręsti ilgiausio šalies istorijoje dalies vyriausybės uždarymo problemą.

Savo kalboje, kuri iš Baltųjų Rūmų buvo transliuota per televiziją, jis dviejų kategorijų imigrantams pasiūlė apsaugą nuo deportacijos.

Tai būtų 700 tūkst. vadinamųjų svajotojų, Jungtinėse Valstijose neteisėtai įsikūrusių žmonių vaikų, taip pat 300 tūkst. kitų imigrantų, kurių apsaugos statusas netrukus baigs galioti, pareiškė D. Trumpas.

Pasak prezidento, šios nuolaidos „parodys pasitikėjimą ir gerą valią, kuri yra būtina siekiant pradėti tikrą imigracijos reformą“.

Mainais D. Trumpas pareikalavo 5,7 mlrd. JAV dolerių, kurių, anot jo, reikia sienos pasienyje su Meksika statybai.

Tačiau opozicijoje esantys demokratai ne kartą atsisakė pritarti tokio finansavimo skyrimui.

Dėl to prezidentas nepasirašė teisės aktų, kuriais skiriamas finansavimas įvairioms vyriausybės institucijoms, ir išprovokavo vyriausybės uždarymą.

JAV vadovas taip pat paragino skirti 800 mln. JAV dolerių „skubią humanitarinę pagalbą“ ir 805 mln. JAV dolerių narkotikų paieškos technologijai, kuri būtų įdiegta atvykimo į JAV punktuose.

„Noriu pasiūlyti išeitį iš šios aklavietės ir Kongresui suteikti galimybę išspręsti vyriausybės uždarymo problemą ir krizę prie pietinės sienos“, – pareiškė D. Trumpas.

JAV ir Meksikos sieną, kuri ištisus dešimtmečius traukia migrantus ir prieglobsčio ieškotojus ir kurią kerta narkotikų kontrabandos maršrutas, D. Trumpas vadina grėsme JAV nacionaliniam saugumui.

Demokratai, kurie tvirtina, kad D. Trumpas savo kova su nelegalia imigracija siekia pelnyti politinių taškų iš savo dešinės pakraipos elektorato, atmetė naujausią prezidento derybinį pasiūlymą, vos tik apie jį pranešė žiniasklaida, kuri apie tai sužinojo iš savo šaltinių.

„Jo pasiūlymas yra kratinys kelių anksčiau atmestų iniciatyvų, kurių kiekviena yra nepriimtina ir apskritai nėra panaši į geros valios pastangas sugrąžinti tikrumą į žmonių gyvenimus, – pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkė ir demokratų opozicijos D. Trumpui veidas Nancy Pelosy (Nensė Pelouzi). – Jo neverta net pradėti svarstyti.“

O demokratų lyderis Senate Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) pažymėjo, kad D. Trumpas pats panaikino anksčiau egzistavusią imigrantų apsaugą, kurią dabar siūlo grąžinti.

„Siūlyti tam tikrą apsaugą mainais į sieną nėra kompromisas, tai labiau panašu į įkaitų ėmimą“, –parašė jis tviteryje.

Reikalai krypsta į asmeniškumus

Tuo tarpu respublikonų daugumos Senate lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) pagyrė D. Trumpo pasiūlymą, kurį pavadino „drąsiu sprendimu siekiant atnaujinti vyriausybės darbą, užtikrinti sienų apsaugą ir abi partijas pastūmėti link dabartinių imigracijos problemų sprendimo“. Jis pridūrė siūlysiantis rengti balsavimą dėl šio pasiūlymo.

D. Trumpo kalba yra naujausias ženklas, kad abi šalys galbūt lėtai artėja prie būdo ištrūkti iš aklavietės, kuri virto brutaliu politinės jėgos išmėginimu.

Dienraštis „The New York Times“ pranešė, jog demokratai prie savo ankstesnio pasiūlymo sienų apsaugai papildomai skirti 1,3 mlrd. JAV dolerių pridėjo daugiau nei milijardą dolerių, nors pasiūlyta suma vis dar yra gerokai mažesnė už D. Trumpo reikalaujamus 5,7 mlrd. JAV dolerių.

Kaip rašo leidinys, maždaug pusė demokratų siūlomo papildomo 1 mlrd. JAV dolerių būtų skirta infrastruktūros atvykimo į JAV punktuose gerinimui, o kita pusė būtų skirta sumokėti už darbą 75-iems naujiems imigracijos bylas nagrinėsiantiems teisėjams. Tačiau sienai nenumatyta nė cento.

Kiekvienai iš šalių laukiant, kol priešingoji šalis nusileis, maždaug 800 tūkst. federalinės valdžios darbuotojų, kurių institucijų darbas dėl finansavimo stokos yra sutrikęs, yra priversti laukti atlyginimo. Tarp tokių žmonių yra ir pakrantės apsaugos pareigūnų, FTB darbuotojų bei oro uostų apsaugininkų.

Visi jie nesumokėtus atlyginimus turėtų gauti tuomet, kai bus atnaujintas federalinės valdžios darbas. Tačiau kol kas daugelis jų sunkiai gali apmokėti sąskaitas ar net išmaitinti šeimas.

Dalies federalinių institucijų darbas buvo sustabdytas gruodžio 22 dieną ir šis vyriausybės darbo sustabdymas – o tai yra galingas Amerikos sistemai būdingas politinis ginklas – tęsiasi ilgiausiai šalies istorijoje.

Nors apklausos rodo, kad daugiau amerikiečių dėl to kaltina D. Trumpą ir respublikonus, o ne demokratus, abi šalys jaučia spaudimą ir žmonių pasipiktinimą.

O po to, kai N. Pelosi ir D. Trumpas apsikeitė itin asmeniškomis replikomis, imta kalbėti apie tai, kad reikalai Amerikos politinėje sistemoje jau priartėjo prie „vaikų žaidimų aikštelės lygio“.

N. Pelosi pasiūlė atsisakyti D. Trumpo metinio kreipimosi į Kongresą, nors tai yra laikoma viena pagrindinių prezidento kalbų, ir JAV prezidentas po to trumpam atėmė iš jos teisę pasinaudoti karinių oro pajėgų lėktuvu kelionei į Afganistaną. Visgi abi šalys kaip priežastį nurodė federalinės valdžios veiklos sustabdymą.

O šeštadienį D. Trumpas pareiškė, kad Atstovų Rūmų pirmininkę „visiškai kontroliuoja radikalūs kairieji“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Teisingai vykite visus babajus ir juotšiknius tinginius iš amėrikos Gribauskaitė priglaus

...

CHA: "JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) siūlo laikinai apsaugoti milijoną imigrantų nuo deportacijos, jeigu Kongresas leis skirti finansavimą, kurio jis reikalauja sienos tarp Jungtinių Valstijų ir Meksikos statyba" - JEI nelegaliai atvykę BUS deportuoti, tai kokio velnio į ten kitiems vežtis; jei įsiveržę sulauks apsaugos, tai JOKIA siena nuo naujų 'besiveržėlių' neapsaugos. Na bet sienos statyba - tai SUPER biznis saviems, kam Trampas už savo 'išrinkimą' yra įsipareigojęs, su kuo privačią sutartį yra sudaręs?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS