D. Trumpas: susitikimas su Kim Jong Unu padėjo pasauliui išvengti katastrofos | Diena.lt

D. TRUMPAS: SUSITIKIMAS SU KIM JONG UNU PADĖJO PASAULIUI IŠVENGTI KATASTROFOS

  • 0

JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas padėjo pasauliui išvengti „branduolinės katastrofos“, antradienį pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Pasaulis žengė didelį žingsnį toliau nuo potencialios branduolinės katastrofos!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

„Daugiau jokių raketų paleidimų, branduolinių bandymų ar tyrimų! Įkaitai grįžę namo pas savo šeimas. Ačiū jums, pirmininke Kim (Jong Unai (Kim Čen Unai)), mūsų drauge praleista diena buvo istorinė!“ – pridūrė D. Trumpas.

Per JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą antradienį Singapūre Kim Jong Unas patvirtino įsipareigojimą dėl denuklearizacijos, o D. Trumpas mainais pažadėjo suteikti Pchenjanui saugumo garantijų.

Pakvietė apsilankyti Šiaurės Korėjoje

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) per istorinį viršūnių susitikimą Singapūre pakvietė JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) apsilankyti Pchenjane ir priėmė jo kvietimą atvykti į Jungtines Valstijas, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Kim Jong Unas pakvietė Trumpą apsilankyti Pchenjane (jam) patogiu metu, o Trumpas pakvietė Kim Jong Uną apsilankyti JAV“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Abu aukščiausieji lyderiai su džiaugsmu priėmė vienas kito kvietimą, įsitikinę, jog tai bus dar viena puiki proga pagerinti KLDR (Šiaurės Korėjos) ir JAV santykius“, – pridūrė KCNA.

Derybos žymi „radikalius“ pokyčius dvišaliuose santykiuose

Istorinis Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento susitikimas žymi „radikalius“ pokyčius įtemptuose abiejų šalių santykiuose, trečiadienį pareiškė valstybinė Pchenjano žiniasklaida.

Savo pirmame pranešime apie antradienio derybas valstybinė naujienų agentūra KCNA nurodė, kad prasti dvišaliai santykiai „tęsėsi ilgiausią Žemėje laikotarpį“.

Pasak KCNA, jis padės „pasiekti radikalių pokyčių priešiškiausiuose KLDR (Šiaurės Korėjos) ir JAV santykiuose“.

Seulo laikraščiai sveikina

Dauguma Pietų Korėjos laikraščių trečiadienį su atsargiu optimizmu reagavo į išvakarėse Singapūre įvykusį JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio istorinį susitikimą.

Visgi vienas konservatyvios pakraipos dienraštis pasmerkė viršūnių susitikime pasiektą susitarimą, pavadinęs jį „absurdu“. 

Centristinės pakraipos dienraštis „Hankook“ pažymi, kad po antradienį įvykusio viršūnių susitikimo paskelbtame bendrame lyderių pareiškime nėra Vašingtono ankstesnio reikalavimo dėl „visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos“,  taip pat stinga konkretaus grafiko, kaip bus siekiama šio tikslo. 

Šis reikalavimas pakeistas Pchenjano įsipareigojimu „imtis žingsnių dėl visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“. 

„Kalbant apie svarbiausią klausimą... panašu, kad rezultatas neatitinka lūkesčių“, – rašo „Hankook“ savo redakcinėje skiltyje.  

Tačiau dienraštis priduria, kad vėlesnėse derybose bus sutarta dėl konkrečių Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo likvidavimo žingsnių, pažymėdamas, kad derybos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos ir ilgalaikės taikos tarp Seulo ir Pchenjano „tik prasidėjo“.   

Dienraštis „JoongAng“ išreiškė atsargų optimizmą dėl antradienį pasiekto susitarimo, nors kol kas nėra jokio Šiaurės Korėjos denuklearizacijos grafiko.  

„Negalime laikyti šio susitikimo nesėkme. Bet kokiu atveju tai istorinis įvykis, nes susitiko dviejų priešininkių lyderiai. Buvo žengtas pirmasis žingsnis siekiant užbaigti nuo Korėjos karo daug dešimtmečių trunkantį priešiškumą“, – rašo „JoongAng“. 

Tuo tarpu konservatyvios pakraipos dienraštis „Chosun“ pažėrė griežtos kritikos D. Trumpo ir Kim Jong Uno pasirašytam susitarimui. 

„Birželio 12-osios susitarimas yra toks piktinantis ir absurdiškas, kad net sunku patikėti savo akimis“, – rašo dienraštis savo redakcinėje skiltyje. 

„Chosun“ pasmerkė D. Trumpą už pažadą neberengti kasmetinių bendrų JAV ir Pietų Korėjos karinių pratybų, kurį prezidentas davė Šiaurės Korėjai nė nepradės savo branduolinio arsenalo likvidavimo proceso.  

Panašiai situaciją įvertino ir konservatyvi opozicinė Laisvosios Korėjos partija, kurios lyderis Hong Joon-pyo (Hong Džunpjo) viršūnių susitikimą pavadino „didžiule nesėkme“.   

Tuo tarpu kairiojo sparno dienraštis „Hankyoreh“ savo redakcinėje skiltyje tryško entuziazmu dėl D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo, kuris, anot jo, „pradėjo naują didžių pokyčių skyrių“ JAV ir Šiaurės Korėjos santykiuose. 

Sprendimas neberengti bendrų JAV ir Pietų Korėjos pratybų, kurias Pchenjanas laiko pasirengimu būsimai agresijai prieš Šiaurės Korėją, taps impulsu tolesniam Šaltojo karo priešininkių santykių gerinimui ir Šiaurės Korėjos denuklearizacijai, rašo „Hankyoreh“.

Sveikina ir Kremlius

Kremlius trečiadienį pareiškė sveikinantis precedento neturintį JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimą kaip tiesioginio dialogo pradžią.

„Vien faktas, kad toks susitikimas įvyko ir prasidėjo tiesioginis dialogas, gali būti tik pasveikintas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Kremliaus teigimu, tas susitikimas „įrodė, jog Rusijos pusė ir prezidentas Vladimiras Putinas buvo teisūs sakydami, kad nėra jokios alternatyvos politiniams ir diplomatiniams metodams sprendžiant problemą Korėjos pusiasalyje, o vienintelis kelias yra tiesioginis dialogas, kurį dabar ir matome“.

Tokie susitikimai, kad ir kokie būtų jų rezultatai, „padeda sumažinti įtampą pusiasalyje ir pastumti situaciją toliau nuo to kritinio taško, kurioje ji buvo vos prieš kelis mėnesius“, teigė D. Peskovas.

„Tai gali kelti tik pasitenkinimą“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, pasak Kremliaus atstovo spaudai, tikrieji Kim Jong Uno ir D. Trumpo derybų rezultatai dar nėra aiškūs, o tokių giliai įsišaknijusių problemų neįmanoma išspręsti greitai.

„Be abejonės, atsižvelgus į problemų tarp JAV ir KLDR (Šiaurės Korėjos) išsprendimo svarbą, įskaitant ir pusiasalio denuklearizacijos etapus, ir saugumo garantijas, yra aišku, kad dvišaliu formatu šias problemas visiškai išspręsti vargu ar pavyks“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pasak jo, „šį procesą turi vainikuoti taikos, saugumo ir stabilumo visoje Šiaurės Rytų Azijoje sukūrimas“.

Rusija palaiko su Šiaurės Korėja gana artimus ryšius; abi valstybės turi neilgą sausumos sieną.

Maskva taip pat gyrė balandį įvykusį abiejų Korėjų lyderių susitikimą paliaubų kaimelyje Panmundžome Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje.

GALERIJA

  • D. Trumpas: susitikimas su Kim Jong Unu padėjo pasauliui išvengti katastrofos
  • D. Trumpas: susitikimas su Kim Jong Unu padėjo pasauliui išvengti katastrofos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS