D. Trumpas žada optimistišką metinį pranešimą nepaisant ginčų dėl sienos su Meksika | Diena.lt

D. TRUMPAS ŽADA OPTIMISTIŠKĄ METINĮ PRANEŠIMĄ NEPAISANT GINČŲ DĖL SIENOS SU MEKSIKA

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) žada optimistišką metinį pranešimą antradienio vakarą Kongrese, tačiau jo noras pastatyti sieną pasienyje su Meksika gali sukelti dar didesnę sumaištį.

Pastebimai pakeitę toną Baltieji rūmai paskelbė, kad antradienį 21 val. vietos (trečiadienį 4 val. Lietuvos) laiku puošnioje Atstovų Rūmų salėje JAV prezidentas pasakys „optimistišką“ ir net „vizionierišką“ kalbą, kuri pažymės administracijos darbo pusiaukelę.

„Prezidentas ragina susivienyti. Jis ragina baigti susidorojimo ir pasipriešinimo politiką bei (siekti) daugiau kompromisų“, – televizijai „Fox News“ sakė Baltųjų rūmų aukšto rango patarėja Kellyanne Conway (Kelian Konvėj).

Vis dėlto Vašingtone tebetvyro nepalanki kompromisams nuotaika, nes D. Trumpas ir demokratų vadovaujami Atstovų Rūmai nesutaria dėl prezidento reikalavimo skirti lėšų sienai JAV ir Meksikos pasienyje statyti.

D. Trumpo teigimu, pasienyje tvora arba siena reikalinga, kad būtų užkirstas kelias imigrantų iš Centrinės Amerikos „invazijai“. Prezidentas dažnai juos kaltina įvairiais nusikaltimais, įskaitant nužudymus ir išžaginimus.

Naujausioje savo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas vėl perspėjo apie „daugybę“ nelegalių imigrantų.

„Daugybė žmonių ateina iš Meksikos, tikėdamiesi užtvindyti mūsų pietinę sieną. Pasiuntėme ten papildomų karinių pajėgų. Sukursime „gyvąją sieną“, jei tai bus būtina. Jei turėtume tikrą sieną, tai (nelegalių imigrantų srautas) liautųsi buvęs mums svarbiu įvykiu“, – parašė D. Trumpas tviteryje antradienį.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir jos bendrapartiečiai demokratai kaltina D. Trumpą politiniais tikslais kurstant baimę bei atsisako finansuoti sienos statybas.

Šis palyginti nedidelis ginčas dėl finansavimo virto politinės galios išbandymu artėjant 2020-ųjų JAV prezidento rinkimams.

Pasiekimai ir grasinimai

D. Trumpas jaučia, kad negali atsisakyti jo nacionalistinės ideologijos „Amerika – pirmiausia“ simboliu tapusio siekio, o demokratai yra taip pat užsispyrę neleisti jam laimėti šio ginčo.

Dėl nesutarimų įpykęs D. Trumpas išprovokavo dalinį vyriausybės uždarymą, kuris truko penkias savaites, o N. Pelosi dėl to privertė prezidentą savaitei atidėti savo kalbą „Apie padėtį Sąjungoje“.

Be to, D. Trumpas grasina paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį, kad, apėjęs Kongresą, galėtų panaudoti kariuomenės lėšas savo sumanymui atsitverti nuo Meksikos įgyvendinti. Toks scenarijus įžiebtų dar didesnius neramumus.

Taigi, kyla klausimas, ar naujasis „kompromisų siekiantis“ D. Trumpas sušvelnins savo poziciją metiniame pranešime, ar tik dar labiau ją sugriežtins.

Galima tikėtis, kad savo pranešime prezidentas girs galingą JAV ekonomiką – tai yra svarbi jo kitų metų rinkimų kampanijos žinutė. Baltieji rūmai sako, kad D. Trumpas taip pat pasiūlys federalinių išlaidų infrastruktūrai planą; šioje srityje demokratai gali suvienyti pastangas su vyriausybe.

Be kita ko, D. Trumpas ketina girtis apie pasiekimus užsienio politikoje.

Tai reiškia, kad jis gins savo sprendimus, kuriuos kritikuoja kai kurie pareigūnai saugumo tarnybose bei jo paties Respublikonų partijoje, kaip galima greičiau išvesti JAV karius iš Sirijos ir Afganistano.

D. Trumpas taip pat turėtų informuoti Kongresą apie prekybos derybų su Kinija eigą bei savo ketinimus antrąkart susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), kurį jis bando įtikinti atsisakyti branduolinių ginklų.

Plataus masto tyrimas

Jis tikriausiai didins spaudimą Venesuelos kairiųjų lyderiui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui). Tarp svečių, pakviestų klausytis kalbos Kongrese, yra Venesuelos opozicijos lyderio Juano Guaido (Chuano Gvaido) pasiuntinys Vašingtone.

D. Trumpui vardijant savo pergales, Kongreso respublikonai su kiekviena jų turi pakilti iš savo vietų ir ploti.

Tačiau opozicija didelę kalbos dalį gali palydėti tyla ar net tokiais šūksniais kaip „Jūs meluojat!“, kurių 2009 metais sulaukė tuometinis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

D. Trumpo kalbos Kongrese klausysis ir žmonės iš demokratų vadovaujamų Atstovų Rūmų komitetų, pasiryžusių tirti prezidento asmeninius finansus ir kitus opius klausimus.

Be to, didžiulį tyrimą vykdo specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris), kuriam pavesta išsiaiškinti, ar tikrai egzistavo slaptas susitarimas tarp D. Trumpo rinkimų kampanijos ir Kremliaus.

Naujų bėdų iškilo pirmadienį vakare, pasirodžius pranešimams, kad Niujorko federaliniai prokurorai išleido šaukimų asmenims vykdydami plataus masto tyrimą dėl įtariamos D. Trumpo 2016 metų prezidento inauguracijos komiteto korupcijos.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) atribojo prezidentą nuo bet kokių skandalų ir sakė, kad komitetas buvo nepriklausomas darinys.

„Tai neturi nieko bendra su Baltaisiais rūmais“, – televizijai CNN sakė ji.

Tačiau D. Trumpas, jau ir taip nirštantis dėl R. Muellerio „raganų medžioklės“ ir labai besididžiuojantis savo 2016 metų pergale, šį naujausią tyrimą gali priimti asmeniškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS