D. Tuskas: Lenkijos vyriausybė vykdo Kremliaus planą | Diena.lt

D. TUSKAS: LENKIJOS VYRIAUSYBĖ VYKDO KREMLIAUS PLANĄ

  • 2

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tusk sekmadienį išprovokavo politinę audrą savo gimtojoje Lenkijoje, parašęs savo asmeninėje „Twitter“ paskyroje, kad Europos Sąjunga negali „ramiai miegoti“, kai šalies valdančioji konservatyvi partija vykdo kontroversišką politiką, kuri galbūt yra „Kremliaus planas“.

Praeitą savaitę Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, smerkiančią įstatymų viršenybės principo „sunkius pažeidimus“ Lenkijoje, ir pradedančią procedūrą, per kurią Varšuva ilgainiui gali netekti balso teisės Europos Sąjungoje.

Lenkijos dešiniosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė ir ES jau daug mėnesių nesutaria dėl siūlomų Lenkijos teismų sistemos reformų, kurios, Briuselio požiūriu, kelia grėsmę esminėms ES demokratijos vertybėms.

Įtampą tarp Briuselio ir Varšuvos dar labiau įaudrino pastaroji D. Tusko, buvusio Lenkijos premjero, žinutė.

„Pavojus! Aštrus ginčas su Ukraina, izoliacija Europos Sąjungoje, atsitraukimas nuo įstatymų viršenybės ir teismų nepriklausomybės, puolimas prieš nevyriausybinį sektorių ir laisvąją žiniasklaidą – tai PiS strategija ar Kremliaus planas? Pernelyg panašu, kad būtų galima ramiai miegoti“, – rašoma D.Tusko tviterio žinutėje lenkų kalba.

Tokia neįprastai griežta Europos Vadovų Tarybos pirmininko kritika Bendrijos narei buvo itin neįprasta ir išprovokavo daugelio Lenkijos vyriausybės pareigūnų ir PiS įstatymų leidėjų piktų komentarų.

Premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) pareiškė, kad D. Tuskas niekada „nieko nėra nuveikęs“ dėl savo šalies ir dabar puola Lenkiją, naudodamasis savo užimamomis pareigomis Briuselyje.

Naujienų televizija TVN24 taip pat citavo Lenkijos Senato pirmininko Stanislawo Karczewskio (Stanislavo Karčevskio) tviterio komentarą, kad D. Tuskas per savo vėliausią vizitą Lenkijoje „suprato, kad blaiviai mąstantys lenkai pastatė sieną, atskiriančią jį nuo šalies politikos“.

„Jo vėliausia „Twitter“ žinutė – tai mėginimas pramušti šią sieną galva. Skaudės!“ – pridūrė parlamento aukštųjų rūmų vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

D

O man panašiau kad Tusko vadovaujama ES vykdo kremliaus planą. Ypač energetikoje.

idomu

naujas raganu medziokles etapas bet jei neatnaujintu gyventi butu neidomiau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS