Deimantų maharadžos šlovė, nuopuolis ir pavogti milijardai | Diena.lt

DEIMANTŲ MAHARADŽOS ŠLOVĖ, NUOPUOLIS IR PAVOGTI MILIJARDAI

Holivudo garsenybių juvelyras, vienas turtingiausių Indijos žmonių Niravas Modi vienu metu tapo ir scenaristu, ir pagrindinio vaidmens atlikėju. It kokio trilerio herojus jis įsipainiojo į milijardinę sukčiavimo schemą ir nuo teisingumo bando pasislėpti keliaudamas po pasaulį.

Užkoduota genuose

Jei N.Modi pakilimo ir nuopuolio istoriją reikėtų įsprausti į kino žanro rėmus, jis būtų artimas kriminaliniam trileriui apie gražuolių apsuptą žavų aviantiūristą. Greta šaltakraujiškai suregztos apgavysčių schemos čia būtų romantikos, jaunatviško maksimalizmo, elito pasivaikščiojimu raudonu kilimu ir, žinoma, deimantų spindesio.

Brangakmeniai – neatsiejama ne tik Indijos kultūros, buities dalis. Šalyje vis dar laikomasi tradicijos per vestuves dovanoti nuotakai papuošalų – jie laikomi garantu skyrybų ar našlystės atveju. Apie juvelyrikos svarbą Indijos ūkiui byloja tai, kad pernai 13 proc. bendrojo šalies eksporto sudarė būtent brangakmeniai, jų dirbiniai.

Deimantai N.Modi gyvenime taip pat reiškė ne vien racionaliai pasirinktą verslo objektą. Aistra jiems slypėjo genuose.

N.Modi gimė 1971 m. Gudžarato valstijoje. Ne viena jo šeimos karta vertėsi deimantų verslu, todėl neatsitiktinai vaikystę jis praleido Antverpene – Europos deimantų sostinėje, vėliau kurį laiką mokėsi Pensilvanijos universiteto Vortono verslo mokykloje, tačiau dėl finansinių sunkumų studijas turėjo nutraukti ir grįžti į gimtinę. Taip nesulaukęs nė dvidešimties, N.Modi tapo šeimos verslo dalimi.

Įsidarbinęs dėdei – ir būsimajam verslo bei machinacijų partneriui – Mehului Choksi priklausančioje kompanijoje "Gitanjali" N.Modi plušo neskaičiuodamas valandų. Teigiama, kad pagal anuometį kursą jo alga siekė vos 52 JAV dolerius. Tačiau per dešimtmetį jam vis dėlto pavyko sutaupyti pradinį kapitalą kompanijai "Firestar Diamond". Vėliau N.Modi mėgdavo sakyti, kad savo verslui iš šeimos neėmė nė rupijos.

Deimantai buvo ta sritis, kurią N.Modis išmanė geriausiai, tačiau nuo pat verslo pradžios jis nėjo kitų paliktomis pėdomis. Kitaip nei dauguma Indijos deimantų prekiautojų, užsakovams Vakaruose jaunasis verslininkas tiekė ne tiesiog žaliavą, bet pirmiausia ją kruopščiai išrūšiuodavo. "Firestar Diamond" brangakmeniai būdavo atrenkami pagal spalvą, dydį, formą, atskiriami nerūšiniai akmenys.

Ilgainiui užsakovams N.Modi ėmė tiekti ir nesudėtingus juvelyrinius dirbinius, o kai suprato, kad tiekėjai ėmė vengti tarpininkų, įsigijo vieną juvelyrikos kompanijos "Frederick Goldman" padalinį, vėliau – "Sandberg&Sikorski", kuriai priklausė žinomas juvelyrikos prekės ženklas "A.Jaffe".

2008-ųjų pasaulinę ekonomikos krizę N.Modi pasitiko apsiginklavęs. "Daugumai tai buvo pasaulio pabaiga, o mums – pirkinių metas: mes pirkome deimantus labai žemomis kainomis", – vėliau pasakojo N.Modi. Konkurentų ir žaliavos tiekėjų nuostabai, net nuosmukio metais indas pirko deimantus – rožinius, žydruosius, geltonus, baltus. Jis buvo įsitikinęs: rizika atsipirks. Ilgus metus būtent taip ir atrodė – N.Modi puikiai suderino intuiciją, drąsą ir žinias apie deimantus.

Perprato pirkėjų skonį

Kai verslo mechanizmas sukosi it pateptas, N.Modi atsidavė polėkiui: ėmė brandinti savyje juvelyro pradą ir, žinoma, tą darė paklusdamas nuojautai. Kad ir kaip būtų, tačiau menininko gyslelę jis turėjo – juk kadaise svajojo būti dirigentu.

N.Modi papuošalai buvo ne vien auskarai, žiedai, apyrankės ar koljė su deimantais: kiekvienas jų buvo su paslaptimi.

Puikiai išmanydamas ne tik rinkos subtilumus, bet ir užsieniečių skonį, jis ėmė ieškoti savito stiliaus. Užuot nuėjęs paprasčiausiu keliu ir gaminęs europiečiams perdėm masyvius, neretai ties kičo riba balansuojančius tradicinius indiškus papuošalus, N.Modi kartu su samdytais dizaineriais sukūrė klientams Vakaruose priimtinesnį variantą.

Geriausių Mumbajaus juvelyrų sukurti papuošalai buvo subtilūs, tačiau su lengvu indiškos egzotiškos prieskoniu, todėl išsiskyrė iš bendro srauto.

Dar vienas sumanus N.Modi sprendimas – ji rinkai tiekė papuošalus su retais ar legendomis apipintais deimantais. Vienas tokių buvo pagrindinis rožinių ir baltų deimantų vėrinio "Golkondos lotosas" akmuo – dvylikos karatų deimantas. Šis papuošalas N.Modi imperijai reiškė pripažinimą juvelyrikos pasaulyje: 2010 m. gruodį jis pristatytas "Christie's" aukcione Honkonge ir galiausiai parduotas už 3,6 mln. JAV dolerių.

Po dvejų metų "Tobulumo vėrinys" parduotas kitame aukcione, "Sotheby's". Žinodamas, dauguma aukciono klientų – kinai, o skaičius 8 kinų kultūroje laikomas ypač geru skaičiumi, N.Modi pastarąjį pagamino 88,88 karato svorio.  Už "Tobulumo vėrinį" naujasis savininkas sumokėjo 5,1 mln. JAV dolerių.

Kitoks nei visi

Apie deimantų maharadžos indėlį į juvelyriką byloja ir faktas, kad būtent N.Modi imperijai priklauso nauji deimantų briaunavimo stiliai – "Begalinis", "Jazmino", "Ainros". Kiekvieno briaunavimo paslaptis kruopščiai saugoma, tačiau, pvz., "Begalinis" leidžia iš deimantų sukurti žiedus, apyrankes, kuriose beveik nematyti metalo – atrodo, kad šie toro formos gaminiai būtų padaryti iš besiūlio akmens.

Iš "Ainros" stiliumi apdirbtų deimantų galima pagaminti kabančius vėrinius, auskarus, kuriose akmenis jungiančios metalinės detalės taip pat bemaž nematomos – judėdami tokie papuošalai kuria vandens krioklio įspūdį.

Įspūdingu N.Modi pasiekimu laikoma tampri apyrankė: iš nedidelių aukso ir deimantų junginių sukurtas papuošalas maunamas lengvai išsitempia. "Pamaniau: o kodėl moteris negalėtų pažaisti su savo papuošalais? Mums prireikė dvejų metų ir 800 bandomųjų pavyzdžių, kad pasiektume šį tikslą", – apie šių papuošalų atsiradimą yra sakęs indas, ilgainiui pamėgęs save vadinti jau ne verslininku, bet dizaineriu.

Moterys iš tikrųjų žaidė jo papuošalais. Ir eilinės, kurios pačios ar jų artimieji įpirkdavo nuo 1,5 tūkst. dolerių iki 7,5 mln. dolerių kainuojančius papuošalus, ir didžiojo ekrano žvaigždės, garsiausios manekenės: Naomi Watts, Dakota Johnson, Priyanka Chopra, Aishwarya Rai, Kate Winslet, Nimrat Kaur, Tarahi P.Hanson, Karlie Kloss, Jacqueline Fernandez, Lisa Haydon, Shraddha Kapoor, Anushka Sharma, Nimrat Kaur, Daisy Ridley, Michelle Williams, Amy Adams.

Sėkmė kurstė indo ambicijas ir šis atkakliai veržėsi į, jo žodžiais, anglosaksų dominuojamą deimantų pasaulį, vieną po kito atidarė butikus visame pasaulyje. Mumbajus ir Naujasis Delis, Las Vegasas ir Makao, Pekinas, Maskva ir Londonas – iki 2016-ųjų N.Modi vardu pažymėtų salonų buvo jau keturiolika, o pats verslininkas kalbėjo, kad iki 2025-ųjų jų bus ne mažiau kaip 100.

Tai, kad N.Modi tapo žinomas, tik iš dalies yra viešųjų ryšių nuopelnas. Sėkmingai sukurtas verslas, garsūs klientų vardai, saviti dirbiniai, asmeninė charizma, – visa tai nutiesė indų verslininkui kelią į blizgiųjų žurnalų puslapius ir į "Forbes" turtingiausiųjų žmonių ratą. 2017-aisiais paskelbtame Indijos turtuolių sąraše N.Modi, kurio turtas vertintas 1,47 mlrd. eurų, buvo 85-as, o pasaulyje – 1234-as.

Apgaudinėjo banką

Debesys virš N.Modi imperijos susitelkė ūmai, nors kalbų apie restruktūrizaciją, kurią jį atlikti privertė bankai, apie machinacijas nurodant importuojamų ir eksportuojamų deimantų kainas, būta ir anksčiau. Tačiau visus gandus prasklaidydavo N.Modi, kaip laimės kūdikio, įvaizdis ir atsakomieji gandai, esą juodina jį tik pavydūs konkurentai. Tikroji "Firestar Diamond" finansinė padėtis viešumai buvo nežinoma: kompanija neskelbė jokių ataskaitų, akcininkų pavardžių, nesinaudojo auditorių paslaugomis.

Tačiau tiesos akimirka atėjo. Paradoksas – tai įvyko Šv.Valentino dieną, kai visame pasaulyje dovanojama daugybė sužadėtuvių žiedų, prisipažinimas meilėje sustiprinamas auskarais su deimantais, apyrankės ar koljė išperka antrosios pusės nuodėmes.

Šiemet vasario 14-ąją Indijos valstybinis bankas "Punjab National Bank" (PNB) pranešė Bombėjaus fondų biržą apie tai, kad savo Mumbajaus padalinyje aptiko didelio masto sukčiavimo schemą. Centrinis Indijos tyrimų biuras nustatė, kad septynerius metus banko vadybininkai N.Modi ir jo dėdei M.Choksi išduodavo laiduojančius dokumentus, kurie leido jiems imti kreditus kituose Indijos bankuose "Allahabad Bank", "Union Bank", "Axis Bank" ir kt.

Įtariama, kad dėl sūnėno ir dėdės machinacijų antrasis pagal dydį Indijos valstybinis bankas neteko apie 1,53 mlrd. eurų.

Atliekant tyrimą, buvo areštuoti 25 žmones, padėję apgauti banką naudojantis suklastotais dokumentais.

Įsikišo politikai

Kilęs skandalas įgavo politinį atspalvį, kai paaiškėjo, kad opozicijoje esantis Indijos nacionalinis kongresas dar 2016 m. kreipėsi į premjero kanceliariją su prašymu patikrinti N.Modi veiklą. Tačiau valdininkai nereagavo, kol galiausiai šiemet vasarį pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad 47 metų N.Modi su savo šeima – žmona, dviem dukromis ir sūnumi – seniai pabėgęs iš šalies.

Neseniai pranešta, kad N.Modi nusitaikė į Didžiąją Britaniją ir pateikė dokumentus dėl prieglobsčio.

"Financial Times" citavo pareigūnus Indijoje ir Britanijoje, sakiusius, kad N.Modi paprašė prieglobsčio dėl politinio persekiojimo. Indijos ir Didžiosios Britanijos oficialūs atstovai nuo komentarų susilaikė, o žiniasklaida suskubo ieškoti analogijų su N.Modi tėvynainio, alkoholinių gėrimų magnato Vijay Mallya istorija. Dėl oro bendrovės "Kingfisher Airlines" skolų gimtosios teisėtvarkos persekiojamas pastarasis verslininkas į Didžiąją Britaniją pabėgo dar 2016 m. ir iki šiol nėra išduotas Indijai.

Kol deimantų maharadža bando rasti ramų užutėkį, Indijos vyriausybė bando gelbėti valstybinius bankus. Finansinės institucijos griežtina kreditų šalies juvelyrikos verslo atstovams sąlygas.

Žinoma indų kilmės žurnalistė Barkha Dutt, regis, geriausiai nustatė, dėl ko išsipūtė ir subliūško N.Modi burbulas. Kaip ir aukso karštligės metais, pasaulis apžavėtas milijardierių – ryškūs pasiekimai versle automatiškai garantuoja gerą vardą ir pasitikėjimą.

Tai, kad Indijos milijonieriai gyvena neapmokėdami sąskaitų, o paskui tiesiog pabėga iš šalies, kurioje nuo 2000-ųjų nusižudė beveik 270 tūkst. fermerių – 80 proc. iš jų negalėjo grąžinti skolų kreditoriams, vidutiniškai siekusių 3 000 dolerių, B.Dutt vadina kriminaliniu nusikaltimu.

Tiriamosios žurnalistijos platformos "Indiaspend" duomenimis, 2016 ir 2017 m. daugiau kaip 5 200 sąmoningų skolininkų valstybiniams bankams buvo negrąžinę 8,65 mlrd. dolerių. Ši suma – gerokai didesnė nei valstybės skiriamos dotacijos fermeriams. Tačiau šie žmonės sudaro Indijos valdžios elitą ir yra giliai įsiskverbę į politinę sistemą, jų nusikaltimai tiriami labai paviršutiniškai, kol galiausiai išeina šnipštas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS